Na het schrijven van de glijmiddel gids was het op deze website een beetje stil over het onderwerp glijmiddel, eigenlijk heel raar, aangezien zowel Tess als ik enorme fans zijn van het gebruik van (het juiste) glijmiddel tijdens het masturberen en natuurlijk tijdens de seks.
Hoog tijd dus voor een nieuw artikel over een onderwerp waar ik veel van weet. Eigenlijk wel meer dan een gemiddeld persoon, maakt mij dat een glijmiddel goeroe? Nee, maar ik heb wel glijmiddel goeroe in een artikel geschreven, en alleen dat al geeft mij een glimlach op mijn gezicht.
Een giveaway intermezzo
Dildo Donderdag Giveaway
Vorige week was de giveaway van de Sensual Glass Nikita, de winnaar daarvan is: Crownless!
En deze Dildo Donderdag mag ik een Bück Dich weggeven van Fun Factory (thanks Fun Factory!). Om mee te doen met deze giveaway moet je slechts twee dingen doen, post in een comment jouw ervaring, vraag of informatie over glijmiddel, of comment onder Tess (of mijn) post over dit artikel op instagram. De winnaar wordt volgende week natuurlijk weer bekend gemaakt!
Wil je niet wachten en wil je deze geweldige Bück Dich nu al bestellen dan kan dat natuurlijk bij Euphoria Erotiek.
Het stigma over glijmiddel doorbroken
Wellicht dat je het wel eens gehoord hebt, “een gezond mens heeft eigenlijk geen glijmiddel nodig”, die zin is eigenlijk een enorm ouderwets en inmiddels wetenschappelijk principe. Evengoed is het tegenwoordig nog steeds iets dat vaak gezegd wordt door sommige “seksuologen” of (erger nog) door veel huisartsen.
Gevolg? Dat mensen in het bezit van een vulva en een vagina zich enorm onzeker voelen, omdat zij blijkbaar “niet gezond” zijn, of dat er iets mis met hen is.
Gewoon, door een stom idee, dat glijmiddel een medisch hulpmiddel zou zijn voor mensen na de overgang (want dan droogt iedereen uit joh, echt waar), of hen met een aandoening, en dat is inmiddels natuurlijk ook allang niet meer zo.
Maar helaas, zelfs op de Nederlandse Wikipediapagina prijkt de volgende tekst als eerste zin
“Een glijmiddel is een vloeistof of vloeibare substantie die kan worden gebruikt om stroefheid bij seksuele handelingen zoals vrijen, masturbatie of geslachtsgemeenschap te verminderen.”
Wat in zijn basis een heel klinische benadering is van “waarom is glijmiddel, glijmiddel?”, maar het is zo veel meer dan alleen maar gebruik “als het niet goed gaat”.
Aan de andere kant van het stigma, als we het hetzelfde stigma noemen, is het concept (in mijn optiek) glijmiddel met een smaakje, want dat vindt je partner geil, als je geslachtsdelen insmeert met iets dat naar kersen smaakt een OOK nog eens “lekker” warm wordt.
Nu zeg ik natuurlijk niet dat je geen glijmiddel met een smaakje mag gebruiken als je dat echt geil vindt, maar dat soort glijmiddel is stiekem eigenlijk helemaal niet zo gezond voor je geslachtsdelen, of je lijf. Maar, is het je ding, doe vooral!
Maar wat dan wel?
Eerlijkheidshalve, ik dacht vroeger ook wel zo over glijmiddel, heb meer kersensmaak glijmiddel over lichamen laten lopen dan ik eigenlijk wil toegeven, en nou ja, jong, niet op de hoogte, etc.
Inmiddels weet ik ook dat er niet maar één soort glijmiddel is, dat er een enorme variatie is, dat het niet alleen maar KY jelly is, of dat verschrikkelijke glijmiddel dat om Durex condooms zit, waar ik altijd oogontsteking van krijg, nee er is meer onder de zon.
Glijmiddel is namelijk wel een hulpmiddel, maar eentje die je gewoon kan gebruiken, ook als er niets mis met je is. Want met het juiste glijmiddel wordt goede seks beter, kan je door middel van variatie in je glijmiddel je masturbatie game echt enorm opwaarderen en merk je al snel dat seks en masturbatie veel lekkerder wordt als je gewoon eens een keer, of elke keer glijmiddel gebruikt.
En die glimlach dan?
Die glimlach was geen clickbait, wees gerust, want sinds ik het juiste glijmiddel ben gaan gebruiken is mijn seksleven een stuk leuker, en mijn seksleven beslaat ook mijn masturbatiesessies, of die nou met of zonder een seksspeeltje zijn.
Juist omdat het door glijmiddel misschien net dat beetje gladder of in ieder geval minder stroef gaat ervaar je nieuwe sensaties. Voel je net dat beetje meer, of dat beetje minder waardoor een sessie, met een partner of met jezelf net dat beetje extra krijgt waar je een tevreden uitermate bevredigde glimlach van op je gezicht krijgt.
Maar misschien heb je voor je eigen ontdekkingstocht naar het juiste glijmiddel voor jou nog vragen? Dat komt goed uit, lees snel verder!
Glijmiddel FAQ
Sinds het schrijven van de glijmiddel gids krijgen we best veel vragen over glijmiddel die ik (en Tess) graag willen beantwoorden in de onderstaande Veelgestelde Vragen, of ook wel Frequently Asked Questions. En dus een FAQ, ja what de fack, ik weet het!
Welke soorten glijmiddel zijn er?
Er zijn glijmiddelen op basis van olie, water, silicone en hybride glijmiddel
Wat is glijmiddel op oliebasis?
Glijmiddel op oliebasis bevat zoals je al zou verwachten olie, deze (petrochemische of natuurlijke) oliën zorgen voor een langdurige glibberigheid, ze zijn echter niet compatible met condooms of silicone seksspeeltjes.
Wat is glijmiddel op waterbasis?
Glijmiddel op waterbasis maakt gebruik van water en andere chemicaliën om glibberigheid te veroorzaken. Dit glijmiddel wordt het meest toegepast bij het gebruik van condooms, en ook bij het gebruik van silicone sekstoys, het is het meest compatible met de meeste materialen waar seksspeeltjes van zijn gemaakt
Wat is glijmiddel op siliconenbasis?
Glijmiddel op siliconenbasis maakt gebruik van silicone, een chemisch product dat anti-allergeen heet te zijn en zorgt voor langdurige glibberigheid (veel langer dan water), het is ook compatible met condooms, maar over het algemeen niet met siliconen seksspeeltjes. Dit glijmiddel wordt vaak (onterecht) aangeraden als enige optie voor anale seks, dit kan echter ook prima met het juiste glijmiddel op waterbasis.
Wat is hybride glijmiddel?
Een hybride glijmiddel is een glijmiddel waarbij een combinatie van waterbasis en meestal silicone basis wordt gebruikt, door deze combinatie ontstaan een glijmiddel dat (meestal) veilig is bij het gebruik van siliconen seksspeeltjes en beter glijd door de aanwezige silicone. Het is aan te raden je seksspeeltje altijd eerst te testen met dit glijmiddel.
Is glijmiddel bodysafe?
Nee, niet elk glijmiddel is bodysafe, hoewel de meeste basis ingrediënten bodysafe zullen zijn, zijn er ingrediënten zoals bijvoorbeeld zoetstoffen of glycerine die bijvoorbeeld een schimmelinfectie kunnen vergemakkelijken.
Wat zit er allemaal in mijn glijmiddel?
Omdat er zoveel verschillende glijmiddelen zijn is dat niet in één antwoord te vatten, in onze glijmiddel gids kan je de meeste ingrediënten nazoeken, kom je iets tegen wat er niet in staat, neem contact met ons op en we zoeken het voor je uit!
Wat zijn bodysafe merken glijmiddel?
Glijmiddel Merken waarvan wij weten dat de meeste varianten bodysafe zijn zijn, Sliquid en Pjur. Evengoed kan een bodysafe glijmiddel alsnog ingrediënten bevatten waar jij misschien allergisch voor bent, kijk daarom altijd goed op het label naar de ingrediënten voordat je het koopt, of gebruikt.
Is al het in Nederland verkochte glijmiddel veilig?
Nee, hoewel er in Nederland wel strengere regels zijn die bijvoorbeeld het gebruik van verdovende middelen zoals bijvoorbeeld Lidocaïne verbieden, zijn er geen restricties op het gebied van gebruik van bijvoorbeeld parabenen of andere middelen die misschien niet zo goed zijn voor je lichaam, dit omdat deze door de NVWA als “veilig” worden bestempeld, terwijl ze dit niet altijd zijn.
Wat is het juiste glijmiddel voor mij?
Daar is geen eerlijk antwoord op te geven, voornamelijk door de enorme keuze aan glijmiddelen. Wel kan je in plaats van een grote fles glijmiddel kleinere flesjes of zelfs sachets proberen om er zo achter te komen welk glijmiddel voor welke situatie voor jou het fijnst is. Natuurlijk kan je alle ingrediënten in glijmiddel terugvinden in onze glijmiddel gids.
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem contact met ons op via ons contactformulier, of via onze social media kanalen!
Jay is de persoon achter Tess Tesst die verantwoordelijk is voor het testen van, en schrijven over seksspeeltjes die gericht zijn op de penis en de prostaat.
Omdat Jay ook kinkster is zal hij van tijd tot tijd ook een review of artikel schrijven over Kink en BDSM en alles wat daar bij komt kijken
Buiten zijn talent voor testen en schrijven over seks, seksualiteit, BDSM en natuurlijk seksspeeltjes, is hij ook verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, de marketing en nog veel meer andere zaken binnen Tess Tesst en veel andere websites van zijn klanten.
Toffe topic.
Net ook bij tess de vraag gesteld waarom e4 zo veel verschil zit in de ene wat3rbasis glij middel en dr andere. Z3lf blijven hangen bij pjur die doet zij werk goed maar wel wat duurder. Maar heb een paar gehad is echt goedkoop duurkoop.
Wat is jouw mening er op yaj.
Er is inderdaad een hoop verschil in water basis glijmiddelen, ook als het gaat om kwaliteit. Zoals je wel hebt kunnen lezen ben ik zelf fan van pjur en van sliquid, er is helaas ook gewoon een hoop rotzooi op de markt, omdat het relatief makkelijk te maken is en goed verkoopt.
Het is niet per se zo dat een goedkoop glijmiddel meteen slecht is, je moet gewoon kijken wat de ingrediënten zijn. Het KYO glijmiddel van Motsutoys bijvoorbeeld is helemaal niet duur voor wat je ervoor krijgt en is ook eigenlijk gewoon veilig.
Ik hoor iedereen altijd zeggen dat silicone gliimiddelen super goed zijn. En degene die ik heb is inderdaad super glad. Dus deze wil ik ook graag met mijn speeltjes gebruiken. Maar dat is dus tricky? Hoe kan ik dus toch dat testen, of het toch wel of niet kan? (behalve glazen en ijzeren en stenen? Toys dan..)
Benieuwd naar het antwoord!
Hi Rura, ja dat klopt de combinatie silicone glijmiddel en silicone speeltje is niet altijd heel handig. Je kan het testen door een klein beetje glijmiddel op je toy te doen op een onopvallende plaats (en een stuk dat je ook niet inbrengt) en dat een paar uur te laten liggen. Als er niets gebeurd, dan kan het blijkbaar (in ieder geval voor de paar uur, dus maak na gebruik je toy goed schoon) als het wel reageert, en je toy dus smelt of verkleurt, of nou ja, rare dingen doet, dan kan het niet. Ik weet niet waar je je toys het meest voor gebruikt, als je bijvoorbeeld silicone wil gebruiken voor Anale penetratie kan ik je Pjur Backdoor en Pjur Analyse me (beide de waterbasis varianten) ook echt aanraden.
Welke stoffen verklaart de NVWA ten onrechte als veilig?
Er zijn een groot aantal conserveringsmiddelen die als veilig worden gekwalificeerd, omdat ze ook in cosmetica mogen worden toegepast (en glijmiddel ergens in een grijs gebied leeft qua “wat is dit voor product, cosmetica, medisch?”. Verder zijn er “goedgekeurde” parabenen, waarvan eigenlijk gewoon bekend is dat ze niet veel minder slecht zijn voor je als die andere parabenen.
Welke stoffen zitten er in glijmiddel die een verdovend effect hebben? Ik merk, proef het regelmatig.
In glijmiddelen die in Nederland (over de toonbank, niet onder de toonbank) verkocht mogen worden zitten geen specifiek verdovende middelen, althans niet middelen die onder narcotica of morfine achtige substanties vallen. In glijmiddelen die orgasmes zouden uitstellen of “je langer laten genieten” zitten dingen als Menthol, Gember, Honing of Peper extracten (capsaicine, zoals bijvoorbeeld in geconcentreerde vorm in pepperspray gebruikt wordt). Enfin, genoeg dingen waar je wellicht je inwendige slijmvliezen niet per se aan wil bloot stellen.