Tipss van Tess: Materiaalkeuze bij sextoys

17-12-2016

Tipss van Tess: Materiaalkeuze bij sextoys

Sextoys worden gemaakt van allerlei verschillende materialen. Maar niet elk materiaal is ook goed voor je lijf. Veel mensen hebben wel eens gehoord dat jelly toys niet goed zijn, maar helaas zijn er nog meer materialen die niet veilig zijn.

Materialen kunnen poreus zijn. Dat betekent dat zo’n toy dus lichaamsvloeistoffen kan absorberen. Als dat er eenmaal in zit, krijg je het er nooit meer goed uit, hoe goed je het ook schoonmaakt. Die lichaamsvloeistoffen zitten dan dus in de binnenkant van je toy. Daar kan het bijvoorbeeld gaan schimmelen of wie weet wat er allemaal nog meer gebeurt. En dat wil je niet. Naast dat het niet hygiënisch is, kan het ook schadelijk zijn jou als je je toy de volgende keer weer gebruikt. Een condoom gebruiken bij zulke toys lost dit probleem op. Toys van TPE, PVC/vinyl, latex/rubber, TPR, siliconen mix en elastomer zijn poreus.

Dan zijn er ook nog materialen die toxisch, met andere woorden giftig, zijn. Deze toys zijn altijd poreus (terwijl niet alle poreuze materialen ook toxisch zijn) en bevatten stoffen die slecht zijn voor je lichaam. Bij een toy die poreus en toxisch is, kan er niet alleen iets in komen (zoals jouw lichaamsvloeistoffen), maar er kan ook wat uitlekken (de giftige stoffen). Die stoffen die eruit lekken, kunnen dus in jouw lichaam terecht komen. Toys van jelly en toys met ftalaten/phthalates zijn toxisch.

Vaak zijn deze stoffen die eruit lekken olie-achtig, en zoals je misschien weet, gaan olie en latex niet samen. Dus een condoom om je toy doen, lost dit probleem hoogstwaarschijnlijk niet op.

Voor masturbators is het bijna niet mogelijk om poreuze materialen te vermijden, want op dit moment zijn de meeste masturbators van poreus materiaal. Vaak komt dit omdat ze zo zacht en flexibel moeten zijn. Gelukkig zijn er wel niet-toxische masturbators, zoals die van Tenga en FleshLight. Hou er bij masturbators dus altijd rekening mee dat je ze beter niet heel lang kan bewaren.

Helaas is het nog altijd zo dat er geen regels zijn over welke materialen gebruikt mogen worden voor sextoys. Het is dus gewoon toegestaan om voor sextoys materialen te gebruiken die mogelijk schadelijk voor je zijn. Soms staat op een verpakking of online beschrijving niet eens vermeld wat voor materiaal gebruikt is. Ook zie je regelmatig op een verpakking staan dat er geen ftalaten gebruikt zijn of dat een product bodysafe is. Het kan dan alsnog om een poreus, maar niet toxisch, materiaal gaan.

Gelukkig zijn er ook nog materialen die wél goed zijn. Materialen die niet poreus zijn en ook niet toxisch. Een heel fijn en goed materiaal voor toys is siliconen. Het moet dan wel gaan om 100% siliconen en niet één of andere mix.

Ook RVS, ABS plastic en (borosilicaat)glas zijn prima materialen voor toys die ook niet poreus zijn.

Dus, let altijd op het materiaal als je een toy gaat aanschaffen en kies een veilig materiaal.

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

2 Reacties

  1. Zijn er misschien ook tips om te weten welk materiaal je in je handen hebt? Bv. het verschil tussen siliconen en siliconen mix lijkt me moeilijk om met het blote oog/ de blote hand op te merken.

    Antwoord
    • Nee, helaas heb ik die niet. Het blijft ontzettend lastig. Wanneer je van betrouwbare merken koopt, kan je er denk ik wel vanuit gaan dat het daadwerkelijk siliconen is. Maar verder is er, voor zover ik weet, alleen de flame test. Maar om nu je nieuwe sextoy te verbranden is ook zo wat.

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sextoy review by Tess: Master Series Roestvrijstalen Lollipop | Tess Tesst - […] is leuk. Er zitten bijvoorbeeld ook toys voor inwendig gebruik bij van poreus materiaal. In mijn blog over materiaalkeuze…
  2. Dildo review by Tess: NobEssence Intrigue | Tess Tesst - […] met grondig schoonmaken er niet meer uit krijgt. Wil je meer weten over materiaalkeuze bij sextoys, lees dan hier…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.