De Groene Cup – Menstruatiecup

02-11-2018

Review by Tess: De Groene Cup – Menstruatiecup

Een tijdje geleden probeerde ik voor het eerst van mijn leven een menstruatiecup. De Fun Cup van Fun Factory. Het leek me wel wat, maar het viel behoorlijk tegen. Het werkte totaal niet voor mij. Dus uiteindelijk heeft Isara een gastreview geschreven over deze Fun Cups. En eigenlijk door het lezen van haar review werd ik echt (weer) heel enthousiast over menstruatiecups. Ik wilde het toch nog een keer proberen, maar, welke dan?

Waarom een menstruatiecup?

Je kan natuurlijk verschillende dingen gebruiken als je ongesteld bent. Tampons, maandverband, sponsjes zoals Beppy’s. Of een menstruatiecup. Ik merkte al een tijdje dat ik tampons niet meer prettig vond voelen en dat ze mijn vagina ook irriteerden. Maandverband vond ik sowieso al nooit fijn, dus dan bleven alleen de sponsjes over. Maar toch sprak een menstruatiecup me ook echt wel aan. Juist omdat het veel beter is voor je vagina. En natuurlijk ook voor het milieu, want al die wegwerpdingen zijn natuurlijk ook niet goed. En uiteindelijk bespaar je zelf met een menstruatiecup ook best wel veel geld, dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Maar welke menstruatiecup dan?

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Ik hoorde goede verhalen over Cute Cotton, dus ik besloot contact te zoeken en al snel kreeg ik een mailtje terug van Noortje van Cute Cotton. Ze stelde me allerlei vragen om op die manier de juiste cup voor mij te kunnen bepalen. Want zelf had ik totaal geen idee. Ze kwam uit op De Groene Cup. Hij zag er lang niet zo tof uit als de Fun Factory Fun Cups, maar het ging me vooral om dat β€˜ie goed zou werken. Dus Noortje stuurde mij de Groene Cup op in ruil voor mijn review.

De verpakking

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Het pakketje zag er echt heel leuk uit. Een bruin zakje, met leuk ruitjes tape en daar in vond ik de cup, in een handig en super hygienisch bewaarzakje. Maar ook speciaal menstruatiecup schoonmaakmiddel van Lunette, een gebruiksaanwijzing van de cup en een flyer van Cute Cotton met tips. Echt wel een leuk pakketje zo bij elkaar, en ik kreeg eigenlijk gewoon zin om ongesteld te worden, zodat ik het kon gaan proberen. Ik was echt super benieuwd of deze cup wel zou werken.

Menstruatiecup vouwen

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

En ja, ik was ook echt blij toen ik ongesteld werd. Yay, eindelijk de cup uitproberen. Ik voelde me wel een beetje een weirdo, maar toch was het zo. Ik wist al dat je een menstruatiecup op verschillende manieren kan vouwen voor je β€˜m inbrengt. Dat vouwen ging prima, het inbrengen ook, maar dan moet de cup ook weer uitvouwen en daar had ik wel moeite mee. Je moet dan ook met je vinger langs de hele cup voelen zodat je kan voelen of er ergens nog deukjes zitten. Want als dat het geval is, dan gaat het waarschijnlijk lekken omdat de cup dan gewoon niet helemaal open gevouwen is.

Sesam open u!

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Nu had ik bij de Fun Cups het idee gekregen dat de Cup heel hoog ingebracht moest worden. En dat ie een soort vacuΓΌm moest zuigen om je baarmoedermond. Best wel lastig allemaal. Maar van Noortje begreep ik dat dat juist niet hoeft. Je kan β€˜m gewoon laag dragen. Dan kan je ook veel makkelijker rondom de cup voelen, veel handiger en minder gedoe ook. Maar omdat ik nog steeds wat moeite had met de cup goed open te laten gaan, heb ik nog een keer gemaild met Cute Cotton. Gelukkig had Noortje goede tips voor mij. De cup eerst afspoelen met koud water, zodat het materiaal wat stugger wordt en gelijk bij het inbrengen de cup al een halve slag draaien. Ook zei ze dat er op YouTube veel filmpjes te vinden waren over verschillende vouw methodes (zoek op folding methods menstrual cup).

Vooral die laatste tip maakte voor mij wel het verschil. Ik vond een filmpje met een vouwmethode speciaal voor als je moeite hebt met de cup open te laten gaan. En dat werkte dus ook echt super goed voor mij. Het inbrengen ging echt steeds makkelijker en sneller.

Voordelen van een menstruatiecup

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Ik vind echt zoveel dingen fijn aan de Groene Cup. Een van de grootste voordelen vind ik dat je de cup wel 12 uur kan dragen. Dus gedurende de dag hoefde ik me helemaal niet druk te maken over mijn ongesteldheid. Ik hoefde niet extra vaak naar het toilet om m’n tampon te verwisselen, ik hoefde als ik weg ging niet er aan te denken om genoeg tampons mee te nemen. Het was gewoon echt zo β€˜care-free’. En dat blijkt dus echt veel belangrijker voor mij dan ik van tevoren had verwacht. Ongesteld zijn is naast pijnlijk vooral altijd zoveel gedoe eigenlijk. En zo voelde het nu gewoon helemaal niet meer.

Blije vagina

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Een ander groot voordeel vond ik dat mijn vagina hier gewoon helemaal niet geΓ―rriteerd door raakte. Ik heb best wel een gevoelige vagina en ik merkte altijd al tijdens, maar ook na mijn menstruatie, dat er toch van alles verstoord was in mijn vagina. Tampons nemen ook gewoon vocht uit je vagina op, en bloed heeft een heel andere ph waarde dan je vagina zelf, dus dat zijn dingen die gewoon niet zo heel fijn zijn voor je vagina. En met een menstruatiecup heb je daar dus geen last meer van.

Veel makkelijker dan verwacht

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Het was allemaal veel minder lastig dan ik me had voorgesteld. Als ik thuis was, kon ik de cup gewoon makkelijk schoonmaken onder de kraan tussendoor. En als ik ergens anders was, was er vaak wel een kraantje in het toilet wat ik kon gebruiken. De keren dat dat niet zo was, heb ik de cup gewoon na het legen met een wc papiertje schoon gemaakt.

Siliconen mensturatiecups vs. siliconen sextoys

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Ik moet bekennen dat ik het speciale schoonmaakmiddel niet gebruikt heb. Tegen het advies in, overigens. De cups zijn getest met dit schoonmaakmiddel en niet met zeep. Er is dus niet bekend wat zeep zou kunnen doen met de cup of met de vagina. Aangezien ik zelf super vaak sextoys van siliconen gebruik en deze ook gewoon schoonmaak met zeep, was ik hier zelf niet zo bang voor. Maar het verbaast me wel dat er dus zo anders omgegaan wordt met menstruatiecups in vergelijking met sextoys. Ik heb nog nooit gehoord dat een sextoy getest werd met een bepaald schoonmaakmiddel. Of dat er een bepaalde houdbaarheidsdatum zou zitten aan een siliconen sextoy. Dat het materiaal uiteindelijk poreus zou kunnen worden. En dat zijn nu wel dingen die ik over siliconen mensturatiecups dus wel hoor en lees. Ik weet niet goed wat ik hier over moet denken en ik ga zeker door met het uitzoeken hoe dit zit. Maar ik ben bang dat daar wel wat tijd overheen gaat. Maar, je zou volgens de richtlijnen De Groene Cup na 15 jaar moeten vervangen. Nu is 15 jaar super lang, dus ik vind dat niet zo’n probleem. Maar het blijft wel een apart iets dus.

Wat is de beste menstruatiecup?

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Menstruatiecups zijn er in verschillende vormen en maten. En dan heb je ook nog verschil in hoe stevig het materiaal is. Afhankelijk van jouw situatie en jouw lichaam kan je dus bepalen welke cup voor jou goed zal werken. Op de website van Cute Cotton staat een soort handleiding die je kan helpen met kiezenΒ en als je er dan nog niet uitkomt, kan je ook mailen of bellen met Cute Cotton en dan helpen ze je verder.

Een menstruatiecup die bij jou past

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Ik heb zelf dus heel duidelijk gemerkt dat er enorm veel verschil tussen verschillende menstruatiecups kan zitten. De Fun Cup vond ik echt vreselijk (terwijl die voor Isara perfect werkte) en De Groene Cup vind ik helemaal geweldig. Dus het is zeker wel aan te raden om je er even in te verdiepen voor je een menstruatiecup aanschaft, want het kan dus echt heel veel verschil maken.

Gotta love Cute Cotton

De groene cup – menstruatiecup De groene cup – menstruatiecup

Zelf vind ik Cute Cotton echt een fijne shop. Ik ben super goed geholpen, want zoals ik al zei, ik had zelf gewoon echt geen idee. Er zijn verschillende soorten en merken cups te vinden op de site, maar ook een aantal merken niet. Er staat in de FAQΒ een duidelijk uitleg waarom ze ervoor gekozen hebben bepaalde merken niet te verkopen. Super duidelijk. Sommige cups blijken bijvoorbeeld dus ook een hol steeltje te hebben, wat met schoonmaken natuurlijk echt een ramp is. Zeker iets om op te letten.

Conclusie

Ik ben echt super blij met De Groene Cup. Ik heb hem ondertussen al twee cycli gebruikt en ben van plan hem zeker te blijven gebruiken. Wanneer ik (penetratie)seks wil gaan hebben, wissel ik β€˜m gewoon even om voor een Beppy (want die vind ik ook nog steeds heel fijn). Voor mij is dit echt een fijne combinatie en ik merk echt dat mijn vagina er ook veel minder last van heeft.

Je kan de Groene Cup hier bestellen bij Cute Cotton voor 26 euro.

Maar ze hebben natuurlijk nog veel meer soorten cups, die vind je hier in de Cute Cotton shop.

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

6 Reacties

 1. Ik heb een cup thuis liggen en ik heb ze nog niet gebruikt. Ik ben altijd bang dat het niet juist zit. En dat voelen rond de cup, ik wil daar niet echt mee bezig zijn. Maar ik ben ook redelijk gevoelig en het dragen van tampons geeft soms irritatie dus ik denk dat het tijd wordt dat ik de cup ga gebruiken. Ik ga is een keertje kijken naar die vouw video’s, is een goede tip πŸ™‚

  Antwoord
  • Ja, juist als je van tampons irritaties krijgt, is dit denk ik wel een goede oplossing. Maar je moet wel even voelen of ‘ie goed zit ja. Maar ik vind het juist fijn dat je je er het grootste gedeelte van de dag verder helemaal niet meer mee bezig hoeft te houden.

   Antwoord
 2. Lijkt een beeetje een gebaksVormpje

  Antwoord
 3. Grappig, lijkt op een siliconen gebaksvormpje

  Antwoord
 4. Ik gebruik nu al een poosje de MeLuna cup en echt, het gemak dient de mens! Ik voel hem niet, hij verschuift niet (tampons en sporten, echt een slechte combinatie), mijn vagina voelt niet droog of irriteert niet en hij heeft op 1x na (verkeerd ingebracht) nooit gelekt! Ideaal ook als je weinig vloeit, zoals ik, en je een baan hebt waar je hygienisch moet werken of niet kan pauzeren als het je uitkomt (zorg, horeca, kinderopvang, veel op pad)

  Antwoord
  • Tof om te horen dat jij dezelfde ervaring hebt. Ik vind het ook echt zo fijn!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sextoy Toppers en Floppers 2018 + Giveaway! | Tess Tesst - […] De Groene Cup Dit maakt mijn menstruatie gewoon zoveel makkelijker. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.