Lelo Sila – review

28-12-2020

Misschien weet je wel dat ik echt niet zo’n Lelo fan ben. Ik vind Lelo sextoys vaak veel te duur voor wat je krijgt. Maar natuurlijk ben ik wel altijd geïnteresseerd in nieuwe toys en kan ook een merk waar ik geen fan van ben hele goede toys maken. Van Easytoys kreeg ik de nieuwste Lelo toy: de Lelo Sila. Een kleine sextoy die de clitoris stimuleert door middel van sonische golven.

Specs

Materiaal: Siliconen en ABS-plastic (helemaal bodysafe dus)
Oplaadbaar: Ja
Standjes: 8 standen (waarvan één steady) die je elk op 8 sterktes kan instellen
Waterproof: Ja
Verkoopprijs: 169 euro, hier te koop bij Easytoys
Is ’t wat? Mwah.

Verpakking en de inhoud

De voorkant van de verpakking van de lelo sila. Het is een zwarte doos die aan de voorkant voor het grootste deel bestaat uit het doorkijkje waardoor je de toy al ziet liggen. Er onder staat de merknaam en de naam van de toy. De achterkant van de doos van de lelo sila. De doos is zwart en je ziet een hoop goudkleurige tekst.

Als je een sextoy van 169 euro koopt, mag je toch wel een luxe verpakking verwachten. Nu begrijp ik dat verschillende mensen verschillende dingen als luxe kunnen ervaren, maar ik vind de verpakking van de Lelo Sila echt heel basic. Een zwarte, hardkartonnen doos, met gouden letters en een doorkijkje. Dit is qua look en design wel heel eenvoudig. Je ziet de toy al liggen, door het doorkijkje, en op de achterkant van de verpakking vind je heel beknopt wat informatie.

In de verpakking vind je natuurlijk de Lelo Sila zelf, een zakje glijmiddel (met eigen mini gebruiksaanwijzing), het (hele korte) USB-oplaadkabeltje, een garantiekaartje, een bewaarzakje en iets wat lijkt op een gebruiksaanwijzing maar het eigenlijk niet is.

De gebruiksaanwijzing issue

De lelo sila met daar omheen het bewaarzakje, de gebruiksaanwijzing, het korte witte oplaadkabeltje, het zakje glijmiddel en de gebruiksaanwijzing die daarbij hoort. De lelo sila ligt op de 'gebruiksaanwizjing'

Dus, dan betaal je bijna 170 euro voor je sextoy. En dan krijg je geen gebruiksaanwijzing bij die toy. Er zit iets bij wat op een gebruiksaanwijzing lijkt, maar daarin staat eigenlijk alleen iets over de garantie, het weggooien en dat je de Sila moet opladen voor gebruik. En dat je de hele gebruiksaanwijzing online kan downloaden, met een url en een QR-code. Beetje jammer dat die beiden naar de algemene support pagina van Lelo gaan, en niet daadwerkelijk naar de gebruiksaanwijzing van de Lelo Sila.

Toen ik de gebruiksaanwijzing uiteindelijk gevonden had op de Lelo site, moest ik wel lachen om de tekst ‘Blessed be the Orgasms. May the ethereal sonic touch open the ways to reach climax. Use it wisely, often and with care.’ Ik ben ook wel echt fan van The Handmaid’s Tale.

Over de gebruiksaanwijzing voor het zakje glijmiddel was ik trouwens ook verbaasd. Sowieso al dat het er bij zit, maar extra omdat er staat dat het alleen voor uitwendig gebruik is. Wat best vreemd is voor glijmiddel. En dit is dan ook nog glijmiddel zonder glycerine of parabenen. Maar het mag dus blijkbaar niet in je vagina komen. Voor mij persoonlijk is het dan ook niet echt uitnodigend om het op mijn vulva te smeren.

Mijn eerste indruk van de Lelo Sila

Het oplaadkabeltje naast de lelo sila. Het kabeltje is kort en wit. Close-up van het tuutje van de lelo sila

Ik zei eerder dat ik niet zo’n Lelo-fan ben, maar om eerlijk te zijn, heb ik gewoon eigenlijk wel een beetje een hekel aan Lelo. En als ik dan naar de Lelo Sila kijk, dan denk ik: hm, nou, ziet er niet echt aantrekkelijk of mooi uit. Maar dan vraag ik me wel gelijk af of mijn mening over Lelo mijn oordeel beïnvloed. Dus ik doe dan extra mijn best om goed te kijken en heel eerlijk te bedenken wat ik er van vindt, maar alsnog kom ik uit op dat ik ‘m niet mooi vind. En er zijn best Lelo toys die ik wel mooi vind, dus ik denk niet dat het alleen door mijn oordeel over Lelo komt. Maar net als de Lelo Sona, vind ik ook deze Lelo Sila niet mooi.

Ook vind ik het wonderlijk dat Lelo nog steeds geen gebruik maakt van magneetladers. De lader moet je echt in de Sila pluggen. Dat is best ouderwets. De Lelo Sila is wel waterdicht, maar ik heb er wel een beetje twijfels over of dat ook altijd zo blijft.

Natuurlijk ging ik ook gelijk voelen hoe diep het tuutje is, want wanneer een tuutje te ondiep is, is er een kans dat je clitoris gewond raakt, zoals bijvoorbeeld de Biird Obii bij mij deed en de Lelo Sona bij anderen deed. Het tuutje is niet heel diep, maar het leek op zich nog wel oké.  Maar zodra je de Sila aanzet, lijkt het membraam best wel een stuk omhoog te komen, waardoor ‘ie nog ondieper wordt. Dit is wel iets waar ik me een beetje zorgen over maak.

Sonic waves

Close-up van de knopjes van de lelo. Sila. Er zijn drie knopjes. Een plus, een min en een met een soort onderbroken rondje. Close-up van het ronde plastic deel van de lelo sila.

Luchtdruktoys zijn sinds een aantal jaren helemaal hot. Vind ik ook best logisch, want ik ben zelf super fan van luchtdrukstimulatie. Womanizer was natuurlijk de eerste met een luchtdruktoy en daarna volgde Satisfyer al snel. Maar toen Lelo met de Lelo Sona kwam, werd die stimulatie niet als luchtdruk gebracht, maar als sonic waves, oftewel geluidsgolven.

Ook de Lelo Sila wordt een Sonic Clitoral Massager genoemd. Nu is het volgens mij zo dat die geluidsgolven net zo goed verandering in luchtdruk veroorzaken, net zoals een luchtdrukstimulator dat doet. Qua techniek lijkt het mij dus precies hetzelfde. Geen idee waarom Lelo kiest voor deze benaming. Misschien klinkt dit interessanter? Wat overigens wel verwarrend is, is dat ze in de gebruiksaanwijzing dan wel spreken over vibratiepatronen en vibratiestanden.

De Test van de Lelo Sila

De pagina van de gebruiksaanwijzing van de lelo sila ligt er, en ik heb de sila zo vast zoals het plaatje zegt dat het moet. De lelo sila in mijn hand en mijn arm in een rare kronkel, om 'm zo vast te kunnen houden zoals het volgens de gebruiksaanwijzing moet.

Persoonlijk vind ik het bij luchtdruktoys niet nodig om glijmiddel te gebruiken. In de gebruiksaanwijzing staat wel dat je dit moet doen, maar ik heb dat niet gedaan.
Verschillende luchtdrukstimulators hebben verschillende tuutjes, maar het tuutje van de Sila is wel echt anders. Het randje van het tuutje is heel breed en de vorm is ook best apart. Het tuutje sluit wel heel lekker aan op mijn vulva. Ik heb het gevoel alsof er makkelijker een soort vacuüm ontstaat door deze vorm.

Waar de meeste luchtdruk sextoys juist minder geluid gaan maken zodra ze goed aansluiten om je clitoris, gaat de Lelo Sila juist wat meer geluid maken. Het geluid is laag en brommend. Ik kan er zelf goed mee dealen want ik erger me niet heel snel aan geluid, maar als je een fluisterstille toy zoekt, kan je de Sila beter aan je voorbij laten gaan.

De knopjes van de Lelo Sila zitten voor mij op een onlogische plek. Ik begrijp volgens mij ook niet helemaal hoe ik ‘m vast zou moeten houden, want ik ben erg in de war door de tekeningen in de gebruiksaanwijzing. Er is één tekening waar bij staat hoe je ‘m vast moet houden. Maar op het volgende plaatje, waar je ‘m dan in gebruik ziet, zit ‘ie andersom. Je moet echt een hele gekke draai met je arm maken om dat voor elkaar te krijgen. Maar zoals ik ‘m vasthou, zitten de knopjes aan de onderkant en juist vrij ver weg, en moet ik ze met mijn middelvinger indrukken. De knopjes zitten echt op een vreemde plek. Als ze op de plek hadden gezeten waar het oplaadpunt zit, was het volgens mij veel logischer en handiger geweest. Dit lijkt wel echt een design flaw.

Hoe voelt de Lelo Sila?

De lelo sila naast een lipstick. De lipstick is net iets langer dan de sila. Ik steek mijn wijsvinger in het tuutje van de lelo sila. Je ziet dat de bovenste helft van het bovenste kootje van mijn wijsvinger er in verdwijnt.

De stimulatie van de Sila voelt voor mij wel oké. Ik ben niet super onder de indruk, want ik heb echt wel lekkerdere luchtdrukstimulatie gevoeld, maar het is zeker niet slecht. Maar voor 169 euro vind ik het wel vrij teleurstellend. De luchtdrukstimulatie voelt ‘laag’, dat hoor je ook aan het geluid. Normaal zou ik dit omschrijven als diep, maar dat is nou weer net niet het gevoel wat ik er bij krijg. Het voelt juist alsof het een beetje oppervlakkig blijft hangen. En dat is een hele rare combinatie, eentje die ik nog niet eerder heb ervaren.

Wat ik wel heel tof vind van de Lelo Sila, is dat ‘ie ook patronen heeft. Dat had de Lelo Sona ook (maar die durf ik niet meer te gebruiken, nadat ik hoorde over mensen met een bloedende clitoris door de Sona) en daar vond ik dat ook al super lekker. De Satisfyer Curvy 1+ (één van mijn favoriete toys) heeft via de app ook luchtdrukpatronen (en is véél goedkoper). Maar goed, die patronen dus, die voelen héél lekker! Bij vibratie vind ik niet zoveel aan patronen, maar bij luchtdruk vind ik het super lekker juist.

Ik kan wel klaarkomen door de stimulatie van de Sila, maar van bijvoorbeeld de We-Vibe Melt of de Womanizer Premium kan ik veel makkelijker en intenser klaarkomen. Op zich vind ik de Lelo Sila dus geen slechte toy, maar het is nu eenmaal niet de enige in z’n soort. En in z’n soort en prijscategorie zijn er echt toys die veel beter zijn. Zelfs in lagere prijscategorieën zijn er luchtdrukstimulators die beter zijn.

Gelukkig heeft de Lelo Sila mijn clitoris niet verwond. Maar dit is niet een toy waarvan ik met zekerheid durf te zeggen dat ‘ie sowieso je clitoris niet zal verwonden, aangezien het tuutje echt niet zo diep is.

Conclusie

Ik ben niet onder de indruk van de Lelo Sila. Hij is niet slecht, maar ook niet echt goed. Zeker niet voor dit geld.
Ik vind ‘m er niet zo mooi uitzien en hij ligt ook niet heel lekker in de hand, vooral door de plaatsing van de knopjes. Het tuutje sluit wel heel goed aan om mijn clitoris, maar het tuutje vind ik erg ondiep en geeft denk ik wel risico op een blauwe plek op je clitoris.

De stimulatie is niet heel intens, de patronen zijn wel weer heel leuk. Al met al lijkt het me dat als je een goede luchtdruktoy wilt, er echt betere keuzes zijn dan de Lelo Sila.

Je kan de Lelo Sila hier bestellen bij Easytoys voor 169 euro.

Betere keuzes zijn wat mij betreft de We-Vibe Melt voor 149 euro, of de Womanizer Premium voor 189 euro of de Satisfyer Curvy 1+ voor 49,95 euro.

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

6 Reacties

 1. Ik heb het niet zo met magneetladers want komt soms erg gemakkelijk los :p Ik ben team penetratielader!

  Antwoord
  • Oh ja, ik heb er wel echt een hekel aan als het magneetje niet sterk genoeg is! Maar ik ga liever voor een goede magneetlader dan zo’n ouderwets pinnetje.

   Antwoord
 2. Bloedende clitoris? 😨

  Nooit geweten dat de diepte van zo’n tuutje belangrijk is. . Weer wat geleerd dus. Thanks!

  Ik vind ‘t trouwens net een rolmaat uit een gereedschapskist voor dames 😅

  Antwoord
  • Ja, moet je toch niet aan denken! Echt naar!
   En oh ja, een rolmaat! Haha!

   Antwoord
   • Ja. . Eigenlijk best vreemd dat ze zoiets ( mogen) verkopen eigenlijk. . Bedoel een bloedende clitoris.. zoiets wil je als maker/ verkoper toch ook niet lijkt me 😰

    Antwoord
 3. Seg maar, toch wel vreemd dat ze zo’n ondiepe luchtdruktoys mogen verkopen zonder waarschuwing… Hoewel er natuurlijk ook zoveel sextoys van poreuze materialen verkocht worden die dat ook niet expliciet vermelden. Still, voor zo’n “luxe” merk zou je toch een beetje meer blijk van expertise mogen verwachten? Maar goed, aan je uitleg over de knopjes te horen (haha) voldoet het verder ook niet aan de verwachtingen. Goed om weten!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.