Wat is sounding? De sounding gids

18-01-2023

Inmiddels hebben jullie al vaker een review van mijn hand gelezen over sounding en sounds. Deze vorm van seksuele stimulatie is afkomstig uit de medische wereld en is (zoals wel meer dingen) onderdeel van een BDSM-kink (of voorkeur voor) medical play.

Hoog tijd dus om uit te leggen wat sounding nou eigenlijk allemaal is, en waar je allemaal aan moet denken.

Sound, Dilator, Sonde?

Tijdens mijn research naar dit onderwerp kwam ik al snel tot de conclusie dat er in het Nederlands (en/of Vlaams) een drietal termen gebruikt worden, die al dan niet een medische oorsprong hebben. In het Nederlands hebben we het over Dilatoren, in het Vlaams over Sondes en in het Engels over Sounds / Dilators.

Effectief gaat het hier om dezelfde “tools” en worden de termen Dilatoren, Sondes en Dilators voornamelijk in de medische wereld gebruikt. Waarbij sound en het werkwoord sounding meer in een seksuele/ kinky setting worden gebruikt.

Hoewel dit natuurlijk een Nederlandse website is gebruik in de rest van het artikel dat zal gaan over technieken en do’s en don’ts zal ik de term sounding vaak gebruiken, omdat deze gangbaarder is voor mensen die meer willen lezen en leren over het seksuele stimulatie aspect van het gebruik van Dilatoren/Sondes.

Dilators voor medisch gebruik

Zoals ik al eerder schreef is een dilator in beginsel een medisch instrument. Het gebruik hiervan kan worden toegepast op meer dan alleen de geslachtsdelen en wordt veel ingezet bij herstel van verwondingen om bijvoorbeeld verkleving te voorkomen, of om een bepaalde holte in bepaalde mate “op te rekken”.
Zoals je kan opmaken uit bovenstaande is dit niet heel erg sexy, en dat is natuurlijk bij een medische toepassing ook niet een doel.

Schematische weergave van de locatie van de urethra of urinebuis bij een penis en een vulva
De locatie van de Urethra of urinebuis bij een penis en een vulva

Urethra

Als we het hebben over sounding in seksuele zin dan hebben we het over stimulatie van de Urethra, ook wel urinebuis of plasbuis genaamd.

De zoals de term plasbuis al doet vermoeden is dit het “kanaal” waar de urine doorheen gaat als je aan het plassen bent. De plasbuis is bij vulva bezitters anders dan bij penisbezitters en dit heeft ook gevolgen voor het gebruik van dilatoren / sounds.

In het geval van de vulva is de plasbuis gemiddeld slechts zo’n 4 cm en heeft het afvoeren van urine als enige functie. Bij de penis is de plasbuis gemiddeld 20 cm lang en is buiten de afvoer van urine ook de buis waar bij een zaadlozing het ejaculaat naar buiten wordt gebracht.

Doordat de plasbuis bij de vulva zo kort is, is deze weg ook makkelijker toegankelijk voor bacteriën waardoor er sneller en vaker blaasontstekingen of andere urineweginfecties kunnen ontstaan. De plasbuis bij een penis heeft vanwege de veel grotere lengte hier veel minder last van.

Wat is sounding?

Sounding is heel simpel gezegd de inwendige stimulatie van de urinebuis door middel van een sound/dilator.

Interne stimulatie van de plasbuis kan tot seksuele opwinding, en zelfs tot een orgasme leiden.

Wat is de bedoeling van sounding?

Eigenlijk heb ik dat in bovenstaand stukje al beantwoord. De bedoeling van sounding is de seksuele stimulatie van de binnenkant van je plasbuis.

Over het algemeen wordt sounding meer toegepast bij penisbezitters dan bij vulva bezitters.

Sounding is wel een sensatie waarvan je kan stellen: you love it, or you hate it. Kortom, het is niet voor iedereen weggelegd.

Binnen de BDSM-scene wordt sounding ook gezien als iets dat door een Top bij een bottom wordt uitgevoerd. Het is echter ook een stimulatietechniek die bij masturbatie of seksuele ervaring “op gelijk niveau” uitgevoerd kan worden.

You2toys siliconen dilator set

Sounding: De belangrijkste dingen om te weten

Het allerbelangrijkste om te weten, wil je gaan beginnen aan sounding, is dat dit in tegenstelling tot andere masturbatie- of stimulatietechnieken, niet zonder risico is.

Extra risico voor vulva bezitters

Helaas is sounding voor vulva bezitters eigenlijk altijd af te raden. Zoals al eerder genoemd is de urinebuis bij de vulva extreem kort, en geeft dit zonder sounding al een verhoogd risico op ontstekingen en andere narigheid.

Een extra risico bij het toepassen van sounding op de urinebuis van de vulva is (permanent) incontinentie. Door het oprekken van de urinebuis kan het al snel voorkomen dat deze te ver opgerekt raakt en iemand daardoor (permanent) incontinent raakt.

Iedereen moet de risico’s voor zichzelf inschatten, maar bovenstaand risico is in mijn (Jay) optiek zo groot dat ik het van harte wil afraden.

Extra hygiëne bij sounding

Het is daarom van het grootste belang te zorgen dat er een hoge mate van hygiëne in acht genomen wordt voordat je begint met sounding.

Dit houdt dan ook in dat je je sounds na, maar ook juist vooraf reinigt, ook het gebruik van steriel glijmiddel en medische handschoenen is aan te raden.

Vanzelfsprekend moeten ook je lichaam en handen (van je partner) van tevoren goed gereinigd zijn.

Glijmiddel

Gebruik als je gaat sounden steriel glijmiddel op waterbasis. Steriel betekent in dit geval, glijmiddel dat echt steriel verpakt is en maar 1x gebruikt kan worden, of als je dat niet kan vinden, glijmiddel uit een sachet (dat je ook maar 1x gebruikt).
Let er wel op dat dit glijmiddel heel basic is, dus geen tintelend glijmiddel of iets van die strekking.

Op veel sites zal je steriel glijmiddel vinden waar lidocaïne in zit. Dit glijmiddel verdooft dus je plasbuis. Dat is naar mijn mening een slecht idee, omdat je dan ook niet voelt als er iets niet lekker gaat en extra moeite moet doen om überhaupt iets te voelen. Let er dus op dat je het juiste glijmiddel koopt.

Een enkele dilator uit het etui

Hoe ga je te werk bij sounding?

Gezien de extra noodzaak van de juiste hygiëne is sounding iets dat je goed moet voorbereiden. Juist omdat je niet “even” snel iets erbij kan pakken als je eenmaal bezig gaat.

Zorg dus er dus voor dat je de volgende dingen bij de hand hebt:

  • De sounds die je wil gaan gebruiken
  • Alcoholdoekjes
  • Schone tissues
  • Wegwerp handschoenen (latex of nitril)
  • Schoon (nierbekken) schaaltje waar je je sounds in kan leggen
  • Ander (nierbekken) schaaltje om gebruikte sounds op te leggen
  • Steriel glijmiddel (uit een sachet of uit een single use spuitje)

Gezien het risico bij sounding van de vulva zullen de stappen hieronder allemaal te maken hebben met sounding van de penis.

Ik ga je hieronder uitleggen hoe je je eerste stappen in het sounden kan zetten. Lees dit eerst door voordat je gaat beginnen, de stappen zijn belangrijk en dit is niet iets dat je “on the fly” wil doen.

Sounding, stap 1: Hygiëne en reiniging voor gebruik

Was je handen en doe de schone handschoenen aan. Leg nu de tissues in het schaaltje, hierop komen je sounds te liggen.

Reinig de sounds met de alcoholdoekjes en leg ze op de tissues in het schaaltje. Geef de alcohol even de tijd om te verdampen. Je wil echt geen alcohol in je plasbuis hebben.

Sounding, stap 2: Kies de sound waar je mee wil beginnen

Bedenk met welke sound je wil beginnen, het klinkt misschien raar, maar de dunste is hier niet de beste optie. Vooral omdat deze scherp kan zijn en je jezelf daarmee onverhoopt naar kan prikken. Let er dus op dat je sound niet te (naald) dun is.

Sounding, stap 3: Glijmiddel aanbrengen, positioneren en inbrengen

Glijmiddel is hier niet optioneel. Alvorens je een sound inbrengt smeer je deze eerst in door een beetje glijmiddel over de kop te laten lopen, raak de kop niet aan met je vingers.

Pak (j)(d)e penis nu goed vast (met de hand die niet de sound gaat bedienen) en zorg dat deze in een hoek van 90 graden ten op zichtte van je lichaam staat. Je hoeft niet in de penis te knijpen, maar zorg wel dat je hem goed vast hebt.

Positioneer de sound met de kop boven de plasbuis en laat hem er voorzichtig in zakken. Laat de zwaartekracht al het werk doen, en forceer niets. Glijdt de sound niet naar binnen, dan haal je hem er gewoon weer uit, volgende keer beter.

Sounding, stap 4: Zelf stimuleren en de volgende maat dilator.

Is de sound wel naar binnen gegleden dan kan je deze voorzichtig op en neer gaan bewegen (niet duw of forceren) of (hele) kleine rondjes draaien.

Denk je dat je iets meer aankan of wil, dan verwijder je deze sound en legt deze weg (je kan hem nu niet meer gebruiken). Pak de volgende sound en voorzie ook deze van glijmiddel. Ook hier laat je de zwaartekracht zijn werk doen en kan je heen en weer bewegen of (kleine) rondjes maken. Forceer wederom niets.

Zo kun je een tijd lang steeds een grotere sound gebruiken. Kom je op het punt dat de zwaartekracht de sound niet meer naar binnen laat glijden, STOP dan. Forceer nooit iets. Doordrukken veroorzaakt beschadigingen en dat is nooit de bedoeling!

Wat als sounding niet lukt?

Dat kan, en dat is helemaal niet erg. Sounding is iets wat je vaak moet proberen en door oefening voor elkaar gaat krijgen. Het gaat makkelijker als je ontspannen bent, en de eerste keer is altijd heel spannend, en daarmee is de kans dus ook groot dat het niet meteen gaat zoals je zou willen.

Klaarkomen bij sounding

Ben je zo lekker bezig dat je een orgasme voelt aankomen, verwijder dan de sound. Je wil namelijk niet dat je sperma nergens heen kan en er daarbinnen druk ontstaat. Nu zijn er ook holle sounds te krijgen (en penisplugs) maar over het algemeen is het aan te raden je sound te verwijderen voordat je begint met klaarkomen.

Mister b hardware vibrating sound in het etui
Een vibrerende sound, deze is NIET aan te raden voor beginners

Welke sound past bij mij?

Als je begint met sounding weet je natuurlijk niet meteen wat voor soort sounds bij jou passen. Het is daarom handig om een dilator setje aan te schaffen van 4 of 8 dilators. Dat kan in silicone (zachter en flexibeler) of RVS (hard, maar extreem goed te reinigen). Je hoeft niet meteen een heel uitgebreide set te hebben, met 8 verschillende maten van klein naar groot kan je al heel veel plezier hebben, de rest is leuk als je er meer ervaring mee hebt.

Koop liever geen vibrerende sounds als je net begint, dit klinkt misschien fijn, maar is eigenlijk veel te heftig. Dat geldt al helemaal voor E-stim sounds, de combinatie van e-stim en sounding is meer iets voor de (ver-)gevorderde soundingenthousiasteling.

Wat moet ik doen na het sounden?

Het is aan te raden om na het sounden extra water te drinken zodat je blaas goed doorspoelt, en daarmee je urinebuis ook.

Het kan wel zo zijn dat je penis een beetje branderig voelt, en er zelfs een klein beetje bloed in je urine zit. Dit is eigenlijk vrij normaal, en zou na korte tijd moeten ophouden.

Blijf je er last van houden? Dan is het wel aan te raden om even contact op te nemen met je huisarts om te checken of je niet per ongeluk een ontsteking hebt opgelopen. Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen, en raadpleeg een arts.

Reiniging van de dilators

Je snapt natuurlijk dat als hygiëne zo belangrijk is, het schoonmaken van je sounds/dilators iets is dat je heel serieus moet doen.

Het is dan ook aan te raden om je sounds (zeker als ze van RVS zijn) even 15 minuten uit te koken in een schone pan. Dit kan je ook met je silicone sounds doen (als ze echt van silicone zijn).

Ruim ze daarna op in het daarvoor bestemde etui of hoes, en bewaar ze zo tot het volgende gebruik.

Als je ze weer gaat gebruiken reinig je ze natuurlijk weer eerst met alcohol, etc.

Sounding: Benodigdheden kopen

Natuurlijk kan je zelf op zoek naar setjes mocht je zelf willen beginnen met sounding. Om je het toch wat makkelijker te maken geef ik je hieronder wat tips over wat je zou kunnen aanschaffen.

Leuke beginnersetjes als je wil beginnen met sounding

Sinner dilatorset met 4 sounds (de kleinste kan je hier ook van gebruiken)

Silicone dilatorset met 3 sounds (ook hier kan je de kleinste van gebruiken).

Steriel glijmiddel

Hydrotouch glijmiddel (6ml), je kan hier meerdere van kopen zo heb je elke keer genoeg steriel glijmiddel.

Alcoholdoekjes

Een doos met kleine alcoholdoekjes, zo zorg je ook dat je doekjes goed steriel zijn als je je sounds ermee schoon maakt, het zorgt er ook voor dat je sounds niet te “nat” worden.

Reviews over sounds

Rimba dilator set review

You2Toys Siliconen Dilator Set

Jay

Jay is de persoon achter Tess Tesst die verantwoordelijk is voor het testen van, en schrijven over seksspeeltjes die gericht zijn op de penis en de prostaat.

Omdat Jay ook kinkster is zal hij van tijd tot tijd ook een review of artikel schrijven over Kink en BDSM en alles wat daar bij komt kijken

Buiten zijn talent voor testen en schrijven over seks, seksualiteit, BDSM en natuurlijk seksspeeltjes, is hij ook verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, de marketing en nog veel meer andere zaken binnen Tess Tesst en veel andere websites van zijn klanten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.