Een condoom: vier tips voor het gebruik

11-07-2019

Zoals je misschien wel weet is het beleid van tesstesst.nl dat wij in principe geen condooms testen. Ik bedoel, wat is er ook aan te testen? “Ja deze gaan elke keer lek, kost een fortuin in luiers of morning-after pillen!” Dat is niet iets wat je wil meemaken, ik heb veel over voor deze website, maar een mogelijke SOA, ongewenste zwangerschap of nou ja, het gedoe dat een gescheurd of op een andere manier falend condoom met zich meebrengt. Nee dank je.

Evengoed is het gebruik van condooms, en vooral natuurlijk veilige seks, iets wat mij na aan het hart ligt.

Toen CPR Germany mij contacteerde of ik misschien wat wilde schrijven over condooms dacht ik, ja, dat wil ik wel, maar, ho even, want het is leuk, maar ik heb wel eisen waaraan een condoom moet voldoen.

En dus, heb ik ze eerst het hemd van het lijf gevraagd, iets wat ze niet zo gewend waren volgens mij, over wat er in hun glijmiddel zit, of het wel bodysafe is, nou ja, je weet wel, alles waar wij als website, educators en sextoytesters voor staan.

En ik kan je melden, de condooms die CPR Germany maakt zijn bodysafe, van het latex tot aan het glijmiddel waar geen rare dingen in zitten, en ze maken zelfs condooms zonder glijmiddel. Dus nou, dan kan je er naar je eigen wens gewoon jouw soort glijmiddel bij gebruiken (mits dat natuurlijk geen glijmiddel op olie basis is). Hoe tof is dat?

Wat superfijn is, is dat ze in ieder geval altijd heel duidelijk zijn over WAT er in een condoom of glijmiddel zit. En dat is wat mij betreft echt heel fijn.

Enfin, na deze kleine intro, die ik toch belangrijk vond, komen hier dan de tips.

Een condoom: vier tips voor het gebruik

Tip #1: Elke piemel is anders, het condoom voor er omheen dus ook. (Meten is weten).

Toen ik opgroeide, het bloemetjes en bijtjes verhaaltje te horen kreeg, en vooral op het hart gedrukt kreeg dat als ik seks had ik het altijd veilig moest doen (goede tip nog steeds overigens) hoorde daarbij ook mijn eerste pakje condooms.

Een standaard pakje condooms, zo’n 3-pack, “one size fits all” veilige condooms. Dacht ik. Het zat, niet heel comfortabel, maar het zat, deed zijn werk, maar lekker was anders, om dan nog maar te zwijgen over het omdoen EN het afdoen.

Pas veel later leerde ik dat condooms ook in verschillende maten te verkrijgen zijn, en dat heeft, oprecht, mijn seksleven aardig verbetert.

Wat ook leuk is om te weten: De juiste maat condoom gaat niet over de lengte van je penis, maar over de omtrek.

Dus, meet eens de omtrek van je penis in erectie, en bekijk hier welke maat condoom je (beter) kan gebruiken. Gebruik daarvoor een meetlint (wel zorgen dat het metalen stukje warm is (pro tip!), of gebruik anders een stuk lint en meet dat na.

En oh ja, eerlijkheid duurt het langst in dit geval, als je condoom te groot is, heb je er niets aan.

Adviestabel omtrek penis en condoom grote

Omtrek penis Geadviseerde omtrek condoom
tot 10 cm 47 mm
10 tot 11 cm 49 mm
11 tot 11,5 cm 53 mm
11,5 tot 12 cm 57 mm
12 tot 13 cm 60 mm
13 tot 14 cm 64 mm
vanaf 14 cm 69 mm

Tip #2: Glijmiddel

Veel mensen hebben last van het glijmiddel dat bij condooms zit, omdat een hoop condooms voorzien zijn van glijmiddel dat “lekker” ruikt of ergens naar smaakt. De ingrediënten, zie ook onze glijmiddel gids,  die in het glijmiddel zitten kunnen vaak voor irritatie, of erger, allergische reacties zorgen.

Dat je dus slecht reageert op het ene merk condooms, wil niet zeggen dat je slecht reageert op alle merken. En je kan dus ook condooms zonder glijmiddel kopen zodat je altijd je eigen glijmiddel kan toepassen, en zo zeker weet dat je geen vervelende reacties gaat krijgen.

Tip #3: Iets is pas veilig als je het veilig gebruikt

Uh wat? Ja, dat klinkt misschien heel erg stom, maar het is wel waar. En daarom deze tip. En dus een paar tips eigenlijk bij elkaar.

  • Check af en toe de houdbaarheidsdatum van je condoom(s), als ze over deze datum zijn kan je ze beter niet meer gebruiken omdat het latex dan sneller kan scheuren
  • Bewaar condooms ergens waar de verpakking heel blijft, ja, je hebt er vast in in je portemonnee, of je bankpassen hoesje, maar is dat een handige plek? Blijft de verpakking zo wel heel? Want anders droogt je condoom misschien uit, en dan, ja je raad het al, gaat ie sneller stuk, als ie niet gewoon al stuk is.
  • Rol je condoom netjes over je penis uit, het is geen kous of sok, die je zo ff over je pik heen kan trekken. Zorg ook voor dat beetje lucht in de bovenkant, anders kan je zaad nergens heen, en kan je condoom sowieso knappen.
  • Check je condoom na de seks, je zou dit natuurlijk al moeten weten, maar voor de duidelijkheid, toch nog een keer. Na de seks haal je voorzichtig het condoom van je pik af (bij voorkeur uit de buurt van de vulva van je partner) leg je een knoopje in het uiteinde en duw je even op het condoom zodat het wat opbolt (door de lucht die niet weg kan). Hoor en zie je geen lekjes? Dan is er niets aan de hand. Merk je toch wel dat er een lekje is, of een gat, vertel je partner er dan over, en overleg wat er eventueel nog gedaan moet worden.

Sico condooms 4 tips voor het gebruik van een condoom

Tip #4: Koop goede condooms

Weer een tip die misschien heel erg “duh!” overkomt, maar we hebben het hier wel over JOUW gezondheid, een SOA wil je echt niet, ook niet als ze “goed te behandelen” zijn. Omdat je nooit zeker weet wanneer je hem hebt opgelopen en hoe erg de SOA jouw lichaam inmiddels al beïnvloed. En een goed condoom draagt bij aan een fijnere beleving.

Ik ben inmiddels aardig bekend met het merk Sico, dat door CPR Germany gemaakt wordt. De kwaliteit is erg goed, en ze bieden je de mogelijkheid om de juiste maat te kiezen, maar ook of je geen glijmiddel wil, misschien wat dikker latex, of juist meer glijmiddel.

Mocht je interesse hebben in dit merk, dan heeft De Online Drogist hun gehele lijn voor jou te koop, en tegen erg redelijke prijzen.

En omdat we samenwerken met CPR Germany mag ik de lezers van dit artikel ook nog eens 20% korting bieden op hun volgende aankoop van Sico Condooms bij De Online Drogist. Gebruik bij het afrekenen de volgende code: Tesstesst20sico  en je krijgt de korting!

Jay

Jay is de persoon achter Tess Tesst die verantwoordelijk is voor het testen van, en schrijven over seksspeeltjes die gericht zijn op de penis en de prostaat.

Omdat Jay ook kinkster is zal hij van tijd tot tijd ook een review of artikel schrijven over Kink en BDSM en alles wat daar bij komt kijken

Buiten zijn talent voor testen en schrijven over seks, seksualiteit, BDSM en natuurlijk seksspeeltjes, is hij ook verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, de marketing en nog veel meer andere zaken binnen Tess Tesst en veel andere websites van zijn klanten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.