Consensual Non-Consent (CNC) – Dingen die je moet weten

17-05-2023

Het gebeurt mij niet zo vaak dat een instagrampost mij triggert om iets te schrijven, toch ga ik dat nu toch wel doen. Ik ga het hebben over een onderwerp dat door niet kinksters (en ook een grote groep “wel kinksters”) niet, of veelal verkeerd begrepen wordt. Een onderwerp dat mij wel na aan het hart ligt: Consensual Non-Consent dat in de kinkwereld vooral wordt aangeduid met het acroniem CNC.

Wat mij opviel, is dat de uitleg van Consensual Non-Consent vooral wordt gedaan door mensen die vooral de theorie denken te begrijpen, maar er praktisch nooit iets mee doen, en daarmee, ondanks dat ze misschien kundig zijn over bepaalde onderwerpen, vaak, maar zeker niet altijd, de plank misslaan. Wat niets zegt over het feit dat ze geen goede intentie zouden hebben, maar wel, dat ze, ondanks die goede intentie, onverhoopt de verkeerde informatie de wereld in brengen.

Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die wel die praktische ervaring hebben en daar positief over schrijven, ik schaar mij graag bij deze mensen.

Disclaimer en waarschuwingen

Voor dat je verder in dit artikel duikt, wil ik je van een aantal dingen op de hoogte stellen. Allereerst de scènes die zich voordoen in een CNC-setting zijn veelal, meestal eigenlijk altijd over het randje van wat als “normaal en gezond” wordt gezien door mensen die niet bekend zijn met CNC. Dat geld op zowel lichamelijk, geestelijk en seksueel vlak.

Als je CNC niet kent, is het wellicht makkelijk om te denken aan termen als misbruik, aanranding en verkrachting. Dit is het niet, want er is wel consent, maar toch, als je door deze dingen getriggerd kan worden is dit wellicht geen prettig artikel voor je om te lezen.

Verder wil ik je laten weten dat ik zeker niet de ultieme expert ben op het gebied van Consensual Non-Consent.

Toch schrijf ik erover, omdat ik wel veel ervaring heb met deze fetisj en het mij na aan het hart ligt, dat jij de lezer, de juiste informatie krijgt, of beter, zelf je conclusie kan trekken over het onderwerp, doordat je mijn kijk op het onderwerp naast dat van iemand anders kan leggen.

Ik verwacht niet dat je het ineens begrijpt, accepteert of zelfs oké zou vinden om zelf iets met CNC te doen. Wel hoop ik dat ik meer begrip kan creëren voor de mensen die bewust de keuze hebben gemaakt om hier aan deel te nemen. En dat je na het lezen van dit artikel weet wat het wel, maar ook niet is.

Consensual Non-Consent

Als je de woorden Consensual Non-Consent leest merk je al dat het hele idee een soort paradox is. In het Nederlands zou je zeggen: Instemming om geen instemming te hebben. En dat is dan ook eigenlijk waar we het over hebben.

Het besluit (en de afspraak) dat iemand dingen met jou mag (gaan) doen, zonder dat je daar verder instemming (consent) voor hoeft, en vooral ook wil geven.

Eigenlijk zeg je dus als consentgever tegen de consentontvanger: Jij doet wat jij wil met mij op het moment dat je het wil, en vooral ook hoe je het wil.

Zoals je misschien kan begrijpen is dat niet niets om iemand te geven, en al helemaal niet om te ontvangen. Consent is in de kinkwereld heilig, en dat is natuurlijk terecht.

Is het dan niet vreemd dat je besluit dat iemand dat bij jou niet hoeft te doen?

Het antwoord op die vraag is voor mij nee, niet als de persoon in kwestie die beslissing zelf heeft gemaakt, zonder druk, met duidelijke afspraken rondom grenzen, veiligheidsmaatregelen en andere zaken.

Rack - risk aware consensual kink

RACK: Risk Aware Consensual Kink

Ik kan het niet hebben over CNC en dan Risk Aware Consensual Kink niet noemen.

Bij RACK is de gedachte dat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van het feit dat hun manier van spelen een risico met zich meebrengt, dat er zoveel mogelijk aan is gedaan om die risico’s te voorkomen, maar ook dat er zich dingen voor kunnen doen waar geen rekening mee werd gehouden.

En het allerbelangrijkste (in mijn optiek) dat alle betrokken partijen daarop zo een manier mee omgaan dat iedereen op een goede manier verder kan in de relatie.

Deze filosofie gaat in tegenstelling tot “Safe, Sane and Consensual” dus meer uit van het feit dat sommige vormen van BDSM en kink eigenlijk per definitie niet veilig zijn (vanwege de potentiële risico’s) en daarmee ook niet “verstandig” zijn in de zin van “ja dit kan je prima doen want er gebeurt niets”.

RACK gaat ervan uit dat je dus instemt wetende dat het “fout” kan gaan en bereid bent, als gever en ontvanger daarmee om te gaan.

Dat je je samen bewust bent van de risico’s en dat die aangaan een bewuste keuze is, en de gever ook nagedacht heeft over manieren de risico’s te kunnen mitigeren, of goed mee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een workshop volgen voor je met naalden begint, tips uitwisselen met andere die hetzelfde doen, en open blijven staan voor nieuwe informatie.

Zoals je leest gaat zowel SSC en RACK uit van consent, want, zoals ik net al schreef, consent is heilig in de kinkscene. Dus ook als je consent geeft, omdat je ervoor kiest geen consent meer te willen geven.

Consensual Non-Consent: Van de theorie naar de praktijk

De theorie van CNC is net zoals veel theorieën relatief makkelijk uit te drukken. Echter is het ook vaak zo dat de theorie in de praktijk veel moeilijker uitvoerbaar is.

Wat ook vaak vergeten wordt, is dat er dus ook dingen mis kunnen gaan, en dat is waarom bij Consensual Non-Consent, het idee van RACK zo belangrijk is.

Je gaat met anderen dingen doen die op en over het randje zijn, dat zal heel vaak heel goed gaan, maar soms gaat dat ook fout, en DAT is het moment dat telt, dat je in gesprek blijft, kijkt waar de oplossingen liggen en wat je dan gaat doen.

Zoals je uit bovenstaande misschien wel zal snappen, de keuze om iets te gaan doen met CNC is voor niemand een keuze die je snel, zonder de juiste informatie of diep vertrouwen van- en in alle betrokken partijen, moet willen gaan doen.

Klinkt meteen een stuk minder geil, hè? Toch is het wat mij betreft die moeite waard.

Wat heb je nodig in een Consensual Non-Consent relatie of spel?

Dit lijstje is een basis waarvan ik vind dat het het absolute minimum is. Dat kan voor jou anders zijn of worden, toch denk ik dat het goed is dat ik het zo benoem.

Om te kunnen beginnen aan een scene of relatie waarin CNC de boventoon voert zijn de volgende ingrediënten absoluut noodzakelijk.

 • Twee of meerdere personen die alle kanten op vertrouwen in elkaar hebben
 • Begrip en onvoorwaardelijke acceptatie van elkaars grenzen
 • Een mechaniek dat dient als “veiligheid”, de meeste mensen spelen zonder stopwoord bij CNC, immers, je spreekt van tevoren af dat je consent geeft geen consent meer te geven (binnen je grenzen). Ben je hier net nieuw mee? Of vind je het nog spannend? Dan kan je altijd nog wel met een stopwoord spelen.
 • Duidelijke en goede communicatie, voor, tijdens en na een spel

Vertrouwen

Vertrouwen is natuurlijk een lastig onderwerp, voornamelijk omdat er heel erg veel gradaties in vertrouwen zitten. Waar het vooral om gaat als ontvanger, maar zeker ook als gever in een CNC-relatie of spel, is dat je vertrouwen hebt in een aantal zaken:

 • De juiste intenties
 • Kundigheid
 • Kennis
 • Nazorg

Als je bovenstaande leest denk je waarschijnlijk terecht, “Hey, dat zijn best wel dingen die je moeilijk kan checken”. En deels klopt dat wel. Wat het vooral betekent (althans voor mij dan) is dat je een CNC spel niet doet met iemand die je net kent. Dit soort dynamiek werkt het beste als je elkaar toch wat beter kent, of in elk geval in staat bent geweest op basis van wat navraag of andere checks om te kijken of deze persoon wel de juiste is om CNC-dingen mee te gaan doen.

Grenzen

Ik denk dat we nu op het onderwerp komen waar vanuit de niet-kinky scene de meeste vragen over zijn: zijn er nog grenzen binnen een CNC? Nu ligt dit wel bij de dynamiek van de personen, en richt iedereen dat anders is, maar, om er kort over te zijn, ja, er kunnen nog steeds grenzen zijn.

Dit zijn in een CNC dan de kaders. Binnen die kaders heeft de Top de absolute volmacht, en daarbuiten (over de grenzen heen) komt die niet.

Grenzen zijn effectief afspraken waarbij je eigenlijk altijd moet denken: “Tot hier en niet verder”.

Wat inhoudt dat je dus NIET over iemands grens heengaat.

En ja ik weet dat er kinksters zijn die harde en niet harde grenzen hebben, maar dat maakt dit verhaal niet duidelijker, dus hou voor nu even aan, een grens is tot waar iemand mag gaan, en daar houdt het op.

Een grens is natuurlijk heel persoonlijk en moet goed besproken worden, zodat alle betrokkenen duidelijk hebben wat die grens nou eigenlijk inhoudt.

Veiligheid

Het 2de aspect waarvan de niet kinkster waarschijnlijk zal denken: “Hoe dan?” is veiligheid. En zoals ik net al benoemde tijdens mijn stukje over RACK, is veiligheid ook een relatief begrip.

Tegelijkertijd betekent veiligheid voor mij dat je op verantwoorde manier omgaat met een situatie als deze onveilig wordt. Hetgeen betekent dat je stopt of al dan niet in overleg dingen anders gaat aanpakken.

Dit soort veiligheid zou je normaliter inbouwen door een stopwoord af te spreken, of een bepaald teken waarbij echt duidelijk is dat het nu echt moet stoppen. Bij CNC is dit lastiger als je geen stopwoord gebruikt, waarbij het dus aan de Top is om verantwoord om te gaan met de situatie.

Waarom dat zo is kan veel oorzaken hebben, een lichamelijk iets dat zich voordoet of juist een geestelijk iets. Of bijvoorbeeld als je onverhoopt toch een grens raakt waarvan geen van alle partijen eigenlijk wist dat het een grens was.

Communicatie

Het allerbelangrijkste van elke consentonderhandeling, en helemaal als je onderhandelt over Consensual Non-Consent is goede, duidelijke communicatie.

Voor een spel: Zodat je weet van elkaar wat je kan verwachten, wat de grenzen zijn en wat bijvoorbeeld oplossingen kunnen zijn voor dingen die zich kunnen voordoen.

Tijdens het spel: Om in te checken bij elkaar of alles toch wel goed gaat, en dat kan ook als je heftige CNC-dingen aan het doen bent.

Na het spel: Op een rustmoment (vlak) na dat je iets met elkaar gedaan hebt om te kijken of alles goed gaat en wat de impact is geweest van wat er is gebeurd. En vooral duidelijk maken aan elkaar dat er ruimte is om op elk moment daarover te kunnen communiceren. Dat laatste geldt eigenlijk ook voor en tijdens een spel.

Consensual Non-Consent: wat is het niet?

Net zoals heel veel dingen in kink is een Consensual Non-Consent relatie of spel iets heel persoonlijks tussen twee of meerdere personen.

Het is dus voor iedereen anders, maar wat mij opvalt, is dat Consensual Non-Consent vooral altijd richting seks geduwd worden door mensen die het er over hebben.

En natuurlijk is voor veel mensen het seksuele aspect ook wel degelijk een aspect dat meespeelt.

Toch kan je ook echt een CNC-relatie hebben waarbij seks niet eens een rol speelt.

Consensual Non-Consent is niet:

 • Verheerlijking van verkrachting of aanranding
 • Een handige manier om lichamelijk of geestelijk misbruik te verhullen
 • Iets dat je zonder overleg even met iemand kan gaan doen
 • Iets dat je met een wildvreemde moet gaan ondernemen

Consensual Non-Consent: Wat is het wel?

Met alle dingen die ik boven heb geschreven moet je vooral niet uit het oog verliezen wat een Consensual Non-Consent relatie dan wel is.

Consensual Non-Consent is wel:

 • Een intiem soort spel (ja ook als daar consensueel (seksueel) geweld bij komt kijken)
 • Iets dat je samen kan ontdekken
 • Enorm gaaf

Het tipje van de ijsberg

Ik merk dat ik al heel lang aan het schrijven ben, en dat ik eigenlijk nog pas het tipje van de ijsberg heb geraakt als het gaat over het benoemen en bespreken van Consensual Non-Consent, en daarom wil ik het voor nu hierbij laten. Later zal ik nog wel meer schrijven over dit onderwerp.

Vragen en opmerkingen

CNC is een heftig onderwerp, dus ik kan mij voorstellen dat het vragen en opmerkingen oproept.

Die mag je stellen en maken, maar ik vraag je wel om dat op een respectvolle manier te doen.

Je mag mij altijd een berichtje sturen via ons contactformulier of via mijn instagram.

Jay

Jay is de persoon achter Tess Tesst die verantwoordelijk is voor het testen van, en schrijven over seksspeeltjes die gericht zijn op de penis en de prostaat.

Omdat Jay ook kinkster is zal hij van tijd tot tijd ook een review of artikel schrijven over Kink en BDSM en alles wat daar bij komt kijken

Buiten zijn talent voor testen en schrijven over seks, seksualiteit, BDSM en natuurlijk seksspeeltjes, is hij ook verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, de marketing en nog veel meer andere zaken binnen Tess Tesst en veel andere websites van zijn klanten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.