Sextoy review by Tess: Lelo Sona

28-10-2017

Lelo is een merk dat bekend staat om zijn mooie, luxe toys. Een Lelo sextoy ziet er eigenlijk altijd mooi uit, de toy zelf, maar ook de verpakking. En daar betaal je ook voor. Sommige Lelo toys vind ik echt helemaal te gek, andere Lelo toys vind ik vooral overpriced. Voor mij verschilt het nogal dus.

Van Miss Publicity, een PR bureau die samenwerkt met Lelo, kreeg ik de aller nieuwste Lelo toy opgestuurd: de Lelo Sona. En dit is gelijk ook een heel ander soort toy dan wat Lelo normaal maakt. De Sona werkt met sonic waves, oftewel geluidsgolven.

Geluidsgolven vs luchtdruk

Lelo sonaIn de eerste instantie dacht ik dat de Lelo Sona net zo’n sextoy was als de Womanizer en dus op luchtdruk zou werken. Maar dat is dus niet zo. Geluidsgolven is dus weer iets nieuws. Lelo zelf vergelijkt geluidsgolven wel met vibraties, om zo het verschil uit te leggen, maar niet met luchtdruk. Dat zo’n soort toy niet te vergelijken is met een toy die gewoon vibreert, lijkt me vrij logisch. Alhoewel het natuurlijk altijd nog wel even leuk is om te zien in zo’n promofilmpje, maar waar het echt interessant wordt, is natuurlijk de vergelijking met luchtdruktoys. Maar die vergelijking is dus (nog) niet te vinden.

Lelo sona clitoris diagramWat Lelo zelf zegt over deze nieuwe techniek is dat een normale vibrator echt alleen het buitenste gedeelte van de clitoris stimuleert. En de clitoris is veel meer dan alleen dit kleine bobbeltje wat je kan zien, de clitoris loopt van binnen nog veel verder door. De geluidsgolven van de Lelo Sona dringen door tot in je lichaam, en stimuleren op deze manier dus niet alleen het uitstekende gedeelte van je clitoris, maar ook het gedeelte dat niet zichtbaar is. Hierdoor zou je een orgasme krijgen dat diep van binnen komt.

Mooie verpakking, niet zo mooie toy

Lelo sonaDe Lelo Sona zit in een mooie zwarte doos. Zoals altijd bij Lelo ziet het er prima uit en geeft het gelijk een luxe gevoel. De Sona zelf vind ik dan weer niet zo mooi. Of eigenlijk gewoon best lelijk. Smaken verschillen natuurlijk, maar mijn smaak is dit niet. Het doet me denken aan een (lelijk) eendje. De achterkant van de sextoy is van goudkleurig plastic met de merknaam er in. Dat vind ik er dan nog wel mooi, en wat chiquer uitzien, maar als ik ‘m gewoon zo van de voorkant bekijk, word ik er niet gelijk warm van. Het lichte roze kleurtje helpt denk ik ook niet. Hij is er ook in het zwart, die vind ik er al wat mooier uitzien, en in het donker roze (ook beter).

Sextoy review by tess: lelo sonaDe Sona is gemaakt van siliconen. Zoals altijd bij Lelo is dit erg fijn siliconen en trekt het geen stof aan. De Lelo Sona is oplaadbaar, je vind in de doos ook een USB oplaadkabeltje. Ook krijg je een zakje Lelo glijmiddel en een opbergzakje bij je aankoop.

Wat me opviel is dat zelfs het zakje glijmiddel een (kleine) gebruiksaanwijzing heeft, voor het geval je niet weet hoe glijmiddel werkt, maar dat de gebruiksaanwijzing van de Sona zelf super beknopt is en je de rest online moet opzoeken. Ik heb dat dan dus ook niet gedaan, want zo ben ik. Als ik een sextoy wil gaan gebruiken, heb ik geen zin om eerst nog ergens online de gebruiksaanwijzing te gaan downloaden. Dan maar niet, en dan zoek ik zelf wel even uit wat welk knopje doet. Ik vind het ook gewoon niet zo klantvriendelijk. Lelo toys zijn over het algemeen echt niet goedkoop, dus dan mag je toch wel verwachten dat ze even de moeite nemen om gewoon de gebruiksaanwijzing er bij te doen.

Bediening

Lelo sonaJe kan de Sona bedienen met drie knopjes, er is een + knopje voor harder, een – knopje voor zachter en een knopje om mee door de patronen te scrollen. Qua bediening zit het wel goed dus. Alleen vond ik het wel onhandig dat als hij op het zachtste standje staat, en je nog een keer op het min knopje drukt, hij uit gaat. Deze toy is vrij heftig, dus regelmatig wilde ik hem toch wat zachter doen, en je weet als je bezig bent eigenlijk niet of hij al op de laagste stand staat, en dan drukte ik hem dus per ongeluk uit. Vrij irritant dus.

Bij luchtdruktoys is het zo dat het tuutje eerst zachtjes vacuum moet zuigen over je clit, maar dat is bij deze toy niet het geval. Je kan deze toy ook boven je clitoris laten zweven en dan nog word je gestimuleerd.

De eerste test

Lelo sonaDe eerste keer dat ik deze sextoy ging gebruiken, was ik vooral benieuwd of het heel anders zou zijn dan een Womanizer of een Satisfyer. Het eerste wat me opviel, was het geluid. De Womanizer wordt juist stiller in gebruik als je hem tegen je clitoris aan houdt, maar de Sona maakt dan juist meer geluid. Het geluid was wel vrij aanwezig, vooral bij de patronen, maar ik heb me er zelf niet heel erg aan gestoord.

Wat me het meest opviel, was de heftigheid van deze toy. Het zachtste standje is echt al enorm intens. Meestal bij toys ga ik gelijk voor de hardere standjes, maar hier bleef ik echt bij de zachtste standjes. De hardere standjes waren echt too much voor mij. Het gevoel is zeker wel vergelijkbaar met luchtdruktoys, alleen voelt dit toch echt dieper, zoals vibraties ook diep kunnen zijn. Het is vrij lastig uit te leggen, zeker aan iemand die nog nooit een soortgelijke toy gebruikt heeft. Je clitoris wordt gestimuleerd (en hoe!) terwijl deze niet aangeraakt wordt. Je voelt de stimulatie, maar zonder dat er echt iets tegenaan zit. En dat is echt heel raar, zeker in het begin. Maar vooral ook super intens. Ik denk dat je je dit pas kan voorstellen als je het een keer geprobeerd hebt.

Geweldige patronen

Lelo sonaIk was echt super onder de indruk van de patronen. Mijn vaste lezers weten dat ik altijd een beetje dubbel ben over vibratiepatronen. Ik dacht eerst altijd dat ik ze niet lekker vond, maar de laatste tijd kan ik bepaalde patronen als opwarmer wel echt waarderen. Maar klaarkomen met een vibratiepatroon, nee. Gewoon niet. Er kan natuurlijk altijd een uitzondering zijn, maar mij gaat het gewoon altijd om de steady vibratie. Dus ik dacht zeker niet dat de patronen van de Sona me wat zouden doen. Boy, was I wrong. Echt. Die patronen zijn de bom! Echt, geniaal gewoon. Dit is echt stimulatie to the max. Ik had het idee dat mijn clitoris een vreugdedansje aan het doen was. Joy tot he world en thank Lelo! Wat een hemelse ervaring was dit. Ik hou van deze patronen. En ik hou ook heel erg van m’n Womanizer, dus ik wil nu ook echt dat de Womanizer patronen krijgt. Maar deze review gaat natuurlijk over de Sona.

De Sona liet me zo lekker klaarkomen met die patronen. Ik vind gewoon bijna alle patronen lekker. Of nee, heerlijk. Geweldig. Briljant. Als deze sextoy alleen patronen had, was dat voor mij echt prima geweest. Ja. Ik ben heel enthousiast.

Super heftig

Lelo sonaDat de Lelo Sona heftig was, had ik natuurlijk gelijk al gevoeld. Maar tot mijn grote verbazing was hij de tweede keer dat ik hem wilde gebruiken gewoon té heftig voor mij. De avond daarvoor had ik mijn Womanizer (ja daar is ‘ie weer) gebruikt. En ik had al eerder gemerkt dat zelfs de volgende dag mijn clitoris nog gevoeliger was, na een rondje met de Womanizer, maar dat hij zo gevoelig zou zijn, had ik niet verwacht. Ik kon de Sona gewoon echt niet hebben, het voelde zelfs pijnlijk.

Bij latere pogingen vond ik ook dat de Sona echt wel heftig was, maar zolang ik niet eerst de Womanizer gebruikt had, was het voor mijn clitoris goed te doen, al waren de hardere standjes wel echt te intens. Ik ontdekte toen ook dat je niet per se het mondje van de toy over je clit hoefde te drukken, maar dat je hem er ook gewoon boven kon houden. Dat zorgde er ook voor dat de stimulatie iets minder heftig was.

De stimulatie van de geluidsgolven vind ik wel echt heel lekker. Echt super intens, heel diep en heel gericht, ik kan daar enorm van genieten. En de patronen zijn echt mijn bff geworden. Als de zachtere standjes van de Sona nog iets zachter geweest waren, was het helemaal ideaal geweest. Ik kan nu niet meerdere keren achter elkaar klaarkomen, omdat het allemaal gewoon zo heftig is. Maar ik vind het zo lekker, dat dat voor mij niet per se een min punt is.

Sona Cruise

Er is ook nog een andere versie van deze sextoy, de Sona Cruise. Bij de gewone Sona is het zo dat als het mondje helemaal afgesloten wordt, de hevigheid van de stimulatie iets afneemt. Bij de Sona Cruise is dat niet zo, als ik dit goed begrepen heb. Ik vind het een beetje vaag, maar zoiets zou het dus moeten zijn. Ik heb de Sona Cruise niet getest en zelfs nog nooit in mijn handen gehad en deze hele techniek is nieuw voor mij, dus ik ben er niet helemaal zeker over. De Sona Cruise is wel gelijk ook een stuk duurder, ik vind het lastig te zeggen of dit het geld waar zal zijn of niet, dus daar mag iedereen zelf over beslissen.

Introductieprijs

De Sona is nu voor een introductieprijs te koop. Dat vind ik wel echt super tof. Straks gaat de Sona 148,90 kosten, maar nu kan je hem gewoon nog kopen voor 69,90, wat volgens mij echt wel een goede prijs is.

Als je houdt van intense stimulatie, kan ik je de Lelo Sona zeker aanraden. Als je een super gevoelige clitoris hebt, denk ik dat deze toy misschien minder geschikt is.

Je kan de Lelo Sona nu voor maar 69,90 hier bestellen bij Bol

TOEVOEGING

Ik heb na het plaatsen van mijn review van meerdere mensen gehoord en gelezen dat ze een sneetje of wondje kregen van de Lelo Sona. Dat kan je o.a. hier op Reddit lezen. Inmiddels heb ik mijn twijfels over hoe veilig deze toy is voor de clitoris en ik zou je dan ook willen aanraden om een andere luchtdruk toy te kopen, zoals bijvoorbeeld de Womanizer Pro 40.

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

7 Reacties

 1. Ik heb hem ook en ben het met je eens dat de sona super heftig is. Ik kan alleen het laagste standje op het stabiele eerste patroon aan. Het probleem met de andere patronen is dat die veel heftiger zijn en ik ze niet zachter kan zetten. Begrijp ik goed dat jij ze wel zachter kan zetten? Ik gebruik de patronen nu met m’n ondergoed aan. Dan is het natuurlijk minder heftig.

  Antwoord
  • Ja, ik kan alle standjes wel harder of zachter zetten. Maar de bediening werkt wel vreemd en ingewikkeld vind ik. Ik heb soms ook het idee dat hij harder gaat als je van standje wisselt, heel vreemd. En als je dan een keer teveel op zachter drukt, gaat ‘ie uit. Argh!
   Ik had eigenlijk nooit bedacht om hem met ondergoed aan te gebruiken, ga ik ook proberen!

   Antwoord
 2. hoi, ik weet niet of je dit op tijd leest? Iig ik heb een normale sona en als die “zuigt” schakelt die zichzelf helemaal uit. Weet jij of dat normaal is? Ik wil hem daarom eig terugsturen maar ik vrees dat bol het geen defect vindt 🙁

  Antwoord
  • Hoi, nee, dit hoor niet te gebeuren hoor. Dat zou wat zijn, elke keer als je ‘m dan gebruikt dat ‘ie vanzelf uit gaat. Je kan gewoon via bol.com je defect melden en dan ga ik er vanuit dat het helemaal goedkomt! Succes!

   Antwoord
   • Ik heb hem gisteren teruggestuurd, het lijkt me bij nader inzien inderdad raar als Bol het geen defect vindt… Wel vind ik het zelf vooral raar dat een product dat echt goed, luxe, stevig aanvoelt en ook best wat kost al direct zo’n defect zit. Ik had eerder de Satisfyer Pro 2 Next Generation die ik helemaal niet “goed” vond voelen en die ik daarom maar had weggegooid. Ik voel iig het verschil wel tussen Satisfyer en Lelo en ik wil eigenlijk de Lelo Sona 2 proberen maar ben bang dat ik dan weer een defect product krijg. :/

    Antwoord
    • In principe kan elke toy wel stuk gaan natuurlijk. Kan gebeuren. Maar de Lelo Sona (1 of 2) zou ik zelf dus sowieso nooit aanraden aan mensen, vanwege wat ik onderaan mijn review dus schreef.
     Ik zou dan eerder gaan voor de We-Vibe Melt, de Womanizer Premium of de Satisfyer Curvy 1+. Die zijn allemaal goed en veilig.

     Antwoord
     • Ik wilde nog even laten weten dat Bol de retourzending heeft geaccepteerd! Gelukkig is dit dus snel afgehandeld en hoef ik dus niet te betalen voor een Lelo die stopt tijdens gebruik. En ik snap dat je de Lelo Sona niet zou aanraden. Voor echt de luchtdrukfunctie is de versie die ik had duidelijk niet erg geschikt, het is meer een trilvibrator voor NAAST de clitoris. Ik heb inmiddels de Satisfyer Penguin binnen en hoewel die iets minder makkelijk in de juiste hoek vast te houden is, is deze wel meer geschikt voor het oorspronkelijke doel… (gebruik luchtdruk)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sextoy review by Tess: Lelo Smart Wand Medium | Tess Tesst - […] heb wel altijd dubbele gevoelens bij Lelo. Ik vind de toys inderdaad bijna altijd mooi. Behalve de Lelo Sona,…
 2. Sextoy review by Tess: Lelo Smart Wand Medium | Tess Tesst - […] Sextoy review by Tess: Lelo Sona […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.