Fun Factory Fun Cups Menstruatiecup

06-07-2018

Review by Isara: Fun Factory Fun Cups Menstruatiecup

Inleiding door Tess

FunFactory maakt echt super leuke siliconen sextoys. Maar sinds kort maken ze nu ook menstruatiecups. Dat stop je ook in je vagina, maar is toch wel iets minder geil. Maar wel heel praktisch. Karen van FunFactory stuurde mij een setje FunFactory Fun Cups op in ruil voor mijn eerlijke review. Als je menstruatie, menstruatiebloed en/of überhaupt bloederige verhalen vies vind, is dit misschien een goed punt om op te houden met lezen en terug te keren naar de homepage om een andere review te gaan lezen. Deze review bevat geen verhalen over lekkere toys, klaarkomen en dat soort zaken.

Fun factory fun cups menstruatiecupWat me als eerste opviel, in het boekje dat je bij de Fun Cups krijgt, staat een plaatje van een kamer met daarin een hondje die een prullenbakje met daarin tampons (ofzo?) heeft omgegooid terwijl net een man een vrouw binnen komen lopen. Die vrouw kijkt super beschaamd en dan staat er bij “No more gross surprises”. Ik snap dat je niet blij bent als je gebruikte menstruatieproducten door je huiskamer liggen hoor, maar om nou te zeggen dat het ‘gross’, echt smerig, is, vind ik gewoon niet zo tof. We moeten denk ik echt af van het idee dat menstruatiebloed iets vies is of dat ongesteld zijn iets is om je voor te moeten schamen.

Alsnog keek ik er echt wel naar uit om de Fun Cups te gaan testen. Tot het moment daar was en ik ook daadwerkelijk ongesteld was. Eigenlijk heb ik dan ook sowieso maar weinig zin in wat dan ook. Toen ik de Fun Cup uit het doosje pakte, een super leuke Fun Factory verpakking trouwens weer, en ik de gebruiksaanwijzing nog eens goed bestudeerde, kreeg ik het gevoel dat dit gewoon vet moeilijk zou worden. Er staat ook dat je jezelf twee cyclussen de tijd moet geven om aan een menstruatiecup te wennen. Dat is best lang. Zeker als je je dan bedenkt dat dat betekent dat je deze hele ongesteldheid (én de volgende) waarschijnlijk dus gaat lopen kutten met dat ding. Dat is best lang.

Fun factory fun cups menstruatiecupAls je het nog niet gewend bent, is het inderdaad wel een gedoe om de Fun Cup goed in te krijgen. Dus toen ‘ie uiteindelijk zat en ik een deukje voelde, dacht ik: ach hij zit toch, zal wel goed zijn. Ook al had een meer-ervaren vriendin mij al gewaarschuwd voor deukjes en dat dat betekende dat ‘ie dan dus niet goed zit. Toen ben ik er dus achter gekomen dat mijn vriendin gelijk had. Hij zit dan NIET goed. Toen ik twee uur later voor de zekerheid toch maar even ging checken, was dat dus al écht te laat. Veel te laat. Ik heb geen idee hoe het gebeurd is, maar mijn toilet zag er uit als een scene uit Dexter. Als ik dit geweten had, had ik ook eerst plastic op de muren gehangen. The horror, overal bloed. Wat een ellende dit. Duidelijk dat ik nog wat meer oefening nodig had. Maar niet vandaag, dacht ik, terwijl ik er een Beppy tampon bij pakte.

Blijkt dus dat mijn doorzettingsvermogen als ik ongesteld ben ver te zoeken is. Vandaar dat ik deze taak (gelukkig) aan Isara mocht overdragen. Zij was gelukkig meer gemotiveerd dan ik om deze Fun Cups te testen.

Review by Isara

Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup

Ken je die reclames voor maandverband waar een vrouw over een weide rent en springt om maar te laten zien hoe vrij en blij ze zich voelt tijdens haar menstruatie? En dat ze daarna een glas blauw water leeggooien over een verbandje (want stel je voor dat je iets roods laat zien IEUW BLOED VIES ENG).

Ik heb een pokkehekel aan dit soort reclames. Vooral omdat ze suggereren dat je menstruatie helemaal leuk is en geen enkel probleem geeft. Nou, bij mij niet. Ik voel me niet alleen wankelig en loop rond met buikpijn, maar ik ben ook vijf dagen lang bezig met tampons. Hoeveel moet ik er mee nemen naar mijn werk, zou ik al doorgelekt zijn, o shit ze zijn op, dat soort leed.

Ik was dan ook geïntrigeerd toen ik, jaren te laat wat mij betreft, hoorde van de menstruatiecup. Een siliconen cup die het bloed opvangt in plaats van absorbeert. Geen proppen watten in je vagina of broeierig verband in je slip, langer kunnen inhouden dan tampons en geen afval, het klonk fantastisch. Ik was dan ook erg blij toen Tess mij de Fun Factory Fun Cup toestuurde om te testen, in ruil voor een eerlijke review.

Alles is alleen maar Fun

Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup

De twee Fun Cups zitten in een keurig klein doosje, met een informatieboekje en een instructieboekje. Erbij zit een klein opbergtasje waar je de cup in kunt meenemen. In het boekje is te lezen dat de cups zijn gemaakt van medische siliconen, dus datgene waar ook de kwalitatief goede seksspeeltjes van zijn gemaakt. De Fun Cup kun je kopen in maat A of B, of een Explore Kit met beide maten. Tess stuurde mij maat B toe, wat voor mij als 30+ vrouw prima is. Ben je onder de 30 en heb je nog geen kinderen dan zal maat A waarschijnlijk beter passen, hoewel je ook beide maten kunt gebruiken voor lichtere en zwaardere dagen.

Tijdens het lezen van het informatieboekje bekruipt me vooral het gevoel dat Fun Factory zichzelf en hun nieuwe cup echt fantastisch vinden. Kreten als ‘Welcome to your new life’, ‘FUN!’, ‘Why it’s awesome’ zijn niet van de lucht. Over het algemeen word ik altijd een beetje recalcitrant van dat soort reclamekreten, maar de duidelijke uitleg en de normale niet-meisjesachtige kleuren van de cup (donkerblauw en donkerpaars) maken veel goed. De makers verzekeren me dat seks zelfs leuker wordt: als je wil gaan seksen geen droge vagina door een tampon die er net uit is. Dit neem ik maar even ter kennisgeving aan, want ik kan sowieso niet goed relaxt seksen als ik ongesteld ben. Daarna wordt het trouwens wel weer hilarisch als de Fun Factory mensen, op de vraag of het niet een beetje vies is allemaal, opschrijven dat het waarschijnlijk beter is om een paar keer een menstruatiecup vol bloed te verwisselen dan wanneer je ‘per ongeluk over je tampontouwtje plast en je rondloopt met een beplast touwtje in je onderbroek.’ Ik verzin dit werkelijk niet.

Het betere graafwerk

Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup

De Fun Cup ziet er qua vorm anders uit dan de menstruatiecups waar ik afbeeldingen van heb gezien: een beetje druppelvormig met een tuutje aan de onderkant. Er zitten minuscule gaatjes aan de bovenkant die ervoor zorgen dat de cup vacuüm trekt om de baarmoederhals, en ribbeltjes aan de onderkant waardoor je kan checken of hij goed zit.

Zoals gezegd zit er een duidelijk boekje met instructies en foto’s bij. Er zijn twee manieren om hem samen te vouwen, die neerkomen op induwen vanaf links en induwen vanaf boven. Ik kom er al snel achter dat de eerste methode voor mij het beste werkt.

De eerste keer inbrengen kan ik het beste samenvatten met ‘twintig minuten duw- en trekwerk.’ Mijn pols heeft in standen gestaan waar hij nog nooit in stond, maar na meerdere keren begin ik door te hebben hoe ingenieus het werkt.

Even iets over anatomie. Vrouwen hebben een baarmoederhals, en die kun je met je vinger voelen. Dat is dus ook waar de cup omheen gaat. Doordat hij vacuüm zuigt (hij maakt bij mij echt een zuigend geluidje, maar dit klinkt enger dan het is en doet geen pijn) en als hij goed zit, zal hij ook niet zomaar loslaten of uit je vagina glijden. Doordat de cup een lange en korte kant heeft kun je ook aan kleine ribbeltjes voelen dat de korte kant aan de voorkant van je vagina zit, zoals hij hoort.

Het verwijderen van de Fun Cup

Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup

Hoewel de eerste paar keer dus flink friemelen en vloeken is, en ik me afvraag hoe ze dit in vredesnaam hebben bedacht, lukt het al vrij snel wel. Ineens voel ik hoe de cup uitzet als ik hem in mijn vagina loslaat, en strak om de baarmoederhals zit. Bij mij deed dat de eerste keren wat zeer, iets wat aanvoelde als lichte menstruatiekamp. Kennelijk moest mijn baarmoederhals even wennen, want na een paar keer is dat weg.

Het verwijderen kost iets meer graven, maar ook dat is vrij simpel, door mijn vinger tegen de rand te duwen en zo los te maken. Even leeggooien, wassen bij een fonteintje of schoonmaken met een papiertje en weer opnieuw inbrengen. Het eruit halen en legen kost me nog steeds iets meer tijd dan een tampon. Daarentegen kan ik hem op de zwaarste dag wel een uur of zeven inhouden voordat ik moet wisselen, waar ik tampons na 2,5 uur moet verwisselen en soms nog doorlek. Dat is wat mij betreft dan ook het grootste pluspunt: je hoeft je gewoon veel minder druk te maken over doorlekken, en het voelt eigenlijk ook frisser.

Als spiraaldraagster maakte ik me even wat zorgen over de combinatie menstruatiecup-spiraaltje. Ik zou namelijk niet willen dat ik bij het verwijderen per ongeluk de touwtjes meetrok. In het boekje wordt deze vraag gelukkig ook beantwoord en dit blijkt ook prima te gaan, bij het verwijderen wordt er niets meegetrokken.

Ik heb eens uitgerekend dat ik in de twintig jaar dat ik ongesteld ben rond de 5300 tampons heb gebruikt. Dat heeft me niet alleen veel geld gekost, maar daarnaast heb ik ook bijgedragen aan een flinke berg afval. Ook ben ik eens gaan onderzoeken wat ik nu eigenlijk elke maand in mijn vagina stop. Het is namelijk niet verplicht om op het pakje te zetten. In het katoen zit onder andere chloor en dioxine, stoffen die in grote hoeveelheden schadelijk zijn. Hoewel er tot nu toe geen verband is aangetoond tussen tampongebruik en ziekte (met uitzondering van Toxic Shock Syndrome, wat je tegengaat door de tampon op tijd te verwisselen), voelt het voor mij toch niet goed meer om katoen in mijn lichaam te stoppen.

Ik ben een blij mens

Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup

Al na een paar dagen begin ik te beseffen dat de ultrablije Fun Factory mensen gewoon gelijk hebben: de Fun Cup is fantastisch! De vorm, het gebruikersgemak, hoeveel makkelijker mijn leven wordt. Als plichtsgetrouwe tester heb ik ‘m meerdere menstruaties gebruikt om te kijken of er niet toch wat minpuntjes aan zitten, maar ik kan er eigenlijk geen ontdekken. De eerste dagen was ik bang dat ik toch misschien zou doorlekken en gebruik ik voor de zekerheid nog een inlegkruisje, maar dat blijkt niet nodig. Gewoon op tijd verwisselen. Ik ben dolblij met de Fun Cup, al weet ik niet of ik niet net zo blij zou worden van een van de vele andere merken menstruatiecups. Wel vind ik de vorm prettig ten opzichte van andere cups die op er op de plaatjes toch wat minder flexibel en lichaamseigen uit zien. De prijs van 34,90 voor twee cups vind ik helemaal prima als je bedenkt dat je het geld wat je anders aan tampons uit zou geven er na maximaal zes maanden wel uit hebt. Met daarnaast de prima handleiding en de wetenschap dat Fun Factory als seksspeeltjes merk sowieso goed materiaal gebruikt, kan ik de Fun Cup zeker aanbevelen. Na een maand merkte ik dat ik gewoon bijna blij werd dat ik weer ongesteld was, want dan kon ik mijn fijne Fun Cup gebruiken! Bizar!

Wanneer kun je beter niet aan de menstruatiecup

Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup Fun factory fun cups menstruatiecup

– Als je vies bent van je eigen bloed. Je zit natuurlijk wel met je vingers in je vagina. De eerste paar keer is het even flink friemelen, en bij het verwisselen komt er bijna altijd wel bloed op je vingers. Ik zie zelf niet hoe dat nu zoveel viezer is dan een bloedige tampon vasthouden, maar als je echt niet tegen bloed kan, moet je er misschien niet aan beginnen.

– Eh… dat was het eigenlijk wel. Een beetje doorzettingsvermogen is gewenst, omdat het inbrengen en verwijderen in het begin echt een beetje zoeken is. De makers raden aan om het twee cyclussen uit te proberen, maar ik was op dag drie eigenlijk al gewend.

Conclusie                                                                                    

Ik kan eigenlijk niet anders meer dan het verspreiden van het Evangelie der Menstruatiecup. Ik zie gewoon geen nadelen! Die Fun Factory reclame mensen hebben gewoon gelijk, mijn menstruatie is er een stuk leuker op geworden.

Damn, ben ik straks alsnog die blije vrouw in die bloemetjeswei.

Je kan de Fun Cups hier bestellen voor 34,90 bij Euphoria
of hier bij bol.com voor dezelfde prijs.

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Review by Tess: De Groene Cup – Menstruatiecup | Tess Tesst - […] wat, maar het viel behoorlijk tegen. Het werkte totaal niet voor mij. Dus uiteindelijk heeft Isara een gastreview geschreven…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.