Boek review: Ik & Seks door Belle Barbé
Toen ik hoorde dat er een sekspositief voorlichtingsboek voor jongeren zou komen, was ik gelijk enthousiast. Belle Barbé zou het boek Ik & Seks gaan schrijven, omdat zij vond dat seksuele voorlichting toch echt leuker moest. En daar was ik het helemaal mee eens. Van de uitgeverij HarperCollins kreeg ik een exemplaar van het boek Ik & Seks opgestuurd om het te kunnen reviewen.
Pas op voor SOA’s!
Als ik terug denk aan hoe mijn seksuele voorlichting was, dan was daar maar weinig leuks aan. Op school, tijdens de biologieles. Mevrouw M., een wat oudere vrouw met een saai grijs kapsel en altijd wel ergens schoolbordkrijt op haar gezicht en kleren. Ze had er zelf ook duidelijk geen zin in. Ze legde uit hoe ons lichaam in elkaar zat, hoe je zwanger raakt, hoe je vooral moest zorgen om dat niet te doen en dan nog de SOA’s. Als je nog niet bang was, was je dat na deze lessen wel. Natuurlijk moesten we ook het verplichte condoom over een komkommer uitrollen ritueel doen. Iedereen was ongemakkelijk, mevrouw M. incluis.
Het seksmysterie
De rest van mijn voorlichting haalde ik uit tijdschriften, want internet was toen nog erg beperkt. Ja, zo oud ben ik al. Gefascineerd las ik de Break Out, de Fancy en de Hitkrant. Allerlei seksvragen en weetjes kwamen daar voorbij. Bij ons thuis in de kast stond ook nog een (toen al) ouderwets boek over hoe baby’s gemaakt werden, met hele vreemde illustraties. Maar het bleef toch allemaal vooral heel mysterieus. En best eng. Ik wou dat ik toen zo’n boek als Ik & Seks gehad had.
Inclusief illustraties
De illustraties in het boek zijn gemaakt door Merel Corduwener en wat heeft zij dat goed gedaan. Alle afbeeldingen zijn het eigenlijk waard om gewoon ingelijst te worden. Ik vind het super tof hoe de diversiteit wordt uitgebeeld. Allerlei verschillende jonge mensen zijn er te zien, en stellen van verschillende samenstellingen. De illustraties passen echt perfect bij het boek, wat ook zo inclusief is.
Ik & Seks, Jij & Seks, Iedereen & Seks
Het boek is bedoeld voor jongeren vanaf een jaar of 15. Jongeren die er bijna aan toe zijn om voor de eerste keer seks te gaan hebben. Ik ben echt al lang geen 15 meer, maar ik vond dit persoonlijk ook gewoon echt een heel fijn boek om te lezen. Ik denk dat dit boek voor heel veel mensen interessant kan zijn, ook mensen die de puberteit al (lang?) gepasseerd zijn. Maar laten we beginnen bij de mensen van rond de 15. Ken je er één, koop dit boek voor die persoon!
Waar gaat het over?
Het boek bestaat uit vier delen: Ik, Ik & een ander, Ik & veilige seks en Ik & lekkere seks. Met een fijne opbouw krijg je zo een heel volledig beeld van seks en alles wat daarmee te maken heeft. Te beginnen bij het ontdekken van wie je zelf nu eigenlijk bent.
Het gaat over van alles. Niet alleen het lichaam, maar ook hoe je je voelt, hoe je je identificeert, op wie je zou kunnen vallen, je geslachtsdelen en hoe je ze verzorgt. Met als belangrijkste boodschap dat het allemaal oké is. Ik kreeg tijdens het lezen gewoon een super fijn gevoel. Het voelde heel geruststellend. Zeker als je in de fase zit waar al dit soort dingen nieuw zijn en je je misschien onzeker voelt, is het zo fijn om zoiets te lezen. Het stukje waar ingegaan word op wat normaal is, waarbij uitgelegd word dat er een verschil is tussen gemiddeld en normaal, vond ik ook super verhelderend, met een mooi voorbeeld over de tepel: “Maar wat is een normale grootte voor een tepel? Bij het woord normaal klinkt het alsof normaal goed is en niet normaal slecht. (…) De gemiddelde grootte voor een tepel is misschien wel vastgelegd. Maar ‘normaal’ is niet vastgelegd. Een hele grote of kleine tepel is niet minder normaal dan de gemiddelde tepel.”
Quotes
In elk deel van het boek kom je ook quotes tegen van jonge mensen. Er wordt meestal een vraag gesteld, bijvoorbeeld “Wat is de lekkerste plek op je lichaam?” en verschillende jongeren geven daar dan een antwoord op. Je ziet de naam en de leeftijd van de persoon daar bij staan. Het is heel leuk om te lezen hoe verschillende jongeren over die zaken denken. En ook om te zien hoe ze onderling regelmatig verschillen, wat weer mooi illustreert dat iedereen anders is, en dat dat allemaal oké is. De diversiteit straalt ook bij de quotes weer heel mooi door.
Mono, poly, FWB, wat jij wilt
In het tweede deel gaat het vooral over relaties. Maar ook dit is weer heel breed. Zo komen ook bijvoorbeeld polyamorie en friends with benefits voorbij. Er is aandacht voor het aangeven en respecteren van grenzen. Dat wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd en vooral het stukje waar staat dat ‘wie A zegt, geen B hoeft te zeggen’ vond ik heel fijn. Als je wat ouder bent klinkt het misschien (hopelijk?) logisch dat je op elk moment mag stoppen. Maar als je jong bent, is dat misschien nog niet zo vanzelfsprekend en dus super nuttig om expliciet te lezen. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan grenzen aangeven en hoe je dat doet, maar ook aan hoe je zelf actief om consent kan vragen. De verantwoordelijkheid ligt immers ook bij beide partijen.
Veiligheid
In het derde deel, over veilige seks, worden alle soorten voorbehoedsmiddelen besproken. Per middel staan de voor- en de nadelen genoemd. Het is een duidelijk overzicht. Ook de SOA’s worden natuurlijk besproken. Ook dit is duidelijk en vooral heel praktisch. Er wordt gewoon uitgelegd wat het is, wat de symptomen zijn en hoe je er af kan komen. Geen onnodige angst inboezemen, want de informatie is zo echt al duidelijk genoeg.
Glijmiddel-gemis
Er is een heel apart deel over condooms en glijmiddel. Natuurlijk heb ik op het glijmiddel deel wel wat aan te merken. Ik had het echt heel fijn gevonden als er genoemd zou worden dat niet elke vagina op elk glijmiddel goed reageert. Ik merk dat veel mensen denken dat hun vagina niet tegen glijmiddel kan, maar vaak blijkt het om één bepaald ingrediënt (meestal glycerine) te gaan. Het is gewoon echt jammer als je dat niet weet en denkt dat je gewoon geen glijmiddel kan gebruiken. Ook staat er dat je dingen als zonnebloemolie en kokosolie als glijmiddel kan gebruiken, als je geen condoom gebruikt. Nu ben ik niet zo bekend met wat zonnebloemolie in de vagina doet, maar van kokosolie weet ik dat dit niet per se goed is voor de vagina. Door de bacterie dodende eigenschappen, kan je bijvoorbeeld een schimmelinfectie krijgen.
Het is allemaal oké
Het laatste deel van het boek gaat over lekkere seks. Het staat vol met tips voor de eerste keer, tips voor masturbatie, tips om te ontdekken wat je lekker vindt en spannende dingen die je kan uitproberen. Het blijft, net zoals door het hele boek, steeds duidelijk dat je echt zelf moet ontdekken wat jij fijn vindt. Wil je sperma doorslikken? Dat kan, het hoeft niet. Wil je een buttplug gebruiken? Dat kan, sommige mensen vinden dat fijn, anderen niet. Het boek staat vol met opties, die ook echt opties blijven. Er staat ook dat er nog veel meer mogelijk is dan wat er beschreven wordt, en dat dat ook oké is. Daar word ik dus echt blij van.
Sexting is oké, foto’s doorsturen niet
Een stukje wat ik ook heel tof vond, was dat over het versturen van sexy foto’s of filmpjes. Dat is ook gewoon hartstikke spannend, dus ik ben blij dat Belle Barbé niet adviseert om het vooral maar niet te doen, want wie weet waar je foto belandt. Ze legt de nadruk op dat je zo’n foto of filmpje nooit moet doorsturen. En als je zelf zoiets doorgestuurd krijgt, dat je degene die dat deed daar op aan moet spreken. De dader moet zich schamen, niet het slachtoffer. Eerder schreef ik ook al over dit onderwerp, in mijn review over het boek ‘Niet van iedereen’.
Seksspeeltjes
Op het eind komt het onderwerp seksspeeltjes nog even voorbij. Super fijn dat dit ook ter sprake komt, al mis ik daar wel (al was het maar één zin) informatie over de veiligheid van materialen. Er worden wel veilige materialen genoemd, wat heel fijn is, maar er wordt helemaal niet genoemd dat deze materialen veilig zijn en dat er dus ook onveilige materialen zijn. En als het over masturbators gaat, word er gesproken over de zachte siliconen binnenzijde. Terwijl siliconen masturbators écht heel zeldzaam zijn, helaas, wat natuurlijk wel gevolgen heeft voor de hygiëne van deze producten, aangezien ze meestal poreus en dus niet goed schoon te maken zijn. Dat lijkt mij erg nuttige informatie om ook te vermelden bij zo’n boek als dit.
Conclusie
Al met al vind ik dit boek een aanrader voor iedereen. Voor jezelf om te lezen, of als je kinderen hebt die rond de 15 zijn, koop het voor ze of leg dit boek gewoon in jullie boekenkast. Ik denk dat jonge mensen hier ontzettend veel aan hebben. Ik wou dat mevrouw M. destijds mij zulke seksuele voorlichting had gegeven. Dat ik vroeger het verschil had geweten tussen gemiddeld en normaal. Dat ik had geweten dat mijn fantasieën oké waren. Dat iemand mij duidelijk had uitgelegd dat je op elk moment nee mag zeggen en alles wat er in dit boek voorbij kwam. Ik vind Ik & Seks heel liefdevol, inclusief, puur en accepterend. Belle Barbé is er duidelijk in geslaagd seksuele voorlichting (veel) leuker te maken.
Je kan Ik & Seks door Belle Barbé hier bestellen bij Bol, voor 20,98 of 12,99 voor een e-book.
Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.
Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?
Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.
Klinkt goed! Wat ik mij persoonlijk afvraag is of er ook werd uitweid over aseksualiteit. Ik denk dat als ik jonger over het bestaan van aseksualiteit had geleerd, het mij een heel stuk verdriet, “er is iets mis met mij” en ongemak had kunnen besparen. 🙂
Er staat ook een klein stukje over aseksualiteit in, met ook nog een quote van een jongere die zichzelf als aseksueel omschrijft.
Daarom denk ik dat dit boek ook gewoon zo fijn is voor jongeren (en anderen), juist omdat er zo veel in staat. Ook al is er natuurlijk geen ruimte om alles uitgebreid te bespreken, de boodschap is zo duidelijk dat het allemaal oké is en dat je gewoon goed bent zoals je bent.
Ik denk dat dit juist precies dat verdriet wat jij omschrijft voor in elk geval een groot deel kan voorkomen bij mensen. Of dat je in elk geval weet dat je niet de enige bent.
Ik vind het vervelend voor jou dat jij je zo gevoeld hebt. Ik voelde mezelf ook altijd heel raar, of verkeerd, omdat ik al vrij jong een BDSM-voorkeur had, dus ik herken het ook!
Goed genederlands allemaal