Hoogspanning door Izzy van der Horst | Boek review

09-09-2019

Boek review: Hoogspanning door Izzy van der Horst

Aan het begin van de zomer kreeg ik een mailtje van Izzy van der Horst. Zij vertelde mij over haar boek Hoogspanning en vroeg mij of ik het wilde lezen en er een review over wilde schrijven. Toen ik hoorde waar het boek over ging, leek me dat erg leuk.

Weddenschap

Hoogspanning is een roman en gaat over een jong stel, Nora en Mark. Naar aanleiding van een vraag van Mark aan Nora, of zij ooit met een vrouw gezoend heeft, ontstaat een weddenschap. “Wedden dat ik vanavond een vrouw ga zoenen?”, daar begint het allemaal mee. Nadat Nora inderdaad met een vrouw gezoend heeft, komen ze er achter dat ze het allemaal wel heel spannend vinden. Ze willen meer.

Verschillende relatievormen

Hoogspanning door izzy van der horst | boek review

De meeste mensen hebben een monogame relatie. Maar er zijn natuurlijk ook andere opties. Zoals je op de voorkant van het boek ziet staan: “Is het een open relatie? Of noem je het swingen? Is het toch polyamorie?” er zijn verschillende vormen en benamingen voor verschillende opties. Je kan af en toe iemand erbij hebben voor een trio, je kan samen naar een parenclub en daar seks hebben met anderen, je kan partnerruil doen, je kan naast je relatie ook nog een andere relatie beginnen en zo zijn er allerlei mogelijkheden. De teksten op de voorkant van het boek zijn vrij groot en opvallend aanwezig. Ik lees zelf graag als ik in de trein zit, maar met deze voorkant weet wel gelijk iedereen die in je buurt zit wat voor boek je aan het lezen bent. Mij maakt dat niet zoveel uit, maar ik kan me voorstellen dat dit misschien ook ongemakkelijk kan zijn als je (nog?) niet zo open bent.

Chick/dickmagnets

Hoogspanning door izzy van der horst | boek review

In het boek gaat het over Nora en Mark die samen ontdekken dat ze open staan voor non-monogamie. Het gaat Nora en Mark erg makkelijk af om mensen te ontmoeten en te versieren om hun avonturen mee te beleven. Dat maakt het soms wat onrealistisch, zeker gecombineerd met hoe snel het allemaal gaat. Het lijkt alsof elke keer als ze ergens heen gaan, ze wel iemand oppikken. Wat ik wel leuk vond om te lezen, is dat ze wel goed met elkaar praten. Ze delen hun fantasieën, maar ook laten ze merken dat ze het allemaal toch ook wel spannend vinden. En er na genieten ze altijd samen nog lekker na.

Het echte leven

Je leert de hoofdpersonen steeds beter kennen. Ze zijn niet alleen maar bezig met hun seksleven, maar ze hebben ook een gewoon dagelijks leven. Nora doet een opleiding om lerares te worden en Mark heeft een sportschool. Ze hebben een leuk leven en zijn duidelijk erg gek op elkaar. De afwisseling van hun normale leven met de avonturen die ze beleven, vond ik leuk om te lezen. Op deze manier komen de karakters meer tot leven en kon ik me ook meer inleven in het verhaal.

Nora gaat naar school en loopt stage, ze moet vaak opdrachten doen voor haar studie en op momenten dat zij vakantie heeft, is Mark vaak gewoon aan het werk. Dat geeft een best wel realistisch beeld van hoe het leven gaat. Dat maakte het wel wat meer opvallend dat bij Nora en Mark’s open relatie avontuur alles eigenlijk altijd super soepel verloopt. Wanneer je besluit om een open relatie te gaan hebben (of hoe je het ook wilt noemen), komen daar denk ik altijd ook wel moeilijke momenten bij kijken. Soms kan je toch ineens jaloers zijn, je komt iemand tegen die jij heel leuk vindt, maar je partner vindt die persoon maar niks, verwachtingen die scheef lopen, je loopt eens een blauwtje, er kunnen zoveel dingen mis gaan. Maar bij Mark en Nora gebeurt dat eigenlijk niet. Ze vinden het altijd leuk en ze maken nooit ruzie. Ik had het wel interessant gevonden om te lezen dat het ook een keer gewoon mis ging. En dat ze daar dan weer gewoon goed uitkwamen uiteindelijk en weer lekker door gingen.

Spannende avonturen

Hoogspanning door izzy van der horst | boek review

Ze zijn duidelijk mensen die lekker actief en spontaan zijn. En zo belanden ze al snel in allerlei spannende situaties. De seksscènes vond ik fijn om te lezen. Duidelijke taal, maar niet ordinair. Soms wel echt opwindend.

Het is leuk dat je alle avonturen echt meebeleefd. Wanneer ze naar een parenclub gaan, kan je ook echt helemaal lezen hoe dat dan gaat. Zeker wanneer je nog nooit in een parenclub bent geweest, kan ik me voorstellen dat dat ook best wel interessant is om te weten te komen.

En hoewel alles dus wel heel soepel verloopt en ik dat niet helemaal realistisch vind, vind ik het verder wel tof om te merken dat het allemaal best wel echt lijkt. Haakjes van een spannend corsetje die ineens toch onhandig blijken als je naar een parenclub gaat en vaker op een avond uit de kleren wilt gaan, of iemand weer tegen komen nadat je er het bed mee hebt gedeeld. Dat soort dingetjes gebeuren regelmatig en dat maakt het juist wel weer realistisch allemaal.

Wtf, dude?

Hoogspanning door izzy van der horst | boek review

Wat ik wel opvallend vond, is dat vrij aan het einde van het boek blijkt dat Mark blijkbaar nog niet eerder Nora’s G-spot had gevonden. Ze hadden dus al een tijdje een relatie, ze hebben ondertussen al allerlei seksavonturen beleefd, ze hebben sowieso best vaak seks, maar hij vraagt dan achteraf aan haar of dat nou ‘de mysterieuze G-spot was’. En toen had ik wel even een ‘wtf, dude?’ momentje. Hij is 36, heeft veel seksuele ervaring, maar moet nog vragen of dat nou haar g-spot was?

Liefde

Iets wat ik heel lief en mooi vond, was dat Nora en Mark allebei gevoelens kregen voor dezelfde vrouw. Ik wil er niet teveel over zeggen, want spoilers, maar er kwamen echt wel momenten voorbij dat ik het bijna vertederend vond om te lezen. Het liet heel mooi zien hoe tof een poly-relatie kan zijn.

Blooper

Er is eigenlijk maar één ding wat ik echt niet tof vond aan dit boek. Het extra blooper hoofdstuk helemaal aan het einde. Het verhaal heeft een heel mooi einde. En dan komt er dus nog een extra hoofdstuk. Net zoals dat je aan het eind van een film nog wel eens bloopers ziet. Zo is in dit extra hoofdstuk één scene die eerder in het boek voorkomt herschreven. Mark en Nora hebben een meisje mee naar huis genomen en in het originele hoofdstuk is dat allemaal leuk en spannend.

Maar in het blooper hoofdstuk laat Mark, terwijl hij met die twee meiden in bed ligt, per ongeluk een scheet. Nu hou ik sowieso niet zo van schetenhumor, maar hee, een scheet kan wel eens gebeuren, ook tijdens de seks. Negeer het of lach er om en ga weer door. Maar nee. Het meisje is beledigd en kleed zich direct aan en gaat weg. Ook Nora is boos of geïrriteerd. Ik vind dat best wel vreemd. Het is niet alsof hij het expres deed en ik vind de reacties erg overtrokken

Misschien ontgaat mij de humor hier van, dat kan natuurlijk. Van mij had dit hoofdstuk echt geskipt mogen worden. Ik vond het ook jammer, want juist aan het eind van het verhaal zat ik er helemaal in, het was heel mooi. En dan komt er zoiets achteraan waardoor ik echt een beetje een ‘wtf-gevoel’ kreeg. Zonde!

Conclusie

Afgezien van het laatste hoofdstuk vond ik Hoogspanning echt heel leuk om te lezen. Het is een dik boek, maar de letters zijn vrij groot. Het leest lekker weg en het heeft een goede balans tussen het dagelijks leven van de hoofdpersonen en hun seksavonturen. De afwisseling van meer one-night-stand-achtige situaties, vriendschappen (ook na seks) en liefde is ook erg fijn.

Wanneer je geïnteresseerd bent in open relaties of gewoon zin hebt in een leuk, spannend boek, kan ik je Hoogspanning zeker aanraden.

Je kan Hoogspanning door Izzy van der Horst hier bestellen bij bol.com voor 22,50 (of een e-book voor 9,99)

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.