Heleen door Zara van Amstel | Boek Review

08-04-2019

Boek review door Tess: Heleen door Zara van Amstel

Vorige maand kreeg ik op Instagram een berichtje van Zara van Amstel. Ze vertelde over haar boek, Heleen, waarin ze beschrijft hoe Vince, de man van Heleen, haar over zijn BDSM-gevoelens vertelde. Vanaf dat moment ontdekken ze samen de BDSM-wereld. Zara stuurde mij haar boek op, zodat ik er een review over kon schrijven.

Anoniem

Zara van Amstel is een pseudoniem. Schrijven over BDSM, zeker wanneer het je eigen, persoonlijke verhaal is, is in deze tijd helaas nog steeds een ding wat voor veel mensen stiekem moet. Aan BDSM doen, is zelfs na de hele Fifty Shades hype, nog steeds niet sociaal geaccepteerd. Dat vind ik super jammer, maar ik begrijp heel goed dat Zara ervoor gekozen heeft om anoniem te blijven.

In de berichtjes die ik met Zara heb uitgewisseld, komt ze over als een super vriendelijke, gepassioneerde vrouw. Ze is fotograaf, maar voor deze gelegenheid heeft ze haar verhaal dus niet met beelden, maar met woorden verteld. Zara schrijft in dit boek over haar eigen relatie. Zara is dus ook Heleen.

BDSM-bekentenis

Heleen door zara van amstel | boek review

Ik was erg nieuwsgierig naar het boek, want ik doe zelf ook al jaren aan BDSM. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het mijn eerste paar vriendjes ook niet durfde te vertellen, ik was bang dat ze me een freak zouden vinden. Dus ik kon me best wel voorstellen dat het voor Vince, die al jaren met BDSM-gevoelens rond liep, een grote stap was om het te vertellen. Het leek me heel interessant om te lezen hoe Heleen daar mee om zou gaan. Als je zelf geen BDSM-gevoelens hebt, en je partner vertelt je ineens, nadat je al jaren een relatie hebt, dat hij wil dat je zijn Meesteres wordt. Dat is nogal wat. Lijkt me echt wel lastig, voor beide partijen.

Bizarre wereld

Heleen door zara van amstel | boek review

In het begin van het boek lees ik ook echt haar verwarring. Ze gaat wat op onderzoek uit op internet en komt allerlei dingen tegen die ze eng vindt. Ze vraagt zich af hoe ze haar geliefde pijn moet doen. Het is heel veel allemaal en ze weet duidelijk nog niet hoe ze hier mee om moet gaan. Ik vond dit tof om te lezen, want ik kan me zo goed voorstellen hoe bizar de hele BDSM-wereld kan overkomen als je er geen weet van hebt. Het moet allemaal enorm indrukwekkend en ook misschien wel wat shockerend zijn.

Vol erin

Heleen door zara van amstel | boek review

Maar al heel snel gaat Heleen er helemaal voor. Voor je het weet, staat Vince al vastgebonden en slaat ze hem met een zweep en heeft hij zelfs een kuisheidskooitje om zijn penis. Af en toe lees je nog wel wat van de twijfels en onzekerheid van Heleen, maar voor mijn gevoel zijn ze met sprintjes de marathon aan het rennen. Ze ontwerpt een tattoo voor hem, met de tekst ‘owned by Mrs. Heleen’ en ze gaan echt volop los met al hun BDSM-activiteiten.

Consent en onderhandelen

Heleen door zara van amstel | boek review

Al snel neemt hij haar mee naar een groot fetish feest, waarbij ik me als lezer nog vertwijfeld afvraag of ze dat echt wel al wil. Even later switchen ze, dus mag zij de onderdanige rol aannemen. Waarbij ik me ook weer afvraag of zij dat wel wil. Zo zijn er in het boek sowieso veel momenten waarbij ik me afvraag of ze die dingen van tevoren wel met elkaar besproken hebben. Ik zit al vrij lang in de BDSM-scene en als er ergens ontzettend veel over (vooraf) onderhandelen en consent gesproken wordt, is het daar wel. Helemaal in het begin van het boek vullen ze een BDSM-checklist in. Een lijst met allerlei zaken die je op BDSM-gebied kan doen en wat je mening daar over is, in cijfers uitgedrukt. Die lijst bespreken ze dus helemaal aan het begin samen. En dat is dan gelijk het enige moment waarop ik enige vorm van bespreken of onderhandelen heb gezien. Zeker omdat dit is voor ze echt gaan beginnen met BDSM, lijkt het me niet meer dan logisch om dit vaker te doen. Want van tevoren kan je tenslotte lang niet altijd inschatten wat je ergens van vindt. Misschien lijken die zweepslagen in je fantasie super opwindend. Maar in het echt doet het misschien veel meer pijn dan je kan of wil verdragen.

Als je gaat BDSM’en, is het zo ontzettend belangrijk om van tevoren samen te bespreken wat je wel en niet wilt. Wat zijn je grenzen, welke dingen wil je misschien ooit wel, maar vind je nu nog te eng? Stem je in met bepaalde handelingen? Bespreek het alsjeblieft vooraf. Dat is wat ik in dit boek heel erg miste. Vince wordt ineens door een andere man geslagen, Vince moet ineens in een winkel vrouwenkleding passen, Vince wordt ineens alleen achter gelaten terwijl hij vastgebonden staat, er wordt ineens een andere vrouw mee naar huis genomen terwijl hij vast staat. Zo staat het boek vol met dit soort acties.

Ja, ik kan me best voorstellen dat het minder geil is om te lezen hoe ze onderhandelen. Hoe ze dealen met consent. Maar ook dat hoort erbij. Ik hoop maar dat dat in het echt wel gebeurt.

Veiligheid

Heleen door zara van amstel | boek review

Ook stelde ik mezelf tijdens het lezen vaak vragen over de veiligheid. Want iemand (staand) vastbinden en vervolgens boodschappen gaan doen? Doe het alsjeblieft niet. Lijkt natuurlijk super spannend, maar wat als er wat gebeurt? Wat als die persoon flauwvalt? Afhankelijk van waaraan en hoe je vastgebonden staat, kan dat echt heel vervelend aflopen. Of wat als je zelf onderweg een ongeluk krijgt? Wie weet dan dat er iemand in jouw huis vast staat?
Electro toys uitproberen, zonder de gebruiksaanwijzing te lezen, of zonder verdere kennis van hoe zoiets werkt? Gelijk de electrodes op twee tepels zetten? Ik hoop dat je dan wel in elk geval weet of de electrodes mono- of bipolair zijn.
Zonder enige ervaring iemand gelijk zo hard slaan dat er striemen verschijnen? Ik hoop dat je je dan wel ingelezen hebt over op welke delen van het lichaam je beter niet kan slaan.
Met alleen een beetje spuug een buttplug pijnlijk hard naar binnen duwen bij iemand? Doe het gewoon niet, je weet niet wat je stuk maakt van binnen.

Ik weet natuurlijk niet of Heleen kennis had van wat ze deed. Of niet. Maar juist met zulke dingen vind ik het echt zo nodig om dat dus wel te benoemen. Vertel de veiligheidsmaatregelen die je hebt genomen wanneer je iemand vastbindt en weg gaat. Kan die persoon zichzelf heel makkelijk losmaken? Is er gebruik gemaakt van een paniekhaak, zodat hij gelijk loskomt wanneer hij flauw zou vallen en ligt er een groot matras onder? Heb je een workshop electroplay gevolgd? Heb je je ingelezen over waar alle organen zitten en welke plekken dus niet zo geschikt zijn om hard op te slaan? Vertel het dan!

Altijd geil

Heleen door zara van amstel | boek review

Het verhaal vond ik wel leuk om te lezen. Ik vond het leuk om meegenomen te worden op hun reis door de BDSM-wereld. Wel had ik graag wat meer van hun karakters leren kennen, wat meer echtheid gezien. Want nu lijkt het net of Heleen en Vince alleen maar aan het sm’en zijn. En neuken. En dat hij altijd een erectie heeft en zij altijd nat is. Vince vindt ook altijd alles leuk wat Heleen doet, ook al hebben ze het van tevoren nooit onderhandeld. Nooit hebben ze een keer een ruzie over een BDSM spel wat misgelopen is. Nooit heeft hij een keer een blaar van het langdurig dragen van een cockring of kuisheidskooitje bij warme temperaturen. Ik was gewoon blij toen ik las dat Heleen een keer viel. Eindelijk een keer iets echts. Maar wat doen ze verder ook in hun leven? In het begin van het boek kwamen bijvoorbeeld hun honden nog voorbij, maar al snel las ik daar niks meer over. Net als haar studie fotografie. In het begin was ze nog wel eens bezig met opdrachten daarvoor, maar later niet meer. Ze waren alleen maar aan het spelen, neuken en weekendjes weg aan het gaan.

De perfecte Meesteres

Heleen door zara van amstel | boek review

Ik heb het gevoel dat Vince en Heleen in een jaar tijd (tenminste, misschien is het wel korter, ik heb niet zo’n goed beeld bij wat de tijdsduur van het boek is) net zoveel BDSM-dingen gedaan hebben als ik in vijf jaar zou doen. Van fetish feest naar swingers camping naar bdsm camping. Spelen met anderen, buiten spelen, tattoos, kuisheid en ga zo maar door. Ik vind het behoorlijk heftig voor beginners. Zeker als ik dan zelfs tegen het einde van het boek nog lees dat Heleen al ongemakkelijk wordt van Vince die gewoon een simpele vraag aan een mede-BDSM’er stelt. Hij vraagt de eigenaresse van een BDSM-camping hoe de verhoudingen in haar relatie zijn, wie de dominant en wie de onderdanige is. Daar wordt Heleen dan ongemakkelijk van. Ik vind dat dan zo moeilijk te plaatsen. Ze doet zoveel heftige dingen, ze is echt het toonbeeld van de perfecte Meesteres voor Vince, maar hier wordt ze ongemakkelijk van. Hoe dan?

Sowieso vraag ik me ook vaak af wat Heleen er nou echt allemaal van vindt. Ja, soms geeft ze aan dat ze ergens geil van wordt. En ze is dus blijkbaar altijd nat. Maar wat vind zij nou echt van al die dingen die ze doet? Vince geeft haar de hele tijd aan wat hij wil. Hij heeft een leer-fetish, dus zij loopt altijd maar in leer. Maar wat doet leer met haar? Wat vindt ze er nou van als ze hem weer zo hard slaat, als ze hem weer vernederd, als hij haar steeds maar aangeeft wat hij allemaal wil?

Fouten

Heleen door zara van amstel | boek review

Waar ik ook echt veel moeite mee had, waren de vele schrijf- en grammaticale fouten in het boek. Het staat er echt vol mee. Zara heeft, zo te zien, zelf dit boek uitgegeven. Ik denk dat het daarom niet langs een redacteur gegaan is. Terwijl dit boek duidelijk wel het redigeren kan gebruiken. Alle fouten eruit, zorgen dat alle zinnen goed lopen, onnodige dialogen eruit. Dat zou zoveel schelen. Oh, en een fatsoenlijk einde. Nu lijkt het alsof het boek midden in het verhaal gewoon ineens stopt. Heel apart. Terwijl zo’n drie pagina’s voor de laatste pagina er juist een heel mooi einde lijkt te zijn.

Conclusie

Heleen, het is een spannend verhaal. Ik denk dat er zeker potentie in dit boek zit. Maar op dit moment vind ik er te veel mee mis om het te kunnen aanraden. En dat vind ik wel jammer. Ik vind Zara echt een sympathieke vrouw. Ik vind de insteek van het verhaal supertof. Maar de fouten en de gevaarlijke, of in elk geval ondoordachte, situaties, maken dat dit boek het voor mij gewoon niet is.

Je kan het boek Heleen door Zara van Amstel hier bestellen bij Bol.com voor 19,95.

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

1 Reactie

  1. O, dat is jammer. Potentieel wel een mooi verhaal, het starten van een bdsm relatie.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.