Make Women Come door Nina de la Parra – boekreview

04-07-2022

Een tijdje terug kreeg ik op Instagram een berichtje van Nina de la Parra zelf, waarin ze vertelde dat ze een boek had geschreven wat wellicht interessant was voor mij. Make Women Come. Met zo’n titel ben ik natuurlijk gelijk geïnteresseerd! Ze stuurde het boek naar mij op, zodat ik het kon reviewen.

Specs

Materiaal: papier of digitaal
Pagina’s: 256
Waterproof: nee
Verkoopprijs: 12,99 euro voor een e-book en 21,99 euro voor paperback, hier te koop bij bol.com 
Is ’t wat? Het is zeker entertaining.

Mijn eerste indruk van Make Women Come

Close-up van de voorkant van make women come - nina de la parra De achterflap van make women come - nina de la parra

In haar berichtje naar mij, schreef Nina de la Parra ‘Een boek over alles wat je als vrouw graag eerder had willen weten’.

Op de voorkant van het boek zie je een foto van Nina met allemaal getekende armen (en een paar benen), alsof er een stapel mensen onder haar ligt. Een hand houdt haar borst vast en zelf kijkt ze strak de camera in. Best een apart beeld. Met alle kleurtjes heeft het wat vrolijks, maar door haar blik weet ik niet zo goed wat ik er van moet maken.

Er staat dat dit boek een romantische komedie is. Achterop lees je dat dit een gefaald zelfhulpboek is, autobiografische roman en een vrijheidsmanifest.

Verder krijg je op de achterkant van het boek al een klein beetje een indruk van wat je kan verwachten. En dat is nogal wat. Het komt best druk over. Niet door de felle kleurtjes, die ik trouwens helemaal leuk vind, maar vooral door haar schrijfstijl. Ik heb nog nooit met Nina gepraat, maar ik kan me zo voorstellen dat ze schrijft zoals ze praat. Op de achterkant lees je gelijk al dat ze haar vriendinnen omschrijft als ‘hoogopgeleide bitches’, met daar gelijk een voetnoot bij (die kom je ook veelvuldig tegen in het boek) met wat extra uitleg over deze term en hoe zij ‘m gebruikt.

Ik zei net dat je al een beetje een idee kreeg van wat je kan verwachten, maar dat ging eigenlijk vooral over de stijl van het boek. Want qua inhoud had ik nog niet echt een idee.

Nina de la Parra

Nina de la Parra is iemand die nogal veel doet en kan. Ze is niet alleen schrijver, maar ook performer, toetsenist, zangeres en muziekschrijver. Haar vader is Surinaams, haar moeder is Nederlands. Nu ‘kende’ ik Nina al een beetje, door mijn moeder, die ook Surinaams is. Wanneer mensen horen dat ik half-Surinaams ben, reageren ze vaak verbaast. Ik zie er blijkbaar niet half-Surinaams uit. Nina dan ook niet echt. En dat vond ik leuk, wat herkenning.

Make Women Come is Nina de la Parra’s eerste boek. Maar je had haar wel al in het theater kunnen zien.

Make Women Come – waar gaat het over

Voetnoten in make women come - nina de la parra Pagina waar je ziet hoe er doorgespoeld wordt met 'frrrrrt'

Dit boek gaat over het leven van Nina. Of kleine Nina, zoals in het boek staat. En dan vooral haar liefdesleven. Het verhaal wordt verteld door de Nina van nu. Er worden veel sprongen in de tijd genomen, meestal vergezeld door een ‘frrrrrrrt’, als een soort door- of terugspoelgeluid. Nina heeft ook vriendinnen, die elk een bijnaam hebben: de Prinses, de Sjeikin en de Witch. Alle ontwikkelingen op liefdesgebied bespreken ze met elkaar. Het deed me soms een beetje aan Sex & the City denken.

Ondertussen is Nina ook aan het studeren, niet alleen in Nederland, en is ze op zoek naar liefde. En orgasmes. Tussen al haar ambities door. Alles moet perfect, maar dat lijkt steeds maar niet te lukken. Grote Nina heeft daar duidelijk een mening over, zo terugkijkend naar hoe kleine Nina het allemaal aanpakte.

We maken kennis met alle lovers van Nina. De meesten worden niet bij naam genoemd, maar krijgen ook een bijnaam. Het begint voor Nina’s gevoel altijd veelbelovend, maar uiteindelijk is er altijd iets mis met de man. Of de relatie. En vooral met de orgasmes, want die zijn er meestal niet voor Nina.

Woke

Uitgescheurde pagina van make women come - nina de la parra Woke verklarende woordenlijst in make women come - nina de la parra

Woke zijn is iets wat vaak terug komt in het boek. De ene keer lijkt Nina super woke, de andere keer lijkt het meer alsof ze er een beetje de spot mee drijft. Ze is ook feministisch, volgens sommigen niet feministisch genoeg, volgens weer anderen te feministisch.

Wat mij opviel is dat er best vaak geschreven werd over het gewicht van Kleine Nina. Dan was ze weer zoveel kilo zwaarder of juist lichter. Ik vond dat op sommige momenten best storend, omdat er ook een oordeel aan leek te hangen. Er is een hoofdstuk met de titel ‘Tijd om af te vallen!!!!!’ waarin ze eigenlijk vertelt hoe ongezond zowel haar eigen relatie met eten/afvallen is, als die van al haar vriendinnen. Het hoofdstuk heeft als boodschap om vooral te stoppen met al die diëten, maar wat mij betreft slaat dat wel net de plank mis. Iets meer body positivity, of neutraalheid, had ik fijn gevonden.

The end

Het einde van het boek is anders dan de rest van het boek. Nina gaat naar Suriname en heeft daar een vriendje. En orgasmes. Hoe het afloopt, ga ik natuurlijk niet vertellen. Maar ik vond het zelf super leuk om te lezen over Suriname. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik heb er natuurlijk wel veel van meegekregen. Helemaal leuk dus. Ik kan me voorstellen dat wanneer je geen speciale interesse in Suriname hebt, dit misschien ook niet zoveel toegevoegde waarde heeft, maar voor mij gaf dit echt wel bonuspunten.

Conclusie

Make Women Come is een boek als een wervelwind. Nina neemt je mee van tijd naar tijd en weer terug, van het ene land naar het andere land en van de ene man naar de andere man. Het boek staat vol met voetnoten met extra uitleg tot het je duizelt. Het gaat van grapjes naar verdriet naar een pagina die je er uit moet scheuren in woede en weer terug. Het is echt van alles wat en nog veel meer.

Je kan Make Woman Come hier bestellen bij bol.com vanaf 12,99 euro

 

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.