Hoe gaat dat nou, op zo’n SM feest?

08-11-2018

Hoe gaat dat nou, op zo’n BDSM feest?

Als je nog nooit op een BDSM feestje geweest bent, vraag je je misschien wel eens af hoe dat nou gaat op zo’n feestje. Toen ik nog nooit op een kinky feestje was geweest, had ik daar wel allerlei beelden bij in mijn hoofd. Gelukkig klopte daar vrij weinig van, want in mijn hoofd ging het er allemaal vrij unconsensual aan toe. Ik dacht dat je als sub (onderdanige) ook de hele tijd zo benaderd zou worden. Dat alle D’s (dominanten) van alles over mij te zeggen hadden, dat ik naar ze moest luisteren en dat ze me misschien zelfs wel zomaar zouden gaan slaan. In mijn hoofd was het allemaal super eng en duister. Vol met rare types die je dan wel eens op tv ziet als het over SM gaat. Gelukkig bleek het in het echt heel anders te gaan en was mijn eerste BDSM feestje juist super fijn.

SM / BDSM

Vroeger werd meestal de term SM gebruikt, maar tegenwoordig gebruiken de meeste mensen de term BDSM. BDSM staat voor Bondage & Discipline, Dominance & Submission, Sadism & Masochism. Een super breed begrip dus. BDSM kan gaan over pijn (geven of krijgen), over onderdanigheid of dominantie, over bondage, over regels, over machtsverhoudingen en nog veel meer. Het is echt voor iedereen anders.

Over mijn eerste BDSM feestje heb ik al eerder geschreven, dat kan je hier lezen. De eerste keer is natuurlijk ook het engst. Je weet niet wat je kan verwachten, misschien ken je nog helemaal niemand of bijna niemand, het is gewoon allemaal onwennig.

BDSM feest vs. Fetish feest

BDSM feesten worden door het hele land georganiseerd, dus er is vast ook wel een feestje bij jou in de buurt. Je hebt ook nog fetish feesten, zoals bijvoorbeeld Wasteland of Bitch. Dat zijn grote feesten met strenge dresscodes, DJ’s, dansvloeren en entertainment. Over die grote fetish feesten ga ik het nu niet hebben. Als je wilt lezen hoe het op zo’n feest gaat, kan je natuurlijk even mijn reviews over Wasteland en Boudoir Bizarre lezen. De feesten waar ik het in deze blog over ga hebben, zijn de kleinere BDSM feesten, die dus echt gaan om BDSM en niet zozeer om fetish en dansen. Al komt het wel regelmatig voor dat er een dresscode geldt op een BDSM feest, net zoals dat je er vaak ook kan dansen.

Verschillende soorten BDSM feesten

Er worden best wel veel BDSM feestjes gegeven en elk feestje is weer anders en heeft z’n eigen ‘vibe’. Er zijn feesten voor een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld mensen onder de 30 of 35, de zogemaande jongeren feesten (wel altijd pas vanaf 18 jaar natuurlijk), of voor stellen waarbij de vrouw de dominant is en de man de sub (FemDom feesten), feesten waarbij het doel is om met anderen dan je eigen partner te spelen, of voor mensen met een bepaalde fetish zoals ageplay of petplay. En zo kunnen er nog wel meer specifieke feestjes zijn, het wisselt ook per periode wat er te doen is.

Munch

Dan bestaat er ook nog iets wat een munch genoemd word. Een munch is een bijeenkomst voor BDSM’ers, maar dan in een gewoon café. Op zo’n bijeenkomst wordt natuurlijk niet gespeeld en fetish kleding is hier ook niet de bedoeling. Er zijn tenslotte ook nog vanilla’s (mensen die niet aan BDSM doen) op die locatie aanwezig. Wat je wel op een munch kan verwachten is veel geklets. Dat kan gaan over allerlei onderwerpen. Natuurlijk gaat het ook over BDSM en kink, maar zeker niet alleen maar. En sommige mensen hebben het daar misschien ook wel helemaal niet over.

Een munch is de perfecte plek om andere BDSM’ers te ontmoeten op een laagdrempelige manier. Als je nieuw bent in ‘de scene’ is dit een goede manier om mensen te leren kennen. Maar ook als je al langer in de BDSM scene zit, is een munch super gezellig. Je kan mensen meestal wat uitgebreider spreken dan op een BDSM feestje. En verder voelt het net of je met een leuke vriendengroep in de kroeg bent, dat is toch tof.

Algemene BDSM feesten

Maar er zijn ook genoeg algemene BDSM feesten, die worden ook wel speelfeesten genoemd. Op deze feesten is elke BDSM’er (of persoon die denkt dat ‘ie misschien wel into BDSM is) welkom. Of je nu een mannelijke of vrouwelijke D of sub bent, wat je fetish ook is. Hoewel zo’n feest dus een speelfeest is, ben je natuurlijk nooit verplicht om te spelen. Je kan het ook gewoon bij kletsen houden, of misschien vind je het wel leuk of interessant om andere mensen te zien spelen. Dat is ook oké. Op de meeste feesten kan je gerust naar andere mensen kijken die spelen. De regel is wel altijd dat je je nooit zomaar bemoeit met andermans spel, tenzij je uitgenodigd wordt door de spelers. Het kan best zijn dat je het super spannend en opwindend vind om te zien, maar het is niet de bedoeling dat je jezelf gaat bevredigen naast zo’n spel.

Wel of niet spelen

Je kan alleen naar zo’n feest, maar ook met een partner, met een vriend(in) of met een groepje. Net wat jij prettig vindt of wat voor jou mogelijk is. Wanneer je alleen gaat, verwacht dan niet dat je op het feest gaat spelen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je daar iemand tegen komt met wie het super goed klikt en die het ook ziet zitten om meteen te gaan spelen, maar de kans is vrij groot dat dat niet zo zal zijn. Ook als je samen met iemand komt, spelen is nog steeds geen verplichting.

Het is not done om iemand echt te benaderen als sub of dominant (tenzij dat echt specifiek bij het thema van het feest hoort). De meeste dominante mensen stellen het niet op prijs als je je op je knieën stort en zegt dat je ze wil dienen en de meeste subs stellen het niet op prijs als je ze gelijk gaat rond commanderen.

Ik vind zelf op BDSM feestjes de sfeer altijd super fijn. Het voelt voor mij alsof ik daar echt mezelf kan zijn. Ondertussen ben ik zo vaak naar BDSM feestjes gegaan, dat ik ook heel veel andere kinksters (BDSM’ers) ken. Dus op een feestje is het vaak ook gewoon super gezellig om iedereen weer te spreken. En om nog meer nieuwe mensen te leren kennen. En natuurlijk ook om te spelen. Want als ik op een BDSM feestje ben, dan wil ik eigenlijk ook altijd wel graag spelen. En gelukkig heb ik die mogelijkheid ook meestal wel.

Dresscode

Sommige feestjes hebben dus een dresscode. Die dresscode is dan meestal lak, leer of latex. Maar vaak mogen uniformen ook (denk aan een legeruniform of een french maid pakje), of een burlesque outfit, een mooi pak of iets als een corset met petticoat. Bij andere feestjes wordt weer gevraagd om in het zwart te komen (wat BDSM’ers toch met zwart hebben he..) en bij weer andere feestjes geldt helemaal geen dresscode en daar mag je dus ook gewoon in je spijkerbroek heen. Of in je latex catsuit. Net wat jij zelf wilt. Maar let dus van tevoren altijd goed op wat de dresscode is.

Maar wat voor mensen komen daar nou?

Toen ik nog nooit op een BDSM feestje geweest was, had ik echt het idee dat daar vooral enge mensen zouden komen. Veel oude vieze mannetjes met van die zwarte leren kappen op hun hoofd en natuurlijk ook van die strenge, schreeuwende meesteressen die iedereen liepen rond te commanderen. En ja, zulke mensen kan je ook best eens tegen komen op een SM feestje. Maar eigenlijk is het publiek heel divers. Zeg maar een beetje wat je in de supermarkt ook tegen komt. Van jong tot oud, mannen, vrouwen en alles daar tussen in. Stellen, trio’s, singles, polyamoreuze mensen, zakenmensen, studenten, caissières, advocaten, rijke mensen, arme mensen, vriendelijke mensen, arrogante mensen, grappige mensen, serieuze mensen, dikke mensen, dunne mensen, leuke mensen. Nou ja, je snapt me vast wel. Er is niet één type mens dat aan BDSM doet, het is net een afspiegeling van de maatschappij.

Waar is dat feestje?

Misschien heb je nu veel zin om eens naar een BDSM feestje te gaan, maar vraag je je af hoe je zo’n feestje nou vindt. De meeste feesten worden aangekondigd op FetLife. Dit is een soort Facebook, maar dan voor kinksters. Het is een internationale site, maar er zijn super veel Nederlandse kinksters en groepen te vinden op FetLife. De meeste BDSM en fetish feesten die in Nederland plaats vinden, vind je op FetLife tussen de events. Je kan daar zelfs op provincie selecteren, dus zo kan je ook een feestje bij jou in de buurt vinden.

BDSM feesten kunnen op verschillende locaties gehouden worden. Ik ben bijvoorbeeld al geweest op BDSM feestjes in een parenclub, een love hotel, een boot, een oude boerderij, een kraakpand, een soort blokhut, een café, een oude fabriek en vast nog wel meer aparte lokaties waar ik nu even niet op kom. Het geeft allemaal een eigen sfeer, ik denk dat je zelf moet ontdekken wat jij het leukste vindt. Waar je ook heen gaat, er zijn altijd wel mensen die het gezellig vinden om nieuwe mensen te leren kennen en die open staan voor een praatje. Bij de meeste locaties heb je een bar waar je kan zitten, of banken in een zithoekje. Op zulke plekken staan mensen vaker open voor een praatje dan in een speelruimte. Ook mensen die net klaar zijn met spelen, willen vaak gewoon even rustig samen bijkomen en niet gelijk in gesprek met anderen.

Hoi, ik ben nieuw

Elk feest heeft eigen regels, het is dus altijd belangrijk om die wel eerst goed door te nemen. Ook is er bij een aantal feesten de mogelijkheid om bij de organisator(s) aan te geven dat je voor het eerst komt, zodat je dan bijvoorbeeld even een rondleiding kan krijgen of dat je aan wat andere mensen wordt voorgesteld. Er zijn zelfs feestjes waarbij nieuwe mensen een half uur of kwartier eerder mogen komen, zodat dit in een groepje gedaan kan worden. Dat kan, zeker als je alleen bent, wel fijn zijn. Maakt het allemaal wat minder eng. Maar ook op feesten waar dit niet speciaal geregeld is, zal je vast een warm welkom krijgen. Als je aan mensen vertelt dat je nieuw bent, willen ze je vast wel een beetje wegwijs maken of gewoon leuk een praatje met je maken.

Gezellige kinksters

Dus, dit is zo’n beetje wat je kan verwachten op een BDSM feest. De eerste keer is altijd super spannend, maar laat je vooral niet afschrikken, want wij kinksters zijn gewoon best wel gezellig hoor!

Meet the Kinksters

Wil je meer weten en horen over kink en kinksters, dan is er de podcast Meet the Kinksters. Tess en Daphne bespreken daar allerlei onderwerpen en laten ook anderen aan het woord over BDSM en hun kinks en fetishes, je vindt de podcast op www.meetthekinksters.nl en natuurlijk op alle grote podcast platformen.

 

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

7 Reacties

 1. Wat goed omschreven qua idee en mogelijkheden. Ik vind het echt herkenbaar wat je schrijft. En ik kom tegenwoordig veel te weinig op feestjes, maar ik voelde me er altijd erg fijn en veilig. Binnenkort toch weer eens regelen dat ik weer kan gaan.

  Antwoord
  • Ja! Zou leuk zijn om je weer eens tegen te komen!

   Antwoord
 2. Wat heerlijk en herkenbaar. Boot, blokhut, ja, ik mis nog de werfkelder! 😀 Oh en een huisje in het bos, heb ik ook ooit meegemaakt. Maar het beste wat ik ooit gedaan heb, is het lef vinden om gewoon te gaan!

  Antwoord
  • Oh ja, werfkelder en boshuisje ben ik ook geweest 😀

   Antwoord
   • Het “boshuisje”, is dat niet een stukje over de grens in Belgie ? Daar ben ik zelf 2x geweest.

    Antwoord
 3. Via de bdsm-feesten kwam ik bij de fetish feesten, waar ik me meer thuis voelde. Behalve dan de muziek…bijna overal dat gestamp of een feest dat het helemaal anders wil doen en je dan in je outfit staat te hossen op cotton eye joe *grin*.

  Antwoord
 4. SM / BDSM Feestjes heb je in allerlei soorten en maten. Sowieso hoef je je daarbij helemaal niet druk te maken dat je iets “moet doen” of zou “moeten ondergaan”. Iedereen is vrij om gewoon bezoeker te zijn, en niet meer dan dat. Of er zou sprake van moeten zijn van een bepaald thema, maar dan wordt vooraf wel heel duidelijk aangegeven dat …….. wordt verwacht van bezoekers, maar zelf heb ik dat niet echt meegemaakt ergens.
  Er zijn meetings waarbij het alleen gaat om het samenkomen (Munchs, wandelingen met SM-ers, e.d.) en is en blijf iedereen gekleed. Maar met “party’s” wordt meestal bedoeld meeting waarbij er SM actie mag zijn tussen mensen. Meestal is dat dan tussen mensen die elkaar al kenden voordat zij binnenkwamen, maar soms wordt er ook wel aan SM/BDSM gedaan tussen mensen die elkaar voor het eerst daar ontmoeten. Een dresscode wordt, als daar al sprake van is, altijd vooraf aangegeven. Maar wil je op veilig gaan, zorg dan dat je wat zwarts aan hebt.
  En meestal wordt ook wel vooraf aangegeven wat voor type mensen verwacht worden (b.v. alleen stellen), of dat het gewoon voor iedereen toegankelijk is.
  En wat je te zien gaat krijgen op zo’n meeting/party, dan hangt gewoon vaak af van wie er komen, maar ook wat je wilt zien daar. Niet iedereen gaat SM intieme dingen doen vlak voor de bar, maar zoekt daar liever hoekjes voor op waar weinig mensen zijn. En ook niet iedereen vindt het enorm leuk dat er mensen meekijken, en zullen dat dan waarschijnlijk wel gaan uitstralen op de één of andere manier.
  Als je gaat, dan zou ik zeggen “stel je er niet teveel en niet te weinig van voor, sta open voor alles, maar laat ook dingen schieten als je het niets vindt. Laat je niets opdringen wat je niet wilt, maar ga er gerust vanuit dat je ook niets opgedrongen zal worden”.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.