It’s all about the clit – Lotte Sierens – Boek review

17-10-2022

Ik lees niet zoveel boeken, want ik heb er meestal niet zoveel geduld voor. Maar een boek over de clitoris trekt mijn aandacht natuurlijk wel. It’s all about the clit van Lotte Sierens. Die titel klinkt al goed. Ik kreeg het boek van de uitgever Borgerhoff & Lamberigts.

Specs

Materiaal: papier
Standjes: 207 pagina’s
Waterproof: nee zeker niet
Verkoopprijs: 22,99 euro, hier te koop bij bol.com 
Is ’t wat? Ik voel me helemaal clitkundig na het lezen van dit boek!

Mijn eerste indruk van It’s all about the clit

It's all about the clit De achterkant van het boek it's all about the clit

De voorkant van het boek ziet er gelijk al heel tof uit. Een vrolijke illustratie van een clitoris. Op de achterkant vind je wat informatie over het boek en over de schrijver. Lotte Sierens is een Belgische seksuoloog. Ze doorbreekt graag taboes en heeft een fascinatie voor de clitoris en alles wat daar te maken heeft.

Het boek is niet alleen voor mensen die een clitoris hebben, maar voor iedereen die graag wat meer te weten wil komen over de clitoris en eigenlijk ook over seks in het algemeen.

Over het boek It’s all about the clit

It's all about the clit Een grafiekje over de verschillende opwindingsfasen, uit it's all about the clit

Het boek is in vier delen opgedeeld. Het eerste deel heet: De basis: alles wat je al lang had moeten weten over de clitoris. En dat is dan ook gelijk een hele goede naam voor dit deel. Net als de schrijver, ben ik zelf ook verbaasd over hoe weinig ons geleerd wordt over de clitoris. En daardoor natuurlijk ook hoe weinig veel mensen weten over de clitoris. In het eerste deel van dit boek vertelt Lotte over hoe de clitoris lang geleden ontdekt is, daarna weer uit de boeken verdween en daarna weer herontdekt werd.

Ook beschrijft Lotte hoe de geslachtsdelen gevormd worden. Ik vond het leuk om te lezen dat iedereen eigenlijk eerst een vulva heeft. De penis is eigenlijk gewoon een hele grote clitoris en dat streepje wat over de balzak loopt, dat is de plek waar de vulvalippen aan elkaar gegroeid zijn. Het is natuurlijk een stukje ingewikkelder dan dit, maar dit is wel het idee. Vond ik tof.

Verder lees je in dit hoofdstuk over seksuele opwinding. Ik vind het tof dat Lotte vertelt dat het echt niet zo is dat mannen altijd meer zin hebben dan vrouwen.

Een super leuk weetje vond ik dat net voor het orgasme bij mensen met een vulva het deel in de hersenen wat gaat over beslissingen nemen en controle even minder bloedtoevoer krijgt.

Door het hele boek heen vind je ook oefeningen. Sommigen kan je alleen doen, anderen ook  met een partner. In dit deel van het boek vind je onder andere een opdracht die heet ‘triggers & killers’. In deze opdracht kan je gaan ontdekken van welke dingen jij opgewonden raakt en van welke dingen juist niet. Er staat al een hele lijst waar je dingen kan aankruisen. Het idee van deze oefening vind ik super leuk, maar ik vind het jammer dat de lijst al zo kant en klaar is. Ik denk dat er zo ontzettend veel triggers (en killers) kunnen zijn, ik zou liever wat voorbeelden zien van mensen, zodat er dan meer ruimte over blijft om zelf na te gaan wat jouw triggers en killers zijn. En dat je je daar ook niet raar over hoeft te voelen als ze allemaal niet in het lijstje staan.

Het tweede deel van het boek heet ‘Iedereen clitkundig’. Hier gaat het ook even over hoe mensen hun vulva noemen. ‘Vleesvlinder’ is een benaming die ik, vrees ik, nooit meer kan vergeten.

Verder in dit deel worden allerlei mythes over de clitoris ontkracht. Een leuke vond ik het stukje waar beschreven wordt hoe sommige mensen de clitoris als een dj-booth behandelen. Denk aan de bewegingen die een dj maakt, en dat dan bij je clitoris.

Wat ik ook tof vond, is dat er wel op veel punten in dit boek benadrukt wordt dat het allemaal oké is. Lotte vertelt over dat mensen haar vaak vragen of wat zij voelen, denken, willen of fantaseren wel normaal is. Maar het is allemaal normaal en het is allemaal oké. Ik denk dat dat een hele goede boodschap is om uit te dragen.

Deel drie en vier

Deel drie van het boek it's all about the clit Een stukje over seksspeeltjes in it's all about the clit

Deel drie: van theorie naar actie: haal alles uit de clit. Je raad het al, het meer praktijkgerichte gedeelte van het boek. Hier leerde ik dat 1 op de 5 mensen twaalf jaar of jonger was toen ze voor het eerst begonnen met masturberen en dat van de mensen boven de 65, vrouwen vaker nog masturberen dan mannen.

Ook krijg je een hele lijst voorgeschoteld met waarom masturberen goed voor je is.

Verder staan er in dit deel van het boek echt een heleboel tips voor masturberen, beffen, vingeren en nog veel meer. Ook staan er tips in voor hoe je aangeeft wat je wilt en dat je het lekker vindt. Super handig.

Seksspeeltjes en glijmiddel komen ook nog even kort aan bod. Lotte legt wel uit dat je beter geen vaseline gebruikt, maar helaas vertelt ze niet over mogelijk irriterende ingrediënten in glijmiddel zoals glycerine en parabenen. Gemiste kans!

Het laatste deel van het boek heet ‘De minder leuke kant van seks’. Dit is het kleinste deel van het boek en het gaat over pijn bij seks en vrouwelijke genitale verminkingen. Dit is best een heftig hoofdstuk met ook een persoonlijk verhaal van iemand. Ik vind het heel goed dat dit ook in het boek staat, maar als afsluiter laat het je wel een beetje sip achter. En dat terwijl de rest van het boek echt wel een vrolijkere toon heeft.

Wat vind ik van het boek?

Ik had eerder al een boek over de clitoris gelezen, maar in It’s all about the clit heb ik toch weer nieuwe dingen geleerd. Ik vind It’s all about the clit heel leuk geschreven. Het leest makkelijk weg en ik vind het leuk dat er interessante feitjes staan, persoonlijke ervaringen van mensen, oefeningen en veel informatie én praktische tips. Het is lekker afwisselend en vooral de hele tijd interessant.

Conclusie

It’s all about the clit van Lotte Sierens maakt je inderdaad clitkundig. Je krijgt een heleboel informatie (die je waarschijnlijk nog niet eerder gekregen had) over de clitoris. Niet alleen de wat drogere informatie over het ontstaan en de ontdekking, maar ook praktisch gezien wat je allemaal voor leuks met de clitoris kan doen. Wat mij betreft echt een aanrader voor iedereen die van de clitoris houdt.

Je kan It’s all about the clit door Lotte Sierens hier bestellen bij bol.com voor 22,99 euro

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.