Glijmiddel kopen

15-02-2023

Glijmiddel kopen, het klinkt zo simpel, maar hoe meer ik jullie vragen lees, hoe duidelijker het wordt dat zoiets als een fles glijmiddel bestellen toch niet zo eenvoudig is als het lijkt.

In dit artikel lees je een aantal tips die je kan gebruiken om uiteindelijk precies het goede glijmiddel te vinden dat past bij jouw lijf en jouw situatie.

Goed glijmiddel

Als je dit artikel aan het lezen bent weet je waarschijnlijk al dat er heel veel verschillende soorten glijmiddel te koop zijn. De drie soorten waar het meest van op de markt zijn kan worden opgedeeld worden in:

 • Waterbasis glijmiddel
 • Silicone glijmiddel
 • Glijmiddel op oliebasis

Buiten die drie glijmiddelen zijn er ook nog glijmiddelen die zichzelf natuurlijke glijmiddelen noemen of op basis zijn van stoffen die je niet zomaar kan classificeren als een van de bovenste drie categorieën.

Wat is een goed glijmiddel? Dat is moeilijk te bepalen, daar spelen een hoop factoren een rol in, maar de belangrijkste factor is toch wel, hoe reageert jouw lichaam op een glijmiddel? Daar kom je achter door een kleine hoeveelheid te kopen en dat te testen.

Natuurlijk zijn er een aantal middelen die eigenlijk nooit een goed idee zijn als glijmiddel. Vooral omdat ze simpelweg niet gemaakt zijn voor dat doel.

Dingen als babyolie, vaseline, boter, olie om in te bakken, of bijvoorbeeld Crisco (wat een plantaardig vet is) kan ik je met klem afraden.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die dit al jaren gebruiken, en zeggen dat het geen kwaad kan, evengoed zijn dit producten die niet gemaakt zijn voor inwendig gebruik.

Uiteindelijk is het natuurlijk je eigen keuze, het is meestal veel goedkoper dan echt glijmiddel, maar wees lief voor jezelf en doe het niet.

Glijmiddel goed voor een glimlach, een paar planken op een schaakbord achtergrond met op de planken glijmiddel van pjur, sliquid, hot stuff, easyglide en kyo,

Welk glijmiddel is goed?

(liever geen) Glijmiddel met glycerine

Ik hoor vaak zeggen dat glijmiddel van bekende merken, zoals Durex of bijvoorbeeld Easyglide vast goed moeten zijn, want “iedereen gebruikt het”.

Is het dan per definitie slecht glijmiddel? Nee, dat kan ik niet zeggen. Wat wel zo is, is dat veel glijmiddelen glycerine bevatten, glycerine wordt vaak door je lichaam omdat het suikers kan aanmaken, wat weer een voedingsstof is voor schimmels en bacteriën, en nou ja, ik denk dat je het wel snapt.

Ook is het zo dat veel glycerine (tenzij anders vermeld staat) gemaakt wordt als extract uit dierlijke vetten, als je vegan bent vind je dat misschien niet zo tof, hoewel glycerine ook uit plantaardige bron gewonnen kan worden (maar dat staat er dan meestal wel bij).

Gelukkig heeft het bekende merk Easyglide nu ook glijmiddel zonder glycerine en dat is (op basis van wat ik lees uit de ingrediënten) best wel fijn spul, helaas heb ik het zelf nog niet kunnen testen.

Goed glijmiddel (volgens ons dan)

Als je Tess haar reviews, posts, praatjes, en videos een beetje volgt weet je dat ze enorm fan is van Sliquid.
Nu begrijp ik dat heel goed, want Sliquid bevat eigenlijk helemaal geen rare stofjes en is ook nog eens helemaal vegan, een echte aanrader dus.

Een ander goed merk glijmiddel is Pjur, maar daar moet wel bij gezegd worden, dat niet alles wat Pjur aanbiedt altijd even fijn is voor je lichaam. Welke glijmiddelen dan wel? Nou bijvoorbeeld Pjur Woman Nude, Pjur Med Vegan Glide of een ander glijmiddel dat we al hebben reviewed.

Bovenstaande glijmiddelen zijn meestal op waterbasis.

Wil je een fijn glijmiddel op silicone basis, denk dan eens aan Yes for love (in verschillende diktes)

Glijmiddel ingrediënten

Voor een uitgebreide lijst van ingrediënten die je in glijmiddel kan tegenkomen heb ik de glijmiddelgids gelezen, daar vind je de meeste stoffen die in glijmiddel zitten op alfabetische volgorde.

Er zijn ook een aantal stoffen waarvan je nu misschien al dingen moet weten, om er een paar te noemen:

 • Glycerine, waar ik net al eerder over had
 • Haver (avena sativa) extract, kan gluten bevatten
 • Parabenen, zijn waarschijnlijk kankerverwekkend

Wil je meer weten over bepaalde ingrediënten? Lees van vooral de Glijmiddelgids

Verdovend glijmiddel (en waarom dat een slecht idee is)

Als je je toevallig aan het verdiepen bent in anaal glijmiddel, of beter gezegd: glijmiddel voor anaal gebruik, ben je waarschijnlijk al wat verdovende glijmiddelen tegengekomen.

Glijmiddelen die verdovende ingrediënten bevatten, zoals bijvoorbeeld Lidocaïne (vaak in medische glijmiddelen), of als je meer de natuurlijke kant op wil, zaken als pepermuntolie, gemberextract, en zo zijn er nog wel wat meer stoffen te noemen.

Het idee is vaak dat anale seks zeer doet, en hoewel het zeker de eerste paar keer altijd wel een beetje gevoelig zal zijn, zou goed opgebouwde anale seks geen pijn moeten doen.

Sowieso is pijn een signaal van je lichaam dat je dingen misschien anders (of niet) moet doen. En als je dat weet begrijp je waarschijnlijk ook dat het uitzetten van die signalen (verdoven) met verdovend glijmiddel een slecht idee is.

Ja, je hebt op dat moment even geen pijn, maar je voelt ook niet als je iets (uit)scheurt of als er een wondje ontstaat, en dat kan op de (midden)lange termijn best wel wat narigheid veroorzaken.

Je kan anale seks al veel comfortabeler maken door veel anaal glijmiddel (dat is glijmiddel dat meestal wat dikker is) op waterbasis te gebruiken, of te kiezen voor een silicone glijmiddel (wat je ook speciaal voor anaal kan krijgen) en te zorgen dat je net iets meer gebruikt dan je denkt dat je nodig hebt.

Dat “net iets meer” klinkt misschien raar, maar het is echt de beste regel voor anaal glijmiddel, doe net even dat beetje meer, en je wordt er echt blijer van.

En oh ja, voel je pijn, stop dan, forceer niets, dat is nooit goed.

Glijmiddel fabels

Er zijn een aantal hardnekkige dingen die mensen zeggen over glijmiddel die niet helemaal kloppen.

Glijmiddel fabel 1: Latex condooms en silicone glijmiddel gaan niet samen

Waarheid: Silicone glijmiddel kan heel goed met latex condooms, sterker nog, op veel latex condooms zit aan de binnen- en buitenkant silicone glijmiddel.

Glijmiddel fabel 2: Als je gezond bent hoef je geen glijmiddel te gebruiken

Waarheid: Glijmiddel is bij het gebruik van seksspeeltjes altijd aan te raden. Maar ook als je seks hebt met je partner is extra glijmiddel soms erg fijn, ook al heb je het niet per se “nodig”.

Glijmiddel fabel 3: Kokosolie is alles wat je nodig hebt

Waarheid: Er is een tijdje een trend geweest dat kokosolie geweldig zou zijn. Nu kan je glijmiddel op oliebasis sowieso niet gebruiken bij latex condooms, maar buiten dat om is kokosolie heel slecht voor de vagina omdat het juist door zijn eigenschappen de pH en de normale flora in de vagina kan aantasten.

Glijmiddel fabel 4: Glijmiddel? Een beetje spuug kan ook!

Waarheid: Nee, gewoon, nee. Spuug glijdt sowieso niet goed genoeg, maar het kan ook allerlei nare gevolgen hebben voor de vagina, en het kan zelfs de overdracht van Soa’s vergemakkelijken.

Silicone glijmiddel en silicone seksspeeltjes

Waar ik net een aantal hardnekkige fabels hopelijk ontkracht heb, is er een ding dat je wel moet weten. En hoewel dit nog nooit echt concreet is onderzocht of waar er nog nooit een daadwerkelijke conclusie over is getrokken, is het gebruik van silicone glijmiddel en silicone seksspeeltjes.

De algemene regel is echt wel: Gebruik geen silicone glijmiddel bij silicone seksspeeltjes! Gebruik bij silicone seksspeeltjes alleen maar glijmiddel op waterbasis.

Ik kan nu een heel relaas gaan tikken, over waarom dit is, of waarom dit misschien ook niet is, het probleem is, men weet het gewoon niet. En omdat het niet bewezen is, en niemand het weet kan je beter het zekere voor het onzekere nemen, en het gewoon niet proberen.

Welk glijmiddel moet ik kopen?

Eigenlijk zou er moeten staan, welk glijmiddel raad je aan?

Zoals ik al eerder vermeldde, een glijmiddel is heel persoonlijk, en ik raad je aan om, als je nog geen glijmiddel hebt gebruikt, eens op zoek te gaan naar kleine verpakkingen van glijmiddel dat je wel aan staat.

Check online de ingrediënten en bekijk in de glijmiddelgids wat een ingrediënt in glijmiddel nu precies doet.

Om je zoektocht wat makkelijker te maken vind je hieronder een aantal glijmiddelen waarvan wij denken dat het een goede tip is om aan te kopen.

Glijmiddel kopen

Vragen over glijmiddel?

Ik krijg al regelmatig vragen over glijmiddel gebruik, maar sta altijd nog open voor meer.

Dus wil je naar aanleiding van dit artikel of de glijmiddelgids, of een glijmiddelreview een vraag stellen? Doe dat gerust.

Je kan een comment plaatsen onder dit artikel, of een review, maar je kan ook gewoon een berichtje sturen via ons contactformulier.

En natuurlijk zijn we ook altijd bereikbaar op onze socials!

Jay

Jay is de persoon achter Tess Tesst die verantwoordelijk is voor het testen van, en schrijven over seksspeeltjes die gericht zijn op de penis en de prostaat.

Omdat Jay ook kinkster is zal hij van tijd tot tijd ook een review of artikel schrijven over Kink en BDSM en alles wat daar bij komt kijken

Buiten zijn talent voor testen en schrijven over seks, seksualiteit, BDSM en natuurlijk seksspeeltjes, is hij ook verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, de marketing en nog veel meer andere zaken binnen Tess Tesst en veel andere websites van zijn klanten.

2 Reacties

 1. Hallo Tess,

  als je bij ‘Silicone glijmiddel en silicone seksspeeltjes’ schrijft “kan je beter het zekere voor het onzekere nemen, en het niet proberen”, waarom staat er dan een silicone product in het ‘glijmiddel kopen’ lijstje?

  En staat daarboven “waarvan wij denken dat het een goede tip is om aan te kopen”?

  Verder complimenten hoor 😉 Fijne site, veel info, duidelijk.

  Antwoord
  • Dag Louis,

   Dit artikel heb ik geschreven, dus ik beantwoord je ook even.
   Het artikel gaat over glijmiddel in het algemeen, niet over glijmiddel voor silicone seksspeeltjes.
   Daarmee bespreek ik dus een breed spectrum aan glijmiddelen. Het is inderdaad niet aan te raden silicone glijmiddel op silicone seksspeeltjes te gebruiken.

   Silicone glijmiddel is wel heel erg goed te gebruiken tijdens seks of masturbatie met alleen je handen en natuurlijk met seksspeeltjes die wel tegen silicone glijmiddel kunnen zoals metaal (bijvoorbeeld de Njoy Purewand), glas en andere non poreuze, veilige, niet silicone seksspeeltjes.

   Dank voor je bericht 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.