Wat zit er in mijn glijmiddel? De glijmiddelgids

Glijmiddel, iets waar geen sex toy tester zonder kan, en eerlijk gezegd is het voor ieders seksleven een goede toevoeging. Zeker als je een seksspeeltje gebruikt om je seksleven te verrijken is een goed glijmiddel een must. Maar ook voor “normale” penis in vagina (PIV) seks (en natuurlijk ook anaal) is een glijmiddel geen overbodige luxe, hoewel dat voor iedereen natuurlijk anders is.

Maar wist jij al dat er in veel glijmiddelen ingrediënten zitten die helemaal niet goed zijn voor je vagina, je anus of je lichaam?

En dus stelde wij onszelf de vraag: Wat zit er in mijn glijmiddel?

Als je snel wil zoeken naar een ingrediënt, gebruik dan de zoekfunctie van je browser (ctrl+f) om daar het woord in te tikken. Je kan ook in een keer door klikken naar de ingrediëntenlijst. Op aanraden van een van onze trouwe lezers hebben we nu ook de Engelse naam van de ingrediënten meegenomen in de lijst.

Wat zit er in mijn glijmiddel?

Door de bomen het bos niet meer uitglijden

Zoals je wellicht weet zijn er veel middelen te koop die onder de noemer glijmiddel vallen. Van zowel bekende merken als Durex, als van andere wat (onterecht) minder algemeen bekende merken als Sliquid. En dan zijn er ook nog de huismerkglijmiddelen van bijvoorbeeld Etos of Kruidvat. Er zijn ZO veel verschillende glijmiddelen, en dat is eigenlijk maar goed ook. Ook dat je je glijmiddel kan kopen bij Albert Heijn of voor onze Vlaamse lezers bij de Colruyt is natuurlijk al een hele verbetering.

De verschillende soorten glijmiddelen

Buiten de verschillende merken kan je glijmiddelen opdelen in een aantal soorten, zo zijn er:

  • Glijmiddelen op waterbasis
  • Glijmiddelen op basis van siliconen
  • Glijmiddelen op oliebasis
  • Hybride glijmiddelen
Glijmiddel op waterbasis

Glijmiddel op waterbasis is eigenlijk al om het meest bekend, het is ook het soort glijmiddel dat meestal gebruikt wordt om condooms mee te coaten om het gebruik van een condoom tijdens de seks te vergemakkelijken, natuurlijk zijn er ook condooms zonder glijmiddel verkrijgbaar.

Hybride glijmiddel

Glijmiddel op basis van siliconen is ook veilig bij het gebruik van condooms, hoewel dit glijmiddel meestal niet door condoomfabrikanten wordt toegepast. Siliconen glijmiddel blijft meestal langer effectief dan glijmiddel op waterbasis en je kan dus langer gebruikmaken van de glibberigheid van dit glijmiddel.

Hybride glijmiddel is eigenlijk een mengeling van een klein beetje glijmiddel op siliconen basis met glijmiddel op waterbasis. Door deze mengeling ontstaat een glijmiddel dat langer werkzaam is maar toch grotendeels op basis van water is, het zou ook goed kunnen werken met siliconen toys.

Glijmiddel kokosolie

Als laatste is er glijmiddel op oliebasis. Dit glijmiddel is sowieso een no-go bij het gebruik van condooms, en ook de meeste seksspeeltjes kunnen niet goed tegen de olie die als basis wordt gebruikt voor dit glijmiddel. Er zijn een aantal producten op oliebasis die als glijmiddel gebruikt worden, zo is Crisco berucht en befaamd. Maar ook kokosolie wordt als glijmiddel op meer natuurlijke en organische basis gebruikt, hoewel er veel discussie is of kokosolie glijmiddel wel zo veilig is voor in ieder geval de flora in je lichaam. Sommige mensen gebruiken ook babyolie als glijmiddel, dat zouden wij je in ieder geval niet aanraden.

Glijmiddel gebruiken bij sex toys: Veilig glijmiddel gebruiken op of in je seksspeeltje

Sex toys, in goed Nederlands seksspeeltjes zijn meestal gemaakt van een aantal “standaard” materialen, natuurlijk van goede kwaliteit (Medical Grade) silicone, TPE of TPR (wat niet giftig is, maar wel poreus en dus niet goed voor je lichaam) en natuurlijk, (chirurgisch) staal en glas. Bij TPE en TPR kan je geen silicone of olie gebruiken, dus moet je eigenlijk altijd glijmiddel op waterbasis gebruiken. Eigenlijk geldt dat ook voor silicone toys, hoewel er inmiddels een discussie is ontstaan waarin wordt gesteld dat mits je seksspeeltje inderdaad van “pure” Medical Grade Silicone is het gebruik van siliconen glijmiddel wel kan.

Mocht je willen kijken of je siliconenglijmiddel kan gebruiken bij jouw seksspeeltje of dildo, doe dan een druppel op een stukje toy dat je niet inbrengt (bijvoorbeeld de onderkant van je dildo) en kijk of er geen rare chemische reacties ontstaan. Mocht er niets gebeuren dan zou je kunnen aannemen dat het veilig is om te gebruiken bij deze toy, hoewel je ook prima glijmiddel op waterbasis kan gebruiken en je hier eigenlijk zeker van weet dat het goed gaat.

Bij seksspeeltjes die gemaakt zijn van staal of glas of zelfs steen staat het je natuurlijk vrij om eigenlijk elk soort glijmiddel te gebruiken wat je wil. Let daarbij natuurlijk wel op dat je glijmiddel bodysafe is (specifiek voor jouw lichaam), en als je een toy van natuurlijk materiaal gebruikt (zoals bijvoorbeeld steen) kijk dan of deze niet toch reageert op de andere bestanddelen van je glijmiddel.

Welk glijmiddel past bij jou?

Hoewel we natuurlijk best wat wijsheid in pacht hebben, zeker als het gaat om toys, glijmiddel en natuurlijk seks, is ieder persoon en dus lichaam anders. Wil je kijken welk glijmiddel bij jou past? Bestel dan wat kleine flesjes of sachets en kijk welke bij jou past.

Wat zit er in mijn glijmiddel? Welk glijmiddel past bij jou

Wat zit er in mijn glijmiddel?

Buiten de merken en de typen glijmiddel is wat er nu daadwerkelijk in glijmiddel zit iets wat zowel erg varieert, als soms een beetje onduidelijk is. Daarom hebben wij een lijst opgesteld waarin je kan vinden wat er nu echt in je glijmiddel zit. Deze lijst is gemaakt op basis van de meest bekende ingrediënten die bekend zijn of in glijmiddel zitten dat wij gebruikt hebben.

Vind jij een ingrediënt wat niet in onze lijst staat, maar wil je wel weten wat het is? Neem contact met ons op en vermeld “glijmiddel ingredient” als onderwerp. We zoeken graag voor je op wat een bepaalde stof is en of het veilig is voor je lichaam (en je geslachtsdeel) en voegen het ingrediënt natuurlijk toe aan deze lijst.

Natuurlijk is deze lijst vooral ook mensenwerk, als je een foutje spot neem dan ook even contact op, dat waarderen we zeker!

Glijmiddelgids updates

07-08-2022 De glijmiddelgids heeft al vele (kleine) updates gehad die ik hier niet vermeld heb, maar vanaf vandaag wil ik de update momenten beter bij gaan houden.

Vandaag toegevoegd per ingrediënt, “Is het slecht voor je?” en “Waar zit het ook in?” om sneller duidelijk te maken of het nu goed of slecht voor je is en waar je het ingrediënt al eerder zou hebben kunnen tegenkomen.

Een verklarende woordenlijst van glijmiddel ingrediënten

ABCDE-F-GH-I-J-KLMN-O-P-Q-R-ST-U-V-W-X-Y-Z-

-A-

Acesulfaam K(alium)

EN: Potassium Acesulfame

Is het slecht voor je? Dat hangt ervan af, volgens de NVWA is het prima om in eten en drinken te verwerken. Er zijn wel onderzoeken die aantonen dat het gebruik van Acesulfaam K kankerverwekkend kan zijn op de lange termijn. In glijmiddel kan het bijdragen aan het veroorzaken van schimmelinfecties.

Waar zit het ook in? In eten en drinken dat als “suikervrij” wordt bestempeld kan Acesulfaam K zitten

Een zoetstof die vrij is van calorieën en suiker. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend, net zoals aspartaam. Sowieso zijn een hoop kunstmatige zoetstoffen niet per se goed voor je. Acesulfaam K wordt ook wel als E950 op een label weergegeven.

Aloe Vera

EN: Aloe Vera

Is het slecht voor je? Nee, Aloe Vera heeft een helende werking.

Waar zit het ook in? In verschillende “voedende” handcrèmes, zonnebrandcrème, maar ook in snoep en frisdrank.

Aloë Vera bestaat eigenlijk niet, althans wetenschappelijk gezien.

Hetgeen wij als Aloë Vera kennen zijn de stoffen uit de plant genaamd Aloë Barbadensis. De Aloë Barbadensis is een plant met grote bladeren en gele bloemen. Soms wordt ook de Aloë Arborescens benoemd als Aloë Vera. De Aloë Arborescens wordt bijna niet gebruikt in cosmetica en andere middelen, terwijl juist deze plant in tegenstelling tot de Aloë Barbadensis tot 50% meer “helende” stoffen en eigenschappen heeft. In totaal zijn er zo’n 200 variëteiten van de Aloë plant.

Aloë Vera staat bekend om zijn koelende en helende werking. Het wordt vaak gebruikt in glijmiddel specifiek die gemaakt zijn voor Anaal gebruik, dit dan in plaats van benzocaïne*.

Aloë Vera wordt door velen gezien als vriendelijk voor de vagina en er wordt zelfs gezegd dat het kan helpen de vaginale flora in balans te brengen en vaginale infecties te voorkomen.

Arabische Gom (ook bekend als Acacia Senegal Gom)

EN: Acacia Senegal Gum

Is het slecht voor je? Nee, dit natuurlijke product wordt al jaren in voeding verwerkt

Waar zit het ook in? Kauwgum, maar bijvoorbeeld ook die vieze likrandjes op een enveloppe.

Is de geharde versie van het sap van de acacia boom. Je vind het ook in eten, inkt en verf als een emulgator. Een emulgator is een stof die er voor zorgt dat stoffen van verschillende dichtheid niet gaan schiften. Het zorgt er dus voor dat de ingrediënten in je glijmiddel niet uit elkaar raken als je glijmiddel voor langere tijd op je nachtkastje staat (denk bijvoorbeeld aan water en olie dat een tijd na het schudden weer van elkaar scheid).

Arabische gom wordt gezien als veilig voor je lichaam, daarom mag en wordt het ook verwerkt in levensmiddelen. Je ziet het ook wel vermeld als E414 of als het is aangepast als E432

Avena sativa (kernel) extract

EN: Avena sativa kernel extract

Is het slecht voor je? Nee, tenzij je een glutenallergie hebt, want dit extract kan gluten bevatten

Avena sativa is in het Nederlands bekend als Haver, we hebben het dus over haver extract. Dit extract zou moeten helpen met hydratatie en ook zou het licht verdovend kunnen werken, volgens sommige bronnen.

-B-

Benzocaïne

EN: Benzocaine

Is het slecht voor je? Ja, verdovende middelen zijn nooit goed voor je lichaam. Buiten de fysiologische werking is er ook nog het probleem dat je de signalen van je lichaam minder goed voelt, zo kan het dus zijn dat je niet voelt dat er iets scheurt of beschadigt raakt.

Waar zit het ook in? Pijnbestrijding, verdovende middelen zoals bij de tandarts.

Het middel benzocaïne is een verdovingsmiddel dat vaak gebruikt wordt voor lokale verdovingen. Het wordt, in tegenstelling tot lidocaïne veel langzamer opgenomen door het lichaam en de werking is van veel kortere duur. Het wordt in glijmiddel gebruikt voor zijn verdovende effect, om een orgasme uit te stellen of om anale seks “comfortabeler” te maken.

Een heel klein deel van de bevolking is allergisch voor benzocaïne, omdat op een moleculair niveau benzocaïne heel anders in elkaar zit dan lidocaïne hoeft men niet allergisch te reageren op lidocaïne (maar dat kan natuurlijk wel).

Evengoed wordt zowel benzocaïne als lidocaïne gezien als veilig voor het lichaam en worden ook gevonden in allerlei zalfjes die worden gebruikt bij pijnbestrijding.

Benzoë zuur

EN: Benzoic Acid

Is het slecht voor je? Nee.

Waar zit het ook in? Cranberries, cranberry sap, andere vruchtensappen.

Is een zuur dat veel voorkomt in vruchten, in cranberry’s zelfs in hele hoge concentraties. Parabenzoë zuur verbindingen staan bekend als Parabenen, echter dit is een chemische variant van de in de natuur al voorkomende Benzoë zuur verbindingen. Zowel Benzoë zuur als Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Je vindt het ook als E210

Benzyl Alcohol

EN: Benzyl Alcohol

Is het slecht voor je? Hangt af van de toepassing. Het is een oplosmiddel dat best vaak allergische reacties kan veroorzaken, in glijmiddel is het zeker geen pretje.

Waar zit het ook in? Shampoo, douchegel en ook billendoekjes voor baby’s

Is een natuurlijk conserveringsmiddel. Deze stof staat er om bekend dat er snel een allergische reactie op plaatsvind, met name huiduitslag of eczeem reacties. Ook bekend als E1519

-C-

Capsaïcine

EN: Capsaicin

Is het slecht voor je? In kleine hoeveelheden niet per se, in hoge dosering zeer zeker wel.

Waar zit het ook in? Chilipepers, sambal, pepperspray.

Een stof die wordt gevonden in chilipepers, wordt gebruikt in glijmiddelen die “verwarmend” werken. Capsaïcine wordt in veel hogere concentraties ook toegepast in bijvoorbeeld pepperspray. De hoeveelheid capsaïcine die gebruikt wordt in glijmiddel is te vergelijken met het eten van een Jalapeño peper. Als je liever iets minder “pittig” spul “daarbeneden” wil gebruiken zijn er ook verwarmende glijmiddelen op basis van honing.

Wat zit er in mijn glijmiddel capsaisine

Carrrageen

EN: Carrageenan

Is het slecht voor je? Hang er van af. Volgens de NVWA is het veilig. Ander onderzoek meld dat er invloed is op HSV, HPV en HIV infectiepercentages.

Waar zit het ook in? Wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in bijvoorbeeld (voorverpakte) chocomel en slagroom.

Is een verdikkingsmiddel dat wordt gewonnen uit zeewier. Het wordt gezien als een goed vegan/vegetarisch alternatief voor gelatine. Er wordt gezegd dat carrageen ook het infectiepercentage van HSV, HPV en HIV kan beïnvloeden, maar dat is iets wat je liever niet wil uitproberen, denk ik zo. Staat ook wel vermeld als E407.

Cellulosegom (ook bekend als Carboxymethylcellulose)

EN: Cellulose Gum

Is het slecht voor je? Nee, het is hypoallergeen en niet giftig

Waar zit het ook in? Behangerslijm en tandpasta

Is een verdikkingsmiddel en emulgator die wordt beschouwd als hypoallergeen en niet giftig. Ook bekend als E466.

Citroenzuur

EN: Citric Acid

Is het slecht voor je? Nee, hoewel zuren soms wel je huid kunnen aantasten

Waar zit het ook in? Citroenen, snoepjes, andere voedingsmiddelen

Een natuurlijk zuur met een lage zuurwaarde, dat voorkomt (ja echt) in citroenen. Op een verpakking staat het misschien ook vermeld als E330.

Wat zit er in mijn glijmiddel citroenzuur

Cyclomethicon

EN: Cyclomethicone

Is het slecht voor je? Voor mensen is het veilig, voor het milieu is het minder goed.

Waar zit het ook in? Deodorant.

Een “verzachter” in silicone dat wordt gebruikt om te voorkomen dat glijmiddel gaat plakken. Het wordt voor datzelfde doel veel gebruikt in deodorant. Het is niet giftig voor mensen, echter wordt er wel gezegd dat het niet goed is voor de natuur.

Cyclopentasiloxan

EN: Cyclopentasiloxane

Is het slecht voor je? In kleine hoeveelheden niet, in grote(re) hoeveelheden kan het zowel giftig als kankerverwekkend zijn.

Waar zit het ook in? In huidverzorgingsproducten en haarconditioners

Een siliconenverbinding die veel wordt gevonden in siliconenglijmiddel. In grote hoeveelheden is deze stof giftig en zelfs kankerverwekkend. Echter wordt het, in kleine hoeveelheden zoals deze voorkomen in glijmiddelen, gezien als veilig.

-D-

Damiaan (Damiana) blad

EN: Damiana Leaf

Is het slecht voor je? Nee, maar overmatig gebruik kan leverbeschadigingen veroorzaken. Het wordt soms als “geestverruimend” gebruikt. Lees ook de pagina over Damiana bij Jelinek

Waar zit het ook in? Damiana Kruidenthee.

Staat bekend om zijn erotiserende werking. Werd al door de Maya’s gebruikt als een afrodisiacum. In het huidige Mexico worden de bladeren nog steeds voor dat doel gebruikt.

Wat zit er in mijn glijmiddel damiaan blad
Damiaan

Diazolidinyl urea

EN: Diazolidinyl urea

Is het slecht voor je? Niet per se, maar mensen kunnen er wel allergisch voor zijn

Waar zit het ook in? Huidcrèmes en andere huidverzorgingsproducten

Een conserveringsmiddel dat wordt verkregen uit Allantoïne (wat voorkomt in tarwekiemen en smeerwortel) en formaldehyde(een ontsmettingsmiddel en vroeger vloeistof voor het balsemen van de doden). Kan een allergische eczeem reactie veroorzaken.

Dimethiconol

EN: Dimethiconol

Is het slecht voor je? Nee, deze stof is inert, reageert dus niet en is daarmee veilig

Waar zit het ook in? Shampoo, hairconditioner

Een silicone polymeer. Het wordt gebruikt als huid conditioner en ook om de viscositeit in siliconen glijmiddel te verhogen. Deze stof wordt gezien als heel erg veilig, er zijn tot op heden geen meldingen van giftigheid.

Dinatrium EDTA (Ehtyleendiaminetetra-azijnzuur)

EN: Disodium EDTA

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Verschillende huidverzorgingsproducten

Een conserveringsmiddel, dat veel voorkomt in huidverzorgingsmiddelen. Het wordt gezien als niet giftig, niet irriterend en niet kankerverwekkend. Ook wel vermeld als E385.

-E-

Ethoxydiglycol (ook bekend als Diethyleen Glycol Monoethyl Ether)

EN: Ethoxydiglycol

Is het slecht voor je? Ja, dit middel bevat Ether wat wordt gezien als kankerverwekkend, maar mag toch gebruikt worden volgens de NVWA

Waar zit het ook in? Make-up, badzeep en huidverzorgingsproducten.

Een oplosmiddel dat wordt gebruikt om producten te verdunnen terwijl het de viscositeit verhoogt. Het wordt niet alleen in glijmiddelen gevonden maar wordt ook veel gebruikt in make-up, bad zeep en huidverzorgingsproducten. Er zit Ether in, wat wordt gezien als kankerverwekkend, en allergische reacties kan veroorzaken.

-G-

Gedeïoniseerd water

EN: Deionized water

Is het slecht voor je? Nee, het is water in zijn puurste vorm

Waar zit het ook in? Kraanwater

Water zonder andere aanwezige ionen, eigenlijk is het H2O in zijn zuiverste vorm. Wordt ook gedestilleerd water genoemd, of verschijnt gewoon als water op het label van je glijmiddel.

Gember

EN: Ginger Root

Is het slecht voor je? Nee, hoewel het bij sommige mensen wel allergische reacties kan opwekken

Waar zit het ook in? Voedingsmiddelen, onderdeel van de oosterse keuken.

Een wortel waarvan wordt gedacht dat het de doorbloeding stimuleert. Ook lekker in geconfijte vorm bij een blokje kaas.

Ginko Biloba

EN: Ginko Biloba

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Ginko Thee, voedingsmiddelen, allerlei (homeopatische) middelen, huidverzorgingsproducten

Ook bekend als de Japanse noteboom, extracten uit deze boom worden al eeuwen gebruikt in China. Zou je bewustzijn versterken en ook je libido versterken. Er wordt van gezegd dat het bijzonder behulpzaam kan zijn voor mensen met een depressie gerelateerde erectiestoornis.

Gluconolacton

EN: Gluconolactone

Is het slecht voor je? Nee, voor zover bekend

Waar zit het ook in? Huidverzorginsproducten.

Wordt gezien als een huid verbeteraar. Dit chemische goedje wordt gebruikt om de huid gezond te houden en te zorgen dat je glijmiddel niet gaat klonteren. Er zijn geen negatieve eigenschappen bekend, en het wordt daarom ook veel in organische en natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruikt.

Glycerine

EN: Glycerin

Is het slecht voor je? Ja, glycerine staat er om bekend dat het schimmelinfecties kan veroorzaken of verergeren

Waar zit het ook in? Huidverzorgingsproducten, billendoekjes voor baby’s

Is een niet giftige stof die er voor kan zorgen dat glijmiddel op waterbasis glibberig blijft en zoet smaakt. Het staat er echter om bekend dat het in de vagina schimmelinfecties kan veroorzaken. Hoewel glycerine geen suiker bevat (wat vaak de oorzaak is van een gistinfectie) kan het in de vagina wel omgezet worden naar suiker. Deze gevoeligheid voor Glycerine en gistinfectie is niet voor elke vrouw hetzelfde, het kan zelfs soms voorkomen en soms weer niet. Mocht je achter een verband komen tussen een schimmelinfectie en het gebruik van glijmiddel dan is Glycerine hoogstwaarschijnlijk de dader. Glycerine zou ook Bacteriële Vaginose of irritaties aan de vagina kunnen veroorzaken.

-H-

Haver

zie: Avena sativa kernel extract

Honing

EN: Honey (miel)

Is het slecht voor je? Voor uitwendig gebruik niet, intern gebruik (in de anus of vagina) wordt ten sterkste afgeraden.

Waar zit het ook in? Snoepgoed, dranken, huidverzorgingsproducten

Ja, ook honing wordt gebruikt in glijmiddelen. Het wordt vooral gebruikt in verwarmende glijmiddelen als verwarmende stof, deze glijmiddelen zijn eigenlijk alleen maar te gebruiken als extern glijmiddel, het is dus leuk om mee te spelen op de penis, maar zeker niet in de vagina. Pas dus op dat je na gebruik je handen en je penis goed schoonmaakt, mocht je verder willen met penetratie.

Hyaluronan (zuur)

Is het slecht voor je? Nee, het is een lichaamseigen stof

Waar zit het ook in? Je lijf

Is een stof die natuurlijk in het lichaam voorkomt. Hoewel het in kankeronderzoek wordt gebruikt als “marker” is deze stof eigenlijk de stof die ervoor zorgt dat het lichaam zichzelf gaat herstellen. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van artritis. Het komt veel voor in huidverzorgingsproducten.

Hydroxypropyltrimonium Chloride

EN: Hydroxypropyltrimonium Chloride

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Cosmetica en andere verzorgingsproducten

Een in water oplosbare organische verbinding die wordt gewonnen uit Guar Gom. Wordt het meest in glijmiddelen gebruikt als verdikkingsmiddel.

Hydroxyethylcellulose

EN: Hydroxyethylcellulose

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Haargel, cosmetica.

Dit is een verdikkingsmiddel. Je vindt het vaak in cosmetische producten, bijvoorbeeld in haargel, het wordt beschouwd als een niet giftige stof.

Hydroxypropyl Guar

EN: Hydroxypropyl Guar

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Los te koop als poeder dat dient als haargel

Een middel dat de viscositeit verhoogt, een ether uit propyleen glycol. Het wordt als een weinig giftige stof beschouwd en zou geen risico met zich mee moeten brengen. Het wordt ook veel gebruikt in make-up en haarverzorgingsproducten.

-K-

Kaliumsorbaat

EN: Potassium Sorbate

Is het slecht voor je? Nee, in kleine hoeveelheden is deze stof niet schadelijk

Waar zit het ook in? Tabak, vingerverf en cosmetica

In de lijst met E-nummers is dit aangegeven als E202. Kaliumsorbaat is een conserveringsmiddel. Het wordt over het algemeen chemisch bereid maar kan ook worden teruggevonden in de natuur in een aantal bessen. In grote hoeveelheden irriteert deze stof, glijmiddelen bevatten over het algemeen een erg geringe hoeveelheid.

-L-

Lactococcus ferment Lysate

EN: Lactococcus ferment Lysate

Is het slecht voor je? Nee, deze stof zou zelfs helpen met herstel van je huid

Waar zit het ook in? Cosmetica, met name gezichtscrème en “huidverbeteraars”.

Lactococcus ferment lysate is een vrij nieuwe stof die wordt geclassificeerd als probiotica. Deze stof wordt gemaakt van de grampositieve bacterie (dat zijn bacteriën met een dikke buitenlaag i.p.v. de 2 dunne buitenlagen die een gramnegatieve bacterie heeft) Lactococcus lactis. Lactococcus ferment lysate zou een snellere en betere groei van de epidermis (opperhuid) stimuleren.

Lidocaïne

EN: Lidocaine

Is het slecht voor je? Ja, omdat je geen pijn meer voelt kan je beschadigingen aan je lichaam te laat opmerken

Waar zit het ook in? De verdoving bij de tandarts, crèmes die tegen jeuk helpen

Een lokaal verdovingsmiddel, het meest bekend van de tandarts (yikes!), werkt net zoals het eerder genoemde benzocaïne. In glijmiddelen worden deze stoffen gebruikt om de geslachtsdelen en/of de anus licht te verdoven, om pijn te voorkomen of een orgasme uit te stellen. Lidocaïne wordt zeer snel door het lichaam opgenomen en verdooft langer dan benzocaïne. Beide stoffen worden als veilig voor het lichaam beschouwd, echter zijn er wel meldingen van allergische reacties op een van beide stoffen bekend.

-M-

Maltodextrine

EN: Maltodextrin

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Sportdrankjes, voedingsmiddelen en in het bijzonder glutenvrije voedingsmiddelen

Is een verdikkingsmiddel dat heel veilig is. Je vindt het dan ook met regelmaat in levensmiddelen. Het wordt ook veel in sportdrankjes verwerkt omdat het sneller opgenomen wordt in het lichaam dan bijvoorbeeld glucose. Het wordt ook als glutenvrije zoetstof toegepast.

Menthol

EN: Menthol

Is het slecht voor je? In kleine hoeveelheden niet, kan wel irritatie veroorzaken

Waar zit het ook in? Mentholsigaretten, inhaleerders bij verkoudheid, pepermuntjes.

Is een verbinding die op natuurlijke wijze wordt verkregen uit bepaalde muntplanten, het wordt ook op synthetische wijze gemaakt. Het wordt in glijmiddelen gebruikt voor koeling of om tintelingen te veroorzaken. Het is in zulke kleine hoeveelheden niet giftig voor mensen, maar het kan soms wel irriterend zijn voor gevoelige slijmvliezen zoals die bijvoorbeeld voorkomen in de vagina.

Menthyl Lactaat

EN: Menthyl Lactate

Is het slecht voor je? Nee, in kleine hoeveelheden niet, maar kan ook irritatie veroorzaken

Waar zit het ook in? Voedingsmiddelen

Is ook een koelend middel dat hetzelfde wordt toegepast als menthol. Methyl Lactaat wordt verkregen uit pepermunt olie en wordt gezien als een veilig alternatief voor menthol. Helaas kan ook deze stof ook voor huidirritatie zorgen.

Methylchloroisothiazolinone

EN: Methylchloroisothiazolinone

Is het slecht voor je? Ja, kan huidirritatie en zelfs brandwonden veroorzaken

Waar zit het ook in? Huidreinigingsmiddelen

Een conserveringsmiddel dat de groei van bacteriën, gist en schimmels remt. Het is bekend dat het in hogere doseringen irritatie kan veroorzaken. In de Verenigde Staten wordt het in de hoeveelheden die in glijmiddel voorkomen als veilig beschouwd. De Europese Unie heeft een aantal strikte beperkingen opgelegd over het gebruik van deze stof.

Methylisothiazolinone

EN: Methylisothiazolinone

Is het slecht voor je? Ja, kan huidirritatie en zelfs brandwonden veroorzaken

Waar zit het ook in? Huidreinigingsmiddelen

Een conserveringsmiddel dat vaak gebruikt wordt samen met Methylchloroisothiazolinone. Het is vaak een stof die allergische reacties veroorzaakt.

Methylparabeen

EN: Methylparaben

Is het slecht voor je? Ja, hoewel dat wetenschappelijk nog altijd niet goed is vastgesteld

Waar zit het ook in? Deodorant, huidverzorgingsmiddelen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen die kunnen worden toegepast als antibacteriële middelen. Ze komen in de natuur ook voor in bepaalde vruchten. Door veel deskundigen wordt inmiddels beweerd dat parabenen, in de hoeveelheden dat ze worden teruggevonden in cosmetica en glijmiddelen mogelijkerwijs tumoren kunnen veroorzaken. Dat is echter tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen, het wordt dan ook nog steeds in deodorant en andere consumentenproducten gebruikt. Zie ook de informatie op Waarzitwatin.nl

Methyl Salicylaat

EN: Methyl Salicylate

Is het slecht voor je? In kleine hoeveelheden niet

Waar zit het ook in? Verzorgingsproducten, crèmes

Ook deze stof heeft een afkoelend effect. En wordt veel gebruikt als geurmiddel. In hoge doseringen is deze stof giftig voor mensen, echter wordt het veel gebruikt in lotions en zalven die gebruikt worden voor pijnbestrijding. De kleine hoeveelheid die in glijmiddel zit zou in principe geen kwaad kunnen.

Muira Puama

EN: Muira Puama

Is het slecht voor je? Nee, voor zover bekend

Waar zit het ook in? Allerlei geestverruimende en libido versterkende middelen

Deze plant zou de hoeveelheid testosteron in je bloed doen verhogen, het zou ook helpen bij menstruatie symptoombestrijding. Het wordt in Brazilië als traditioneel medicijn gebruikt. In Nederland is de Muira Puama ook bekend als Potentiehout. Of er potentie zit in dit potentie verhogende middel is natuurlijk de vraag.

-N-

Natriumbenzoaat

EN: Sodium Benzoate

Is het slecht voor je? Nee, op zichzelf niet, wel in grote hoeveelheden of in combinatie met Vitamine C

Waar zit het ook in? Verschillende voedingsmiddelen

In Europa ook bekend als E211 is een conserveringsmiddel. Het staat niet bekend als giftig. Hoewel het bij inname van grote hoeveelheden zou zorgen voor hyperactief gedrag. Verder hebben studies geen andere bijwerkingen kunnen aantonen.

Natriumchloride

EN: Sodium Chloride

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Tafelzout, brood en andere voedingsmiddelen, maar ook injectievloeistof (saline)

Zout (zit ook in ons tafelzout) is officieel gezien een verdikkingsmiddel dat voorkomt in zeewater.

Natriumdehydroacetaat

EN: Sodium dehydroacetate

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Cosmetica

Dit conserveringsmiddel komt veel voor in make-up en andere producten, voor zover bekend is Natriumdehydroacetaat veilig voor je lichaam. Het is ook bekend onder E-nummer E266

Natriumhydroxide

EN: Sodium Hydroxide

Is het slecht voor je? Ja, kan brandblaren en andere irritatie veroorzaken

Waar zit het ook in? Zeep, gootsteenontstopper

Ook wel bekend als Natronloog, loog of caustic soda. Deze stof wordt vaak gebruikt in zeep als antibacterieel middel, het kan echter het vaginale slijmvlies irriteren. In hogere concentratie is Natriumhydroxide het hoofdbestanddeel van veel gel afvoerontstoppers.

Natrium Polyacrylaat

EN: Sodium polyacrylate

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Luiers, incontinentiemateriaal, fetishpads

Dit goedje ken je misschien wel, het wordt namelijk ook wel Waterlock genoemd, deze superabsorberende polymeer kan namelijk 100 tot 1000 maal zijn eigen gewicht in water aantrekken. Het wordt dan ook gebruikt, in luiers voor baby en volwassen toepassing, absorberende matjes etc etc. En ja het zit dus ook in glijmiddel, met als doel het glijmiddel “nat” te houden.

Natrium Sacharine

EN: Sodium Saccharin

Is het slecht voor je? Ja, veroorzaakt schimmelinfecties

Waar zit het ook in? Suikervrije frisdrank en andere suikervrije voedingsmiddelen

Ook wel bekend als Sacharine of E954 is een kunstmatige zoetstof. Er zou bewijs zijn dat sacharine schimmelinfecties kan veroorzaken bij mensen die daar al gevoelig voor zijn, andere mensen zijn er allergisch voor. Het zit in best veel levensmiddelen zoals suikervrije frisdrank en andere suikervrije producten. Als je deze eet of drinkt en geen nare reacties hebt gehad kan je het waarschijnlijk gewoon zonder probleem gebruiken. Mocht je snel last hebben van schimmelinfecties, houdt het dan vooral weg bij je geslachtsdelen.

Nonoxynol-9: (ook bekend als N-9)

EN: Nonoxynol-9

Is het slecht voor je? Ja, kan irriteren en het overdragen van SOA vergemakkelijken

Waar zit het ook in? Zaaddodend middel

Is een zaaddodend middel. Het middel kan heftige irritatie veroorzaken en kan zelfs de verspreiding van geslachtsziekten vergemakkelijken, hoewel men vroeger juist dacht dat het deze tegen zou gaan. Zit dit goedje op je condoom of in je glijmiddel, dan zouden we je toch aanraden dit niet te gebruiken.

-P-

Parfum

EN: Fragrance

Is het slecht voor je? Over het algemeen niet, hoewel je je moet afvragen hoe goed het is voor je geslachtsdelen

Waar zit het ook in? Cosmetica, crèmes, andere middelen

Parfum is een samenvoeging van bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat je glijmiddel lekkerder gaat ruiken. Je wil parfum echt niet op de gevoelige slijmvliezen van je geslachtsdeel hebben. Ze kunnen irritatie veroorzaken, zeker bij mensen met een gevoelige huid.

Passiebloem

EN: Passion Flower

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Natuurlijke anti-depressiva

Dit afrodisiacum uit het amazone gebied doet zijn naam eer aan, het zou je libido verhogen terwijl het ook je geestelijk meer rust zou geven.

Phenyl Trimethicon

EN: Phenyl Trimethicone

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Shampoos en conditioners

Is een andere vorm van silicone. Deze verbinding wordt gebruikt om schuimvorming te voorkomen en zorgt voor een barrière op de huid die voorkomt dat de huid uitdroogt tijdens gebruik van het product. Het wordt als een heel veilige vorm van silicone beschouwd.

Polysorbaat 20

EN: Polysorbate 20

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Etherische geuroliën, verf

Dit is een emulgator. Het wordt als niet giftig bestempeld en wordt veel gebruikt om etherische olien te mengen. Het is ook bekend als E432.

Propaandiol

EN: Propanediol

Is het slecht voor je? In kleine hoeveelheden niet

Waar zit het ook in? Cosmetica en voedingsmiddelen

Is een van drie verschillende chemicaliën, in de meeste gevallen wordt deze naam gebruikt voor propyleenglycol, beide staan ook bekend als E490.

Propyleenglycol

EN: Propylene Glycol

Is het slecht voor je? In kleine hoeveelheden niet

Waar zit het ook in? Cosmetica en voedingsmiddelen

Wordt gebruikt als emulgator in een hele hoop glijmiddelen. Een emulgator is overigens een stof die er voor zorgt dat ingrediënten beter met elkaar kunnen mengen, buiten het verbeteren van de mengbaarheid van stoffen wordt het ook gebruikt als vochtinbrenger bij sommige glijmiddelen. Propyleenglycol zit ook bijvoorbeeld in filtersigaretten om te zorgen dat de tabak niet uitdroogt en de smaak minder scherp is. Het is een laag giftige stof, echter hebben sommige mensen er toch allergische reacties op.

-S-

Saffloer

EN: Safflower

Is het slecht voor je? nee

Waar zit het ook in? Cosmetica en voedingsmiddelen

Saffloer is een plant die al heel lang in traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt voor de bestrijding van pijn, het bevorderen van de doorbloeding en het voorkomen van blauwe plekken. Het extract van de plant wordt al in cosmetica verwerkt sinds de tijd der Egyptenaren.

Sorbinezuur

EN: Sorbic Acid

Is het slecht voor je? In kleine hoeveelheden niet

Waar zit het ook in? Cosmetica en vingerverf

Ook bekend als E200 is een conserveringsmiddel. Sorbinezuur komt ook in de natuur voor in lijsterbessen. Het werkt goed tegen schimmels en gisten in een licht zure omgeving.

Sucralose

EN: Sucralose

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Cosmetica en voedingsmiddelen

Een kunstmatige zoetstof ook bekend als E955, deze zoetstof staat bekend als veilig voor de vagina. In Nederland is Splenda een bekend sucralose merk.

-T-

Tocopheryl Acetaat

EN:Tocopheryl Acetate

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Cosmetica en voedingsmiddelen

Een moeilijke naam voor Vitamine E. Deze vitamine zorgt voor de voordelen van antioxidanten als het wordt toegepast op de huid. Het wordt ook gebruikt als conserveringsmiddel voor producten met een laag zure waarde. Mensen die erg gevoelig zijn voor allergische reacties reageren snel op Vitamine E, meestal met rode uitslag of een licht eczeem, soms helaas ook blaren of bulten.

-X-

Xanthaan Gom

EN: Xanthan Gum (Corn Sugar Gum)

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Cosmetica, huidverzorginsprodcuten en voedingsmiddelen

Een middel dat de viscositeit van je glijmiddel verbetert zodat het niet te nat of te dun aan voelt. In cosmetica wordt het gebruikt om te zorgen dat je huid zacht en zijdeachtig aanvoelt. Deze stof wordt als veilig beschouwd. Het wordt ook in bepaalde soort kauwgum gebruikt.

Xylitol

EN: Xylitol

Is het slecht voor je? Nee

Waar zit het ook in? Voedingsmiddelen, veel in kauwgom en “suikervrije” pepermunt

De zoveelste kunstmatige zoetstof. Ook bekend als E967. Deze zoetstof is ook veilig voor je vagina. Het is net zo zoet als sucrose en is niet giftig voor mensen. Dat geldt echter niet voor honden, dus pas op als fikkie niet je glijmiddel pikt of oplikt.

Dit artikel is geïnspireerd op en mede tot stand gekomen door dit artikel: http://learn.condomdepot.com/2014/11/06/whats-in-my-lube/ 

12 Reacties

  1. Wat goed dat jullie dit zo uitgebreid behandelen!
    Ik had alleen begrepen dat (glijmiddel op basis van) olie en (speeltjes van) siliconen, glas, metaal, hard (ABS) plastic etc. prima samen gaan (o.a. door dit artikel van Dangerous Lilly: http://dangerouslilly.com/2018/03/coconut-oil-and-silicone-sex-toys en de lube guids van Smitten Kitten). Ik vroeg me dan ook af waarom jullie schrijven dat de meeste seksspeeltjes niet goed tegen olie kunnen, dat geldt toch alleen/voornamelijk voor poreuze toys? (Zowel Smitten Kitten als Lilly maken overigens ook een duidelijk onderscheid tussen plantaardige en petrochemische olie.)
    En bij de verdovende ingrediënten (benzocaïne en lidocaïne) mis ik toch wel een beetje de waarschuwing die ik in Lilly’s lube guide wel vind, dat het verdoven van pijn tijdens de sex misschien niet (altijd) zo’n goed idee is, omdat je dan de waarchuwende werking van de pijnsignalen negeert en je je lichaam zo (ongemerkt) kan beschadigen.
    Maar nogmaals, echt super dat julie hier een heel artikel aan wijden en er zo uitgebreid op in gaan!

    Antwoord
    • Hi Senja,

      Dank je voor je feedback.
      Het probleem met toys en op olie gebaseerde glijmiddelen is dat er sowieso een wisselwerking is met petrochemische olie zoals je zelf zegt. Daarbij komt ook nog eens het feit, dat er een aantal toys zijn waarvan gezegd wordt dat ze een van een bepaalde stof gemaakt zijn, zeg siliconen, maar dat eigenlijk helemaal niet waar is. Het probleem doet zich dan weer voort in de wet en regelgeving waarin jij bij seksspeeltjes eigenlijk gewoon van alles mag opschrijven, maar het niet per se 100 procent de waarheid hoeft te zijn. Dit is ook de reden waarom wij het gebruik van oliebasis glijmiddelen in combinatie met toys niet zouden willen aanraden. Je kan natuurlijk je toy in combinatie met je favo glijmiddel testen, maar ik raad het liever af dan dat ik iemand per ongeluk het idee zou geven dat het okee is, wat het gewoonweg niet is.

      Wat betreft de verdovende middelen in glijmiddelen, in principe mogen die uitsluitend voor medische doeleinden gebruikt worden, je kan dus in principe geen verdovende glijmiddelen “over de toonbank” verkrijgen.
      Alle andere glijmiddelen die in Nederland te koop zijn die zouden verdoven doen dit op basis van menthol of gember, of een bepaalde hoeveelheid Aloë die je een “ontspannen” gevoel zouden moeten geven. Deze werken dus vooral mentaal heel erg, maar zullen de pijn dus niet blocken.

      Je kan alleen nog wel vrij makkelijk Stud 100 delay spray kopen, daar mag de “voorraad” van blijven worden verkocht, hier zit lidocaïne in, en is ook geen glijmiddel. Het feit dat dit dus semi-legaal is, lijkt mij genoeg waarschuwing. Daarbij is de toepassing daarvoor dus ook echt alleen bedoeld voor “op de penis”.

      Antwoord
  2. Uitstekend artikel met zeer uitgebreide uitleg

    Antwoord
    • Is Sodium Saccharin en Sodoum Hydroxide okee voor de penis / eikel? Is direct wassen noodzakelijk na de sexy of kan het een nachtje blijven zitten?

      Antwoord
      • Hi Evert,

        Dank voor je vraag. Sodium Saccharin is saccharine een kunstmatige zoetstof die goedgekeurd is voor consumptie, dit zou dus in theorie geen kwaad moeten doen. Sodium Hydroxide ook wel natrium hydroxide (beter bekend als loog) is een base die ook veel als vetoplosser gebruikt wordt. Als los product is het heel slecht voor je huid. Ik weet niet in welke verhouding en waarin het zit, maar ik zou hier voorzichtig mee zijn.
        In het geval van de Sodium hydroxide zou ik het zeker niet een nachtje laten zitten. De saccharine kan niet zo heel veel kwaad. Echter is het sowieso wenselijk (maar ieders eigen keuze) om na de seks toch een en ander te reinigen.

        Antwoord
  3. Ik heb naar aanleiding van dit artikel een vraag; hoe schadelijk is het voor je gezondheid om op een siliconen seksspeeltje een glijmiddel op basis van siliconen te hebben gebruikt.
    Ik heb namelijk gelezen dat hierbij schadelijke stoffen vrijkomen.
    Helaas in mijn onwetendheid is mij dit gebeurt en maak me daarom best bezorgd.

    Antwoord
    • Hi Anoek,

      Dank voor je vraag.
      Allereerst, ik kan mij voorstellen dat je erg geschrokken bent als je dit hebt gelezen.

      Het gebruik van silicone glijmiddel op een silicone toy is in de wereld van de seksspeeltjes al jaren een “hot” onderwerp, vooral omdat de meningen en bevindingen hierover ver uiteenlopen. Dit komt op zijn beurt dan weer omdat niet elke silicone (en silicone glijmiddel) van dezelfde kwaliteit of samenstelling is en het dus erg wisselend is wat er nou precies gebeurt als je silicone glijmiddel op een silicone toy smeert en of er überhaupt iets gebeurt. Omdat het zo onduidelijk is en raden wij altijd aan om geen silicone glijmiddel op een silicone toy te gebruiken.

      Als een toy gemaakt is van medical grade silicone en je smeert er silicone glijmiddel op dan is eigenlijk het enige wat kan gebeuren dat de toy ietwat vervormt omdat het glijmiddel versmelt met de toy. Als de toy gemaakt is van een mix van silicone en een ander materiaal dan kan het zijn dat het andere materiaal, door de versmelting van de silicone, vrij komt en dat kan dan inderdaad giftig zijn.

      Nu weet ik niet welke toy we het hier over hebben, dus ik kan ook niet inschatten of dit is gebeurd.

      Als je seksspeeltje er inderdaad vervormd uitziet of anders aanvoelt, kan er sprake zijn van een van bovenstaande scenario’s. Is dat niet zo, dan denk ik niet dat je je per se zorgen hoeft te maken. In beide gevallen zou ik je toch wel willen aanraden om toch nog even langs een medisch professional te gaan om alles uit te sluiten, al is het maar voor je eigen gemoedsrust.

      Mocht je verdere vragen hebben hierover stuur ons dan gerust nog een bericht, dat mag ook via e-mail of via onze socials.

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Review by Tess: Warm Touch Lube Dispenser | Tess Tesst - […] Wat zit er in mijn glijmiddel? […]
  2. Bio glijmiddel en eco condooms; veilig losgaan voor lekkere seks ⋆ Mama's Jungle - […] Tesstesst heeft een interessant stuk over ingrediënten in je glijmiddel, met uitleg per […]
  3. Een condoom: vier tips voor het gebruik | Tess Tesst - […] Glijmiddelgids […]
  4. The Butters Lubes | Glijmiddel review | Tess Tesst - […] Glijmiddelgids […]
  5. Biologisch & natuurlijk glijmiddel; voor extra sexyness! ⋆ Mama's Jungle - […] Tesstesst heeft een interessant stuk over ingrediënten, met uitleg per […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.