Pegging (noem het gewoon strap-on seks)

22-03-2023

In dit artikel ga ik het hebben over pegging. Wat is pegging? Wat heb je ervoor nodig? En hoe kan je het bespreken met je partner(s) als je graag gepegged wil worden.

[Update 24-03-2023] Een mij dierbaar persoon stelde mij op de hoogte dat de term peggen alles behalve inclusief is. Daarom is dit artikel aangepast.

Wat is pegging?

Eigenlijk zou je ook kunnen vragen: Wat is peggen?

Pegging (in het Nederlands zeg je peggen) is een woord dat eigenlijk nog helemaal niet zo heel lang bestaat, pas in 2001 (ja, dat is ook al 20 jaar geleden) ontstond het woord pegging nadat de Amerikaan Dan Savage een wedstrijd uitschreef om een goede term te bedenken voor hetgeen het inmiddels voor staat.

Pegging / peggen is de term die gebruikt wordt als een “vrouw” een “man” anaal penetreert met een voorbinddildo.

Voordat de wedstrijd was uitgeschreven bestond er dus nog geen woord voor pegging, in geen enkel (Engels) woordenboek was de term te vinden.

Men sprak wel al van Strap-on seks, sodomie (sodomy)  of sodemieteren (buggering), maar dit dekte duidelijk de lading niet. En zo ontstond de term pegging, waarbij de gever (top) pegger wordt genoemd en de ontvanger (bottom) peggee.

In het Nederlands worden zowel de woorden pegging (als Engels leenwoord) of peggen gebruikt.

Is pegging wel de juiste term?

Het antwoord is nee.

Toen de term zo’n 20 jaar geleden werd bedacht, werd het als bevrijdende term gezien, inmiddels zijn we als samenleving zoveel verder en heeft de term de tand des tijds duidelijk niet doorstaan.

Waarom dat zo is wordt het beste omschreven in dit artikel geschreven door Quinn Rhodes.

De beste quote uit dat artikel is:

Pegging is seen as a fetish – as ‘taboo’ for its subversion of gender roles – but the ways I have sex as a bisexual trans man shouldn’t be someone’s fetish.

Quinn Rhodes

Ik heb daar eigenlijk verder weinig aan toe te voegen, hoewel pegging/peggen nog steeds veel gebruikt wordt, is duidelijk dat dit moet veranderen. Noem het voortaan (anale) seks met een strap-on.

Wat heb je nodig voor strap-on seks?

Na bovenstaande uitleg is het denk ik vrij vanzelfsprekend dat je om strap-on seks te kunnen hebben, een (goed) strap-on harnas nodig hebt en een dildo die geschikt is voor gebruik in een strap-on harnas.

Waar moet je op letten bij het kopen van een strap-on harnas?

Er zijn een vijftal dingen waar je op moet letten als je een strap-on harnas gaat kopen.

Deze zijn:

 1. Check of de maat van het strap-on harnas goed is voor jou
 2. Het materiaal
 3. Hoe zit de dildo vast?
 4. De maat en de vorm van de dildo
 5. Voelt het strap-on harnas goed?

Wil je in meer detail lezen wat deze vijf tips inhouden? Lees dan Tess artikel: Hoe vind je een goede strap-on in 5 stappen.

Wanneer is een dildo geschikt voor een strap-on harnas?

Zoals je in Tess’ artikel kan lezen werken veel (maar niet alle) strap-on harnassen met een cockring systeem.

Wat dan van belang is is dat de dildo goed stevig in de cockring blijft zitten, wat zoveel inhoud als dat een dildo een stevige voet moet hebben (die je wel in een cockring kan doen) of je kan een dildo gebruiken die “ballen” heeft zodat deze de dildo in het strap-on harnas “vasthouden”.

Als je liever geen harnas gebruikt, kan je er ook voor kiezen om een strappless strap-on te gebruiken, dat zijn dildo’s die je in de vagina kan inbrengen en zo zonder “straps” blijven zitten.

Hoe werkt dat nou zo’n strap-on harnas?

Het aandoen en gebruiken van een strap-on harnas is best iets wat sommige mensen moeilijk vinden.

Natuurlijk kan ik jullie vervelen met een heel lang geschreven handleiding, maar gelukkig hebben Tess en ik een tijd geleden daarover een video gemaakt, die je kan vinden op YouTube.

Ik raad je van harte aan deze video te bekijken.

Hoe kan je strap-on seks bespreekbaar maken?

Ik krijg regelmatig berichten van mensen die zich als man identificeren hoe ze nu strap-on seks bespreekbaar kunnen maken.

Wat vooral veel naar voren komt, is dat deze mensen last hebben van het stigma waar mensen met een penis mee te maken krijgen als ze aangeven dat ze interesse hebben in anale seks.

Ik denk niet dat ik nog uit hoef te leggen dat je niet “raar” bent of “anders” als je die interesse hebt, het verandert je seksuele geaardheid ook niet ineens, en ook niet of je nu Top of bottom bent. Het enige wat er verandert, is dat je zelf accepteert dat je interesse hebt in anale seks.

Als je dat voor jezelf geaccepteerd hebt, is de volgende (en ook nog moeilijke) stap om het met je partner(s) te bespreken.

Maar goede communicatie daarover is natuurlijk van groot belang. Het kan zijn dat je partner dezelfde interesse heeft (maar dan in de gevende rol), het kan zijn dat het voor je partner een grens is.

In elk geval is het in mijn optiek geen optie om dingen stiekem te doen.

Probeer het samen te ontdekken en te kijken wat de opties zijn, wil jouw partner geen strap-on seks met jou hebben, check dan of je het door iemand anders kan doen. Kortom, heb een goed consent gesprek met je partner(s), en bekijk in alle openheid en acceptatie van de grenzen van iemand anders wat de opties zijn.

Strap-on Harnassen en Dildo’s die je kan overwegen

Nu we het eigenlijk over alles hebben gehad wat ik met jullie wilde delen, wil ik jullie toch ook even wat reviews meegeven van strap-on harnassen en dildo’s die je zeker even moet lezen als je op zoek bent naar een strap-on voor strap-on seks.

Spareparts Joque Strap-on

Spareparts joque strap-on harnas

Natuurlijk kan Tess’ favoriete strap-on harnas niet ontbreken, zeker niet goedkoop, maar wel heel erg goed.

Lees Tess’ review over de Spareparts Joque Strap-on

Wet for her Union Strapless Strap-on

Wet for her union straples strap-on

Wil je het zonder harnas proberen dan is de Wet for her Union Strapless Strap-on een aanrader

Lees Tess’ review over de Wet for her Union Strapless Strap-on

Pride Dildo

Pride dildo

Regenboog kleurtjes en goed te gebruiken in een strap-on harnas. Wat wil je nog meer?

Lees Tess’ review over de Pride Dildo.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit artikel of onze andere posts over strap-on seks of anale seks vragen of opmerkingen? Laat ons dat dan weten door te commenten onder dit artikel of door ons een bericht te sturen op onze socials of via ons contactformulier.

Wil jij Tess Tesst helpen?

Als je een sextoy gaat bestellen, of een willekeurig product bij Bol.com, zou je me echt heel erg helpen als je dat via een van de linkjes hieronder doet. Van elke aankoop die je via zo’n linkje doet, krijg ik een klein percentage. Het kost jou helemaal niks en je merkt er verder ook niks van. Het is helemaal anoniem, dus ik krijg geen gegevens van jou te zien. Op die manier help je Tess Tesst zonder dat het jou iets kost en zorg je ervoor dat deze site kan blijven bestaan. Dankjewel!

❤️ Crowdfunding ❤️

Bol.com

Loveware.be

BDSMstore.nl

Christine Le Duc

EASYtoys.nl

Erovibes.nl

E-Stim Systems

Euphoria-erotiek.nl

Motsutoys

Mister B

Orion

Willie.nl

Lovehoney

SelfDelve

Tantus

Hydromax Bathmate

Pabo

Amazon.nl Wees wel voorzichtig welke seksspeeltjes je hier koopt!

Jay

Jay is de persoon achter Tess Tesst die verantwoordelijk is voor het testen van, en schrijven over seksspeeltjes die gericht zijn op de penis en de prostaat.

Omdat Jay ook kinkster is zal hij van tijd tot tijd ook een review of artikel schrijven over Kink en BDSM en alles wat daar bij komt kijken

Buiten zijn talent voor testen en schrijven over seks, seksualiteit, BDSM en natuurlijk seksspeeltjes, is hij ook verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, de marketing en nog veel meer andere zaken binnen Tess Tesst en veel andere websites van zijn klanten.

1 Reactie

 1. Hi Tess en Jay,

  Fijn dat je hier aandacht aan besteed kan ik ‘m doorgeven aan mijn vriendinnen.

  Vindt het heerlijk om te geven, herken veel in je verhaal mijn man had ook moeite met het accepteren van anale sex als ontvanger…
  Gek dat ze wél verkopen en je hoort er niemand over. Mijn man verteld niet aan zijn vrienden van ‘joh gisteren heerlijk gegegd door Jessica’.
  Nu hij loslaat en voelt geniet we meer van pegging, en weet hij waarom blowjob een opwindende job is.

  Een item over fijne dildo’s voor pegging en soloplay is wat ons betreft een top idee. Zoeken we een tijdje naar maar niet gevonden. Wij wisselen pegging af met soloplay… Hierdoor ontdekt dat de dildos zoals Avant blush d2 een top dildo is met goede zuignap en de fun factory Bouncer niet zo goed blijft plakken in de douche. Zoeken een andere dildo voor afwisseling voor gspot en pspot.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.