Yes, please! | Boek review

27-03-2020

Boek review: ‘Yes, please!’ door Lucas de man en Mariëlle de Goede

Iets meer dan een jaar geleden ging ik naar de huishoudbeurs om te kijken hoe geil het daar was. Het thema van de beurs was namelijk ‘Liefde en Lust’ en er was een heel ‘Plein der Lusten’. Nu had ik geen hoge verwachtingen voor wat betreft spannende dingen daar. Maar, toen ik net weg wilde gaan, kwam ik daar nog de caravan van ‘Yes, Please!’ tegen. Al snel was ik geïntrigeerd en nam ik plaats in de caravan.

Bolleke

Deze caravan, door de mensen van ‘Yes, Please!’ ook wel ‘Bolleke’ genoemd, bleek een opnamestudio te zijn. Een plek waar je geïnterviewd zou worden over je erotische fantasieën. Het gesprek werd opgenomen en zou gebruikt worden in het onderzoek wat ‘Yes, Please!’ deed. Een groot onderzoek naar erotische fantasieën.

Ik vond het gelijk super spannend. Jarenlang durfde ik mijn erotische fantasieën nooit te delen met iemand anders dan mezelf. Ik schaamde me voor mijn fantasieën, en dat terwijl ik er nogal veel had. Dat laatste was iets wat ik vooral ook voor mezelf hield. Later, wanneer een vriendje mij vroeg naar mijn fantasieën, zei ik altijd dat ik niet fantaseerde. Pas rond mijn dertigste werd ik hier wat opener over.

Het delen van je fantasieën

Titelpagina van het yes please boek Je ziet een illustratie in het yes, please boek van iemand die in de touwen hangt en iemand die in een kooi zit.

Toen ik werd uitgenodigd om mijn fantasieën in de ‘Yes, Please!’-caravan te delen, moest ik eerlijk gezegd ook wel even slikken hoor. Ik wilde eigenlijk ‘nee!’ roepen en hard wegrennen, maar hee, ik was daar toch op de Huishoudbeurs om te onderzoeken hoe spannend het was. Dan moest ik er ook wel voor gaan. Dus ik riep ‘ja!’ en stapte in. Met nog geen idee dat ik mijn fantasie een jaar later terug zou lezen in een boek.

Het ‘Yes, Please!’ boek sluit af met “En tot slot duizendmaal dank aan alle mensen die zo open en eerlijk hun diepste erotische fantasieën met ons hebben willen delen. We hopen dat het delen van jullie fantasieën voor jullie net zo’n verrijkende ervaring was als het horen van jullie verhalen was voor ons.” Voor mij is dat ook echt zo geweest. Toen ik op de Huishoudbeurs uit de caravan stapte, zei ik tegen mijn camera: “Nou, bleek dus dat dit het heetste plekje van de beurs was!”. Wat voor mij ook echt zo was.

Yes, please! live

Het voelde voor mij super bevrijdend om mijn fantasieën zo open te kunnen delen met iemand. Iemand die ik daar voor nog nooit ontmoet had, maar die gelijk een hele veilige sfeer wist te creëren. Iemand die niet oordeelde, maar gewoon luisterde en goede vragen stelde die me zelf ook aan het nadenken zetten. Het was echt een top ervaring.

Zo’n top ervaring, dat ik later zelfs nog in een ‘Yes, Please!’ live show een andere fantasie heb gedeeld voor een live publiek op de Parade in Utrecht. Nog veel spannender, maar zo gaaf om te doen!

Het boek Yes, please!

Yes, please! | boek review Yes, please! | boek review

En nu is daar dan het boek ‘Yes, Please!’. Ik kon niet wachten om het te lezen. Een boek vol met fantasieën van meer dan driehonderd mensen. Want zoveel mensen heeft het ‘Yes, Please!’ project geïnterviewd. Wow! Tijdens de twee live shows die ik zelf bezocht heb, hoorde ik al andere mensen hun fantasieën delen op het podium. En dat vond ik al zo intrigerend, ik wilde meer! En dat terwijl ik voordat ik kennis maakte met het ‘Yes, Please!’-project helemaal geen speciale interesse had in erotische fantasieën.

Erotische fantasieën verdeeld in negen categorieën

Het boek begint met wat informatie van de schrijvers. Ze vertellen over hun project. Hoe het tot stand kwam en welke inzichten ze hebben verkregen, maar ook over andere studies die er eerder gedaan zijn naar erotische fantasieën.

Alle fantasieën hebben ze onderverdeeld in negen categorieën:
1. Meerdere mensen
2. Macht, controle en ruwe seks
3. Nieuwigheid, avontuur en afwisseling
4. Taboes en verboden seks
5. Partners delen en non-monogamie
6. Romantiek en passie
7. Erotische flexibiliteit
8. Herbeleven
9. Focus en sensaties

Elke categorie heeft een eigen hoofdstuk. Je kan gewoon beginnen met jouw favoriete categorie, want je hoeft de hoofdstukken niet per se in volgorde te lezen. Misschien kan je wel raden met welke categorie ik begon. Precies met de categorie waar mijn fantasie in stond ook. Al kwam ik ook nog stukjes van mijn interview tegen in andere categorieën. Ik was helemaal vergeten dat ik het over meerdere dingen gehad had.

De opbouw

Elk hoofdstuk begint met een korte uitleg over de categorie en wat informatie wat uit onderzoeken naar voren gekomen is. Daarna lees je (delen van) fantasieën van mensen. Soms staat er tussen twee fantasieën in ook nog een kort stukje uitleg. Het ‘Yes, Please!’-boek draait duidelijk om de erotische fantasieën, maar is op deze manier ook nog eens heel informatief. De hoeveelheid informatie die je krijgt, is makkelijk te lezen. Het is allemaal op een fijne manier uitgelegd en nooit te lang. Dat vond ik fijn, want ik wou natuurlijk ook vooral de fantasieën lezen. Maar een beetje extra uitleg vond ik wel erg interessant. De illustraties in het boek vind ik ook echt super tof! Ze zijn gemaakt door Evelien Cambré.

Wat is dit leuk!

De binnenflap van het yes, please boek. De flaptekst aan de achterkant van het yes, please! Boek

Maar dan die fantasieën. Mensen, wat vond ik dat leuk om te lezen! Sommige erotische fantasieën waren heel herkenbaar, of nieuwe inspiratie voor mezelf om over door te fantaseren. Andere fantasieën gingen over dingen waar ik zelf echt nooit op zou komen. Soms las ik iets waar mijn wenkbrauwen toch een stukje van omhoog gingen. Maar het zijn fantasieën en in fantasie mag alles en kan alles.

Ik vond het heerlijk om dit kijkje in mensen hun hoofd te kunnen nemen. Het is zo intiem wat je leest. Ik had verwacht dat ik het heel opwindend zou vinden om al die fantasieën te lezen, maar dat was niet per se zo. Al waren er zeker wel een aantal die mij toch wel rode oortjes bezorgden. Maar vooral vond ik het gewoon heel mooi om te lezen. Het voelde een beetje alsof al deze mensen mij in vertrouwen namen om dit met mij te delen. Intiem, echt, bijzonder. Ik voel me zelfs een beetje vereerd om hier aan meegewerkt te hebben.

Sekspositief, maar één minpuntje

Het hele ‘Yes, Please!’ boek is ook zo fijn sekspositief. Er wordt nergens veroordelend gesproken over seks, seksuele voorkeuren of erotische fantasieën. Dat vond ik super fijn. Ik schrok alleen even van een heel slecht gekozen voorbeeld bij het hoofdstuk over taboes en verboden seks. Daar stond in de uitleg “… en fantasieën waarvoor we ons schamen of waar we van walgen (zoals fantasieën over seks met een zwaarlijvige man)…” Later in dat hoofdstuk las ik de fantasie van Ana, waarin zij seks heeft met een zwaarlijvige man, terwijl zij daar eigenlijk van walgt. Toen kon ik het voorbeeld wel plaatsen, maar alsnog vond ik het erg ongelukkig gekozen of verwoord. Als er had gestaan “zoals fantasieën over seks hebben met een persoon waar je van walgt” was het algemeen geweest. Nu kwam het op mij over alsof de schrijvers er vanuit gaan dat iedereen walgt van zwaarlijvige mannen en dat vond ik niet oké. Iets meer oog voor body positivity was welkom geweest.

Echte gesprekken

Wat ik heel leuk vond, is dat de fantasieën echt delen van de gesprekken zijn zoals die zijn opgenomen. Ik verwachtte om echt heel clean alleen de fantasie te lezen, zonder verdere delen van het gesprek. Maar juist de stukjes van de gesprekken die er soms in staan, maken het zo mooi. Hoe vaak ik heb gelezen dat mensen zich schaamden voor hun fantasie. Dat ze zich hardop afvragen of dit niet gek is, of juist te braaf. Mensen die twijfelen of ze überhaupt wel een fantasie hebben (spoiler: ja! Iedereen had een fantasie!). Het is mooi om dit zo te lezen, het maakt het geheel meer kwetsbaar en meer echt. En ik heb er van genoten.

Conclusie

Ik kan niet genoeg zeggen hoe erg ik je dit boek aanraad. Het hele ‘Yes, please!’-project vond ik al geweldig, maar dit boek is gewoon echt zo awesome. Echt, ga dit lezen, je krijgt er geen spijt van. Of je nu zelf al heel veel fantaseert, of dat jij ook één van die mensen bent die twijfelt of ‘ie wel fantasieën heeft, voor iedereen is dit boek leuk, spannend, mooi en interessant. En misschien ook wel een inspiratie.

Je kan het ‘Yes, please!’ boek hier bestellen bij Bol voor 20,99 of 11,99 voor de e-book versie. 

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.