De Cockring Gids | Alles wat je moet weten over cockringen, en misschien wel iets meer.

26-05-2021

Een gids over cockringen voor mensen die nog nooit een cockring hebben gedragen, en voor gevorderden die misschien toch nog een bron van informatie vinden die zij wellicht nog misten.

De geschiedenis van de cockring

Het zal je wellicht niet verbazen, maar net zoals de Dildo is de Cockring niet een moderne uitvinding. Het gebruik ervan is al meer dan 2000 jaar aantoonbaar en de creativiteit van de materialen liegen er niet om van Ivoor tot jade, maar ook het wat meer creatieve (en misschien freakier) ooglid van een geit (ja ik schreef daadwerkelijk ooglid van een geit).

Het gebruik van een penisring is in al die tijd eigenlijk ook niet veranderd, als ondersteuning / toevoeging van je seksuele beleving, maar natuurlijk ook voor de esthetische waarde en afhankelijk van welk deel van de wereld je woont of woonde ook voor de ceremoniële waarde.

Functioneel gezien is er dus van 2000 jaar geleden in China, tot 2021 ergens in een sexshop op de wallen of Euphoria in Heerenveen en Leeuwarden niet heel veel veranderd. Hoewel er wel een moment was dat de cockring voornamelijk als martelwerktuig werd gebruikt of om te zorgen dat je harde plasser een stuk minder hard werd. Maar gelukkig zijn deze martelwerktuigen tegenwoordig nog steeds te koop als, nou ja, martelwerktuigen, en als dat je ding is, helemaal fijn, maar die functionaliteit daar gaat het vandaag in ieder geval niet over in dit artikel.

Elke cockring heeft een naampje

Ik ga hier niet het koosnaampje voor mijn cockringen opnoemen, die heb ik ook niet, behalve dan: Die ene van VelV’or of die siliconen of die leren of die vibrerende.

Maar het is toch wel van belang te weten dat er wereldwijd wat verschillende namen zijn.

Hoe een cockring ook wel heet:

 • Penisring
 • P-ring
 • C-ring
 • Schachtring
 • Spanningsring

Kom je die termen dus ergens tegen, het gaat allemaal om hetzelfde, namelijk het veroorzaken van langere, hardere erecties, en niet alleen als je “iets hebt” gewoon voor de leuk is het ook echt al geweldig.

Mjuze silicone cockring

Welke soorten cockringen zijn er?

Zoals je inmiddels wel hebt begrepen zijn er meerdere soorten penisringen verkrijgbaar, en hoewel ze allemaal op het zelfde basis principe werken zijn ze wel degelijk verschillend van vorm en ook functionaliteit.

Wellicht dat je dit lijstje leest en denkt, nou he he dat heb je al gezegd, maar hey: Lijstjes!

 • Solide cockringen
 • Verstelbare cockringen (met knopen of de zogenaamde lasso cockring)
 • Rekbare cockringen (van silicone of PVC)
 • Vibrerende cockringen
 • Eikelringen

Solide cockringen

De naam zegt het al, deze ringen zijn gemaakt van niet rekbaar materiaal en zijn ook niet op maat te stellen. What you see is what you get zeg maar, of althans, wat je koopt dan. Bij aanschaf van deze ringen is het van groot belang dat je de juiste maat koopt. Verderop in dit artikel leg ik uit hoe je dat kan berekenen. Bedenk dus WAAR je de ring wil plaatsen en gebruik hem daar dan ook voor, een ring voor alleen je schacht is niet ineens geschikt om je schacht en je ballen te omsluiten. Enfin, dat is ook logisch.

Verstelbare cockringen

Een verstelbare ring kan je in verschillende soorten krijgen, zo heb je lederen ringen met drukknoopjes, maar ook lasso cockringen zoals bijvoorbeeld de VelV’or JBOA die gemaakt is van silicone die je door een schuifring strakker of minder strak kan maken. Vaak wordt gezegd dat verstelbare ringen “one size fits all” zijn, echter ben ik van mening dat “one size fits most” hier meer van toepassing is, zeker als het gaat om het omsluiten van zowel de schacht als de balzak.

Velv'or jboa verstelbare cockring

Rekbare cockringen

Als we het dan hebben over “one size fits most” dan komen we ook al snel bij de rekbare ring uit. Gemaakt van rekbaar materiaal dat dus “makkelijker” om je penis zou passen. Echter schuilt hier ook wel een addertje onder het gras, je kan namelijk de rekbaarheid niet zien aan de buitenkant, dat klinkt misschien een beetje raar, maar als jij de cockring om hebt kan je niet inschatten of de ring ook daadwerkelijk niet teveel om je penis klemt. Dus let ook hierbij goed op de maat, je kan ook rekbare ringen namelijk krijgen in verschillende maten. Bij degelijke online shops staan er ook daadwerkelijk afmetingen bij een cockring, dus kijk daar goed naar.

Vibrerende cockringen

Een vibrerende cockring is inderdaad een cockring die vibreert, meestal met als achterliggende gedachte dat je dan ook je partner kan plezieren met de vibraties. Of dat jouw ding is of dat van je partner is vooral aan jezelf, wat ik persoonlijk lasting vindt aan vibrerende cockringen is dat ze er meestal, maar in 1 maat zijn als het gaat om cockringen van hoge kwaliteit, zoals bijvoorbeeld de We-vibe Verge of de Hot Octopuss Atom. Of dat ze (en dat is nog veel erger) gemaakt worden van jelly dat voor helemaal niemand gezond is.

Eikelring

De eikelring is niets anders dan een ring achter de eikel die deze extra “hard” maakt en vaak voorzien is van balletjes rond het toompje, voor zowel extra stimulatie van de penis als wellicht een vagina of anus. Sommige mensen gebruiken hier gewone cockringen voor, echter is daar een gevaar dat deze afglipt en achterblijft, hetgeen echt helemaal niet wil. Speciaal gemaakte eikelringen zijn vaak solide en zijn ook zo gemaakt dat dit niet gebeurd.

Waar is mijn cockring van gemaakt?

Zoals je al gelezen hebt zijn er allerlei materialen mogelijk, nu hoef je tegenwoordig gelukkig geen geitenoogleden meer te gebruiken omdat er moderne synthetische materialen beschikbaar zijn. Op dit moment zijn de meest gangbare cockringmaterialen als volgt:

 • Silicone (in allerlei stevigheden en diktes)
 • TPR / TPE (poreus dus niet voor de lange termijn gebruiken)
 • Metaal
 • Nylon
 • Leer
 • PVC
 • Metaal
 • (edel)Steen

De keuze in materiaal is dus zeer divers, materialen als leer en silicone worden meestal gebruikt voor rekbare en afstelbare cockringen. Metaal en Steen zijn solide ringen die niet aanpasbaar zijn.

Velv'or jnaja cockring

Welke maat cockring moet ik kopen?

Hoewel de grootte van jouw (en mijn) pielemuis er niet toe doen, ze je ook niet meer of minder masculien maken, is de grootte of beter gezegd de diameter en/of omtrek van jouw penisring wel degelijk van belang. Te groot en er gebeurt niets, te klein en er wordt meer afgeklemd dan echt gezond voor je is. Op de hoogte zijn van de juiste maat, en dus de vraag “Welke cockring moet ik kopen?” beantwoorden is dus zeker wel van belang.

Het idee van een cockring is dat deze door “afklemming” het bloed langer en beter in je penis houdt, nu denk je dan dus, hoe meer klem hoe beter het is, maar dat is niet zo, het effect kan namelijk al bereikt worden met slechts enkele millimeters “klem”. Als je dacht dat een enorme kleine ring om een enorm grote lul een goed idee is, think again.

Maar hoe bereken ik dan de maat van mijn cockring?

De maat van je cockring is van belang, ook als je een niet solide flexibele cockring aanschaft, is de maat toch nog van belang, en ook hoe je je penisring gaat dragen.

In een van mijn eerste reviews, de review over de Jnaja Cockring schreef ik al:

“Je meet de diameter die nodig is voor je ring door de omtrek van het gebied dat je wil omringen, om je schacht of achter je ballen en over je piemel te meten, deze omtrek deel je door 3,14 en dan heb je de diameter van dat gebied, je zoekt dan de cockring die daar het beste bij past.”

Jay Tesst

Dus een rekenvoorbeeldje van een om penis en ballen cockring: 17 cm / 3,14 = 5,4 cm diameter. Daar het idee van een cockring is dat hij enigszins (let op dus niet te veel) de zaak “afklemt” bij erectie, neem je dan een ring in maat 52,5 (dat zijn mm en dus geen cm).

Let op: De metingen voor een cockring doe je bij een slappe penis.

Maar ook hier geldt dat elke penis anders is, de bovenstaande maat kan dus prima passen en klemmen, misschien iets te groot zijn, of misschien iets te klein. Al doende leert men.

Vooral bij ringen gemaakt van hard materiaal (steen, nylon, staal, edelsteen, you name it) is juist meten van groot belang. Bij rekbare ringen natuurlijk ook, maar vaak zal de rek je nog wel helpen mocht het allemaal net iets te groot of te klein blijken.

Hot octopuss atom cock ring

Hoe plaats ik een cockring? (of: Hoe draag ik een cockring?)

Je hebt het natuurlijk al gelezen hierboven over de mogelijkheden, maar hoe ga je nu te werk.

Dat is eigenlijk vrij eenvoudig, maar toch is een kleine handleiding misschien wenselijk.

Ten eerste zul je moeten kiezen hoe je de ring wil dragen, en of je misschien 1 of meerdere ringen wil dragen. Je kan namelijk meerdere ringen inzetten om zo bijvoorbeeld en je schacht en je ballen te voorzien van een ring (los van elkaar), Of zelfs eentje voor je schacht en je ballen(een ring om beiden), je schacht, je eikel en dan nog je ballen, etc etc. Al die combinaties zijn overigens het makkelijkst en veiligst te doen met rekbare ringen. Solide ringen lenen zich over het algemeen beter voor een enkele toepassing, hoewel je natuurlijk vrij bent om te experimenteren.

Cockring om je schacht

Smeer wat glijmiddel dat compatible is met het materiaal van je penisring aan de binnenkant van je ring. Schuif deze daarna om je halfhard of slappe penis tot deze strak tegen de basis van je penis (waar je buik en je ballen zitten) zit. Als je penis stijf wordt, trekt de ring zich vanzelf strak.

Heb je een rekbare cockring, dan kan je dit ook doen als je penis als stijf is.

Cockring om je schacht en ballen

Net als bij alleen de schacht smeer je aan de binnenkant van je ring wat glijmiddel. Dan doe je eerst een stuk van je balzak (scrotum) door de ring en “floept” eerst je ene bal en dan je andere bal door de ring heen. Als dat gebeurd is duw je je nog slappe penis ook door de ring en schuift hem tegen je lichaam aan. Ook hier zal de ring straktrekken als je een erectie krijgt.

Rekbare ringen kunnen ook bij volle erectie worden omgedaan, pas echter op dat er niet iets in de knel komt.

Hoe doe ik mijn cockring af? (Help hoe doe ik mijn cockring af?!)

Toen ik met wat verkopers van cockringen sprak bleek dat de grootste en meest gestelde vraag is: Hoe krijg ik mijn cockring af?

En dan hebben we het niet over rekbare ringen of verstelbare ringen, want nou ja, die rek je op als dat kan en dan flops is het klaar.

De vraag is meestal, hoe krijg ik mijn stalen/stenen/nylon c-ring af?

En hier wil zeker bij nog niet ervaren gebruikers wel eens paniek ontstaan. Want als je bent klaargekomen met een cockring om wil je penis nog wel eens hard blijven, dat is namelijk, waar die cockring voor is. Maar het kan soms ook een beetje strak en stram voelen en dan denk je wellicht al snel dat er wat mis is en raak je in paniek.

En die paniek is meestal niet nodig en erger nog zal ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je je penis uit je cockring gaat krijgen. Dus bij voorbaat, het eerste wat je moet doen om je penisring af te doen is: Blijf rustig, blijf ademen, en probeer te relaxen.

Als je dat doet, zal uiteindelijk je erectie af gaan zwakken en wordt wat eerst heel erg onmogelijk leek een stuk makkelijker.

Maar hoe doe ik mijn solide penisring nu af?

Het antwoord is heel simpel, in omgekeerde volgorde van hoe je hem om deed. Dus:

 1. Duw je halfharde of slappe penis onder de ring door totdat deze er uit is.
 2. Duw nu een voor een je ballen er (voorzichtig) uit
 3. Je bent bevrijd!

En dat allemaal omdat je kalm bleef (en deze handleiding las). Gefeliciteerd!

Hoe lang mag ik mijn cockring dragen?

Ook hier zul je veel verschillende verhalen horen. Mensen met een penis die een (ergonomische) penisring een hele dag, of dagen draagt, maar ook de vuistregel van “niet meer dan 30 minuten”.

Als je begint, is de 30 minuten regel sowieso niet een slecht idee, maar wat eigenlijk veel meer telt, is: Wat zegt je lichaam?

Ook als je je c-ring pas 10 minuten om hebt kan je lichaam aangeven dat het niet oké is, en het is verstandig om daar naar te luisteren.

Voel je pijn? Doe je ring af.

Wordt je penis koud? Doe je ring af.

Voel je je niet op je gemak met je c-ring om? Doe hem af.

Is die 30 minuten regel voor beginners echt zo belangrijk? Ja en nee, sowieso is er voor beginners wat te zeggen om niet meteen in de solide ringen te stappen, maar te beginnen met rekbare of verstelbare ringen. Maar omdat je nog niet helemaal weet wat je voelt, hoe het voelt en waarom het zo voelt is de 30 minuten regel een goed begin. Mensen die een cockring de hele dag dragen, dragen over het algemeen ook wat grotere ringen omdat ze zo minder klemmen en dus langer gedragen kunnen worden.

Ben je dus nieuw met het fenomeen cockring, doe het eerst eens ongeveer 30 minuten (25 of 35 minuten is ook okee). Maar te allen tijde: Negeer de signalen die je lichaam geeft nooit en te nimmer.

Wat is een goede cockring voor een beginner?

We zijn nu dik 2000 woorden verder en nu pas aan de vraag waarom ik deze gids ben beginnen te schrijven. Wat is nu een goede cockring voor een beginner? Het antwoord is, zoals je wellicht ook al zag doorschemeren in alle informatie hierboven: Een rekbare of verstelbare ring. Ik persoonlijk zou zeggen een silicone of TPR/TPE ring die niet te smal is, te smalle cockrings worden soms net elastiekjes. En iedereen heeft wel eens een elastiekje te strak om zijn vinger gehad toch? Wil je dat dat gebeurd met je penis? Nee.

Meet je maat, experimenteer (voorzichtig) en heb vooral veel plezier.

En een cockring voor gevorderden?

Als je nu weet hoe alles voelt en waar je bij jouw lichaam op moet letten, dan kan je overwegen om een stalen of stenen ring aan te schaffen, hierbij let je natuurlijk ook weer op de maat.

Wil je als gevorderde drager ook langer een penisring dragen? Koop hem dan in een iets grotere maat zo kan je hem langer dragen, maar dat is nooit helemaal zonder risico.

Aanraders als afsluiting

Zo we zijn echt wel aan het eind van deze gids gekomen, natuurlijk is er nog zoveel meer te zeggen over cockringen, maar ik denk dat je met dit relaas in ieder geval een goede basis hebt voor jouw of je partners’ plezier met penisringen. Ik wilde afsluiten met wat linkjes naar ringen die ik je zou willen aanraden.

Beginners:

Verstelbaar:

Gevorderden:

Helaas is de Velv’or Jnaja nergens meer te krijgen

Vragen, opmerkingen en verbeteringen?

Heb jij naar aanleiding van deze gids vragen, opmerkingen of verbeteringen? Laat een comment achter of stuur mij (Jay) een berichtje op mijn instagram of op twitter.

Jay

Jay is de persoon achter Tess Tesst die verantwoordelijk is voor het testen van, en schrijven over seksspeeltjes die gericht zijn op de penis en de prostaat.

Omdat Jay ook kinkster is zal hij van tijd tot tijd ook een review of artikel schrijven over Kink en BDSM en alles wat daar bij komt kijken

Buiten zijn talent voor testen en schrijven over seks, seksualiteit, BDSM en natuurlijk seksspeeltjes, is hij ook verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, de marketing en nog veel meer andere zaken binnen Tess Tesst en veel andere websites van zijn klanten.

2 Reacties

 1. Het meten van de omtrek doe je dit met een slappe of met een stijve penis

  Antwoord
  • Hi Guus,

   Dat doe je altijd met een slappe penis.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.