Wat Body Positive Power voor mij doet
Hier op Tess Test schrijven we natuurlijk vooral reviews over sextoys. En zaken die daar op één of andere manier ook wel een beetje mee te maken hebben. Sinds kort hebben we deze artikelen sectie er op de website bij gemaakt, omdat we het soms ook fijn vinden om iets anders dan een review te schrijven en dat met jou te delen. Nu zullen dit vaak ook seks gerelateerde onderwerpen zijn, maar soms ook niet. In dit geval wil ik het hebben over een boek wat ik aan het lezen ben en wat mij erg inspireert. Het Body Positive Power boek van Megan Jayne Crabbe, oftewel @bodyposipanda. Dit boek heeft op zich niks met seks te maken, maar voor mij is het in elk geval wel zo dat als ik lekker in mijn vel zit, seks ook veel lekkerder is. Dus op die manier kan het wel een positieve invloed hebben op je seksleven. Ik zal in dit artikel natuurlijk wel iets vertellen over de inhoud van het boek, maar vooral wil ik vertellen wat dit boek voor mij betekend heeft.
Body Positive Power Event
Heel toevallig belandde ik vorige maand bij het Body Positive Power event in Amsterdam, waar Megan de Nederlandse uitvoering van haar boek presenteerde. Ik volgde bodyposipanda wel al op Instagram en vond haar heel koel, maar had me eigenlijk nog nooit echt verdiept in wat body positivity nu precies was en waar haar boek over ging. Tijdens dat event werd het me allemaal heel duidelijk. Body positivity gaat er over dat elk lichaam een goed lichaam is. En elk lichaam verdient respect. Eerder dacht ik dat het vooral ging over het stoppen van fat-shaming en dat de body positive beweging vooral daar om draaide. Maar dat is dus niet zo. Body positivity is er echt voor iedereen. Want, zo leerde ik ook op het event, is het helaas zo dat echt bijna iedereen wel zeer regelmatig haatgedachtes heeft over zijn of haar lichaam. We proberen allemaal aan het schoonheidsideaal te voldoen, maar dat schoonheidsideaal is vooral een gephotoshopt model, dus dat model zelf kan daar niet eens aan voldoen. De body positive beweging wil dit schoonheidsideaal niet vervangen door een dik(ker) schoonheidsideaal. Nee, het idee achter body positivity is juist dat er geen schoonheidsideaal meer is. Iedereen is goed zoals ‘ie is. Hoe mooi is dat?
Tranen door een boek
Natuurlijk kocht ik bij het event gelijk het boek van Megan, wat ze ook nog super lief signeerde voor mij. Hoe koel is dat. Tijdens de terugweg in de trein begon ik natuurlijk gelijk te lezen. Geïnspireerd door de sprekers op het event, wilde ik alles weten en leren over body positivity. Het klinkt misschien heel cheesy, maar dit boek raakte me vanaf de eerste bladzijde. Ik kreeg al snel tranen in mijn ogen. Het maakte me emotioneel, het maakte me boos, het ontroerde me, het greep me naar de keel, het maakte me angstig. Maar wat het vooral deed: het maakte me sterk.
Faalhaas
Ik ben altijd al stevig geweest. Stevig veranderde naar dik. Wanneer dat precies gebeurt is, weet ik niet. Want zo lang ik me kan herinneren, voelde ik me al dik. Ook toen ik het nog niet was. Ik was denk ik elf toen ik aan mijn eerste dieet begon en inmiddels zijn de diëten die ik heb gevolgd niet meer te tellen. Ik ben zoveel kilo’s afgevallen. En nog veel meer kilo’s weer aangekomen. Diëten hebben niks voor me gedaan. Of nou ja, waarschijnlijk hebben ze er dus voor gezorgd dat ik nu juist dikker ben. En me steeds het gevoel gegeven dat ik faalde.
Door het lezen van Body Positive Power ben ik er achter gekomen dat de meeste diëten falen. Ja, de diëten. Niet de mensen die die diëten volgen. En ook nog eens dat veel bedrijven juist daar geld aan verdienen. Ik leerde over de dieetcultuur en het maakte me boos. Ik voelde me belazerd. Al die jaren van mijn leven dat ik zoveel tijd, geld en energie in diëten had gestoken. En wat had het me opgeleverd? Behalve een hoop verdriet en frustratie helemaal niks. En toch was er nooit iemand die me zei dat ik niet hoefde te diëten. Dit boek ‘zei’ dat wel. En dat betekende denk ik meer voor me dan je je kan voorstellen.
De gezondheidskwestie
Wat ik ook een eyeopener vond is dat dik niet per se ongezond betekent. Als je zelf dik bent, heb je vast wel eens discussies met mensen gehad die zich bemoeiden met jou en wat je at, met als excuus dat ze zich gewoon zorgen maakten om jouw gezondheid. Sowieso is jouw gezondheid jouw zaak. Maar dat iemand dik is, betekent dus niet gelijk dat die persoon ongezond is. Net zoals wanneer iemand dun is, dat dat ook niet betekent dat die persoon gezond is. Dat kan je nog steeds niet aan de buitenkant zien. Ja, gezondheid is belangrijk. Dus beweging en gezond eten zijn goed. Maar het moet niet. Het is echt jouw zaak en niet die van iemand anders. Je hoeft je niet te verdedigen over jouw gezondheid, zeker niet op basis van je uiterlijk.
Persoonlijk body positive gevoel
Voor mij draait het body positive gevoel vooral over mijn dik zijn. Omdat dat voor mij de issue is. Al zo lang ik me kan herinneren schaam ik me voor mijn lichaam. Voelt het alsof het nooit goed genoeg is. Was ik in de veronderstelling dat wanneer ik slanker zou zijn, het allemaal beter zou worden. Maar zelfs toen ik bijna 40 kilo was afgevallen, was het nog niet goed genoeg. Ik werd daar niet automatisch gelukkig van. Ik voelde me niet ineens mooi of goed genoeg. Het werkte niet eens. Maar zo kan het dus voor iedereen anders zijn waarom body positivity voor die persoon werkt. Misschien voel je je wel oncomfortabel omdat je altijd de langste persoon bent in een groep, of vind je het juist vervelend dat je dun bent en je moeilijk in gewicht kan aankomen, of ben je ontevreden over bepaalde delen van je lichaam, heb je het idee gekregen dat jouw huidskleur niet goed is of heb je een handicap. Ik denk dat iedereen wel iets (of veel) kan hebben aan body positivity. Omdat het schoonheidsideaal gewoon zo beperkt en vooral zo onhaalbaar is.
Bikini’s en crop tops
Het is pas iets meer dan een maand geleden dat ik op het body positive power event was. Ik heb het boek nog niet eens uit (wel bijna) maar ik kan oprecht zeggen dat ik me nu al zoveel beter voel. Ik heb nu twee bikini’s (had ik sinds mijn kindertijd niet meer gehad) en een crop top. En die crop top en bikini’s heb ik ook in het openbaar gedragen. Als je me dat anderhalve maand geleden gezegd had, had ik je waarschijnlijk niet geloofd.
Wees lief voor jezelf en elkaar
Maar niet alleen ben ik nu liever naar mezelf, naar mijn eigen lichaam, maar dat probeer ik ook naar anderen toe. Net als iedereen denk ik, krijg ik ook vaak oordelende gedachten in mijn hoofd als ik naar iemand kijk. Het zit gewoon zo diep in mij. Dus als ik iemand anders zie, beoordeel ik die persoon ook. En daar probeer ik mee op te houden. Of in elk geval die gedachten in mijn hoofd tegen te spreken. Want gedachten stop je natuurlijk niet zomaar omdat je dat graag wilt, maar je kan wel, in je hoofd, eigenlijk het gesprek aangaan met jezelf. En je nieuwe gedachten er gewoon tegenover zetten.
Of je nu dik bent, of dun, wit of zwart, gehandicapt, groot of klein of hoe je er ook uit ziet, body positivity is er voor iedereen. We hebben lang genoeg ons eigen lichaam gehaat. We zijn er niks mee opgeschoten. Laten we hier gewoon mee stoppen. Wees lief tegen jezelf en tegen anderen.
Je vindt het Body Positive Power boek van Megan hier bij Bol.com.
Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.
Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?
Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks