Boek review: ‘Niet van iedereen!’ door Nikki Lee Janssen
Vorige maand werd ik door Nynke van ilvy.com uitgenodigd om mee te gaan naar een avond in de Balie in Amsterdam. Er zou een talkshow zijn met als titel ‘Van dickpic tot wraakporno’. De avond klonk super interessant en zelf krijg ik ook wel eens een dickpic, dus ik was wel benieuwd wat er allemaal over dit onderwerp te horen zou zijn.
Heavy shit
Ik denk dat Nynke en ik allebei van tevoren niet verwacht hadden dat alle verhalen die we zouden horen zo heftig zouden zijn. Dit was echt wel heavy shit. Een van de gasten in de talkshow was Nikki Lee Janssen en haar verhaal raakte me. Wat zij vertelde, was iets waarvan ik nooit verwacht had dat dat op die manier kon gebeuren. Zomaar bij iedereen.
Spannende foto’s
Als ik naar Nikki keek, zag ik een doodnormaal persoon. Een mooie, nette, verzorgde vrouw, ze zou zo je buurvrouw kunnen zijn. Ze vertelde haar verhaal. Hoe ze een relatie had gekregen met haar vriend en dat ze ver van elkaar vandaan woonden. In die tijd stuurde ze hem wel eens sexy foto’s of filmpjes van zichzelf. Naakt, of in lingerie. Ik denk dat dat iets is wat veel mensen wel eens doen. Misschien heb jij zelf ook wel eens een spannende foto van jezelf gemaakt en verstuurd. Ik in elk geval wel.
Gehackt en geschokt
Nikki en haar vriend vonden het later, toen ze al samenwoonden, leuk om deze foto’s te bewaren. Herinneringen aan een mooie tijd, als oude liefdesbrieven. Dus ze besloten de foto’s en filmpjes op dropbox te bewaren, goed beveiligd. Of althans, dat dachten ze. Want een paar jaar later werd Nikki gehackt. De hacker had ook al haar intieme foto’s en filmpjes te pakken. Hij wilde geld zien, anders zou hij het materiaal openbaar maken.
Het boek ‘Niet van iedereen’
Wat Nikki Lee hier over vertelde tijdens de talkshow vond ik schokkend en intrigerend tegelijk. Toen ik er na afloop van de talkshow achter kwam dat ze een boek geschreven had en dat ook daar stond te verkopen, kocht ik er gelijk een. Hier wilde ik echt meer van weten.
Hoe zou ik me voelen?
Voor ik begon met lezen, dacht ik er over na. Hoe zou ik zelf reageren als mij zoiets zou gebeuren? Ik heb zelf foto’s in lingerie op mijn Instagram staan. Maar dat zijn natuurlijk wel foto’s die ik zelf uitgekozen heb en op mijn Tess Tesst account heb geplaatst. Ik wil die foto’s ook liever niet terug zien op mijn persoonlijke Facebook pagina waar ik vooral familiefoto’s deel bijvoorbeeld. En wat als het foto’s zouden zijn die ik alleen maar met één bepaald persoon zou willen delen? Of foto’s die puur alleen voor mijn ogen bestemd waren? Wat als die foto’s ineens op mijn Facebook stonden, of op Dumpert? Hoe zou ik dan reageren, hoe zou ik me voelen?
Ik dacht dat het voor mij minder heftig zou zijn. Mijn baan is schrijven over sextoys. Ik heb geen werkgever of collega’s die het allemaal nog lastiger zouden maken. De meeste mensen in mijn omgeving weten wat ik doe voor werk en dat ik aan BDSM doe. Ik dacht dat ik het daarom redelijk zou kunnen handelen. Tot ik ging lezen.
In één ruk uitgelezen
Het boek van Nikki Lee, ‘Niet van iedereen’, trok me gelijk in het verhaal. Haar verhaal, haar realiteit. Want dit was niet zomaar een verhaal, dit is wat haar is overkomen. Echt, gedetailleerd, rauw. Ik voelde de wanhoop, de angst, het onrecht, de schok, de woede, ik voelde het allemaal. Ik heb het in één ruk uitgelezen en het liet me geshockeerd achter. Dat dit op deze manier kan gebeuren, is gewoon zo bizar. Om het hele verhaal te lezen, was nog zoveel heftiger dan de korte versie die ze tijdens de talkshow vertelde.
Eenzaam
Iemand hackt je en heeft ineens toegang tot jouw hele online leven. Want zo kunnen we het onderhand best noemen, een online leven. De meeste mensen zitten wel op Facebook, Instagram, misschien ook Twitter en LinkedIn, we zitten overal. Dat iemand op al die accounts uit jouw naam dingen kan posten, chat berichtjes naar jouw vrienden en familie kan sturen. Jouw intieme foto’s op jouw eigen tijdlijn, vanuit jouw eigen naam, kan plaatsen. En daarna op sites als Dumpert. Waar iedereen het ziet. Waar iedereen walgelijke comments plaats. En niemand die iets doet. Niemand die je helpt. Wat een ontzettend naar en eenzaam idee is dat.
Gepakt
Ik ben zo blij dat Nikki bij de talkshow vertelde dat de dader uiteindelijk gepakt is. In het boek staat dat niet, want toen ze het boek schreef, was dat nog niet zo. De dader is vooral gepakt door haar eigen inzet. Het is bewonderenswaardig wat Nikki zelf allemaal heeft moeten doen om dit voor elkaar te krijgen. Bewonderenswaardig en tegelijkertijd ontzettend treurig dat dit op deze manier moest. En hoewel je misschien kan zeggen dat het dus goed afgelopen is, wat Nikki mee heeft moeten maken, blijft onveranderd door het feit dat de dader gepakt is.
Een normale vrouw uit Medemblik
Het heeft mij enorm aan het denken gezet. Nikki is geen Patricia Paay, geen publiek figuur, niet iemand die de hele tijd overal naaktfoto’s plaatst. Gewoon een normale vrouw, uit Medemblik, moeder, dochter, vriendin, partner, werknemer, buurvrouw. Dit kan iedereen gebeuren. Het is bizar, het is zo moeilijk voor te stellen. We denken allemaal graag dat het ons heus niet overkomt. Maar het kan.
Wat een slet!
Nikki Lee heeft veel te maken gekregen met victim blaming. Waarom maak je dan ook zulke foto’s? Waarom bewaar je die foto’s dan ook online? Wat een slet! Je weet toch als je zulke foto’s verstuurt dat dit het risico is, wat zeur je nu dan? Je geilt zeker op alle aandacht die je nu krijgt!
Dit zijn dingen die er gezegd worden wanneer intieme foto’s naar buiten komen. Alsof het de schuld is van het slachtoffer. Alsof je het maar moet accepteren dat mensen jouw foto’s stelen en verspreiden, zonder jouw toestemming, wanneer je eens een pikante foto hebt gemaakt. Alsof andere mensen het recht hebben dit met jouw foto’s te doen. Alsof je beter had moeten weten. Nee. Gewoon nee. Wanneer dit gebeurt, is het niet de schuld van het slachtoffer. Het slachtoffer is het slachtoffer. De dader moeten we dingen verwijten. De dader is degene die fout is. De dader is degene die iemand zoveel aandoet.
Schaamte
De schaamte die je voelt wanneer jouw foto’s ineens voor anderen zichtbaar zijn kan ik me zo goed voorstellen. Iets wat je niet met andere mensen wilde delen, iets wat zo privé is, ligt ineens op straat. Voor iedereen om te zien. En hoewel ik vind dat je je nooit zou hoeven te schamen voor je lichaam, voor je seksualiteit, voor uitingen van liefde (voor jezelf of een ander), kan ik me wel heel goed voorstellen dat je op zo’n moment vreselijke schaamte voelt. En ik vind het vreselijk dat iemand er voor kiest een ander zoiets aan te doen. Uit wraak, voor geld of wat dan ook.
Stichting Help Wanted
Ik vind Nikki Lee echt awesome, dat zij de strijd is aangegaan. Dat ze net zo lang heeft doorgezet tot de dader gepakt is. Dat ze nu haar verhaal deelt en daar andere mensen mee helpt. Nikki werkt nu voor de stichting Help Wanted, die jonge mensen helpt die in zo’n zelfde situatie zitten. Mensen tot 26 jaar kunnen bij deze stichting terecht. Maar ook bij mensen boven de 26 speelt dit. Dit kan werkelijk iedereen overkomen die wel eens zo’n foto of filmpje heeft gemaakt of heeft laten maken. Dit kan jou overkomen. Dit kan mij overkomen.
Tips voor als jouw naaktfoto’s gestolen zijn of verspreid worden
In het boek ‘Niet van iedereen’ van Nikki Lee lees je haar verhaal. In haar verhaal lees je naast alle gebeurtenissen en emoties ook een heleboel tips. Het boek eindigt met allerlei statistieken waaruit blijkt hoe vaak zulke dingen gebeuren. Ik vond het een eyeopener. Het maakt me bang, en dat is niet onterecht.
Conclusie
‘Niet van iedereen!’ is een ontzettend heftig boek. Het feit dat dit allemaal waargebeurd is en dat het iedereen kan overkomen, zorgde ervoor dat het mij extra aangreep. Het boek is fijn geschreven waardoor het makkelijk weg leest, terwijl het verhaal je naar de keel grijpt. Alle details, de emoties, het kwetsbare en het menselijke maken dit boek zo intens.
Ik kan iedereen aanraden dit te lezen. Zodat je weet wat er kan gebeuren, of dat je weet dat je niet de enige bent als het gebeurd is. Voor meer begrip voor mensen wie het is overkomen. Om door te geven aan je omgeving, zodat iedereen weet wat voor schade het kan aanrichten als je intieme foto’s verspreid. Steun de slachtoffers. En probeer te voorkomen dat mensen daders worden.
Je kan het boek Niet van iedereen door Nikki Lee Janssen hier bestellen bij bol.com voor 19,95
Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.
Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?
Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.
Tja, dat kan je je inderdaad moeilijk voorstellen, dat iemand zo met jouw (digitale) leven aan de haal gaat. Vind het ook altijd raar als ze zeggen “als je een minirok aan hebt, je er wel een beetje om vraagt om verkracht te worden…..”
Maar goed, safety first, ik maak zelf niet dat soort foto’s, laat staan dat ik ze verstuur of bewaar in één of andere cloud. En zo’n verhaal lezen bevestigd mijn mening daar alleen maar mee.
Als je een minirok draagt, vraag je er niet om om verkracht te worden. En als je sexy foto’s maakt en/of in de cloud bewaart, vraag je er niet om dat die gestolen en verspreid worden. Ik denk dat dat vooral de boodschap is van dit boek. Geef niet de slachtoffers de schuld, maar leg de schuld bij de schuldige: de dader.
Helemaal waar!
Jeetje wat vreselijk heftig. Zulke dingen kan je idd beter niet op pc/telefoon of online bestellen. Hacken is tegenwoordig zo makkelijk..