Boek review door Tess: Het Clitorisboek

04-03-2019

Boek review door Tess: Het Clitorisboek

Clitoris gels, clitoris vibrators, de clitoris is toch iets waar ik me wel veel mee bezig houd. Vooral mijn eigen clitoris dan. Sinds een paar jaar weet ik dat de clitoris veel meer is dan alleen het kleine stukje aam de buitenkant wat je bij je vulva kan zien. Dat de clitoris ook aan de binnenkant nog een heel stuk doorloopt. Dit had ik op school nooit geleerd en ik vond het een super ontdekking. Dus toen ik Het Clitorisboek tegen kwam, was ik gelijk geïnteresseerd om nog meer over de clitoris te ontdekken. Van uitgeverij Nieuw Amsterdam kreeg ik een exemplaar opgestuurd.

Seksboeken

Boeken over seks, vulva’s, orgasmes zijn volgens mij best wel hip ineens. Ik zie ze steeds vaker voorbij komen en heb zelf ook net meegewerkt aan het boek ‘Kom je ook?’ van Lotte Lust, waar ik (en nog 8 vrouwen uit ‘the business’) mijn eigen orgasme in heb beschreven.

De schrijvers

Boek review door tess: het clitorisboek Boek review door tess: het clitorisboek

Het Clitorisboek is geschreven door een seksuoloog en een journalist die zich gespecialiseerd heeft in seksuologische onderwerpen. De schrijfsters komen uit België en hebben het boek in het Frans geschreven. Het boek is dus vertaald uit het Frans en zoals je dat soms bij vertaalde boeken kan hebben, merkte ik dat wel. Zinnen die niet helemaal lekker liepen en soms leest het gewoon net even wat minder lekker weg.

Illustraties

Het Clitorisboek is een klein vierkant boek, maar bevat met 158 pagina’s wel een heleboel informatie. Ik vind het boek er super leuk uitzien, gelijk de omslag al, met illustratie van de vulva en het uitwendige deel van de clitoris met een grappig gezichtje. In het boek zie je regelmatig de clitoris, als grappig poppetje, voorbij komen. Maar behalve de grappige illustraties zijn er ook voldoende anatomisch correcte illustraties die je een duidelijk beeld geven van hoe het nu allemaal precies zit.

Onwetendheid over de clitoris

Boek review door tess: het clitorisboek Boek review door tess: het clitorisboek

Veel mensen weten niet hoe de clitoris er in z’n geheel uitziet. Dat het veel meer is dan dus het kleine stukje wat je ziet. In dit boek word duidelijk uitgelegd hoe dit komt. Wat de geschiedenis is van de ontdekking van de clitoris, hoe de clitoris na deze ontdekking weer in de vergetelheid geraakt is en hoe het toch allemaal zit. Het is een wonderlijk verhaal. En ik vond het best schokkend om te ontdekken dat momenteel in de biologieboeken de clitoris meestal nog steeds niet correct afgebeeld of uitgelegd staat.

Interessante clitoris info

Als je enige interesse hebt in de clitoris, dan is het clitorisboek zeker een aanrader. Dat is ook wat ik van dit boek verwachtte: veel informatie over de clitoris en de geschiedenis er van.  Het eerste deel van het boek vond ik heerlijk. Ik las over Marie Bonaparte die zich in het begin van de 20ste eeuw drie keer liet opereren aan haar clitoris om meer te kunnen genieten van penetratie, over Freud die vond dat klaarkomen met de clitoris duidde op onvolwassenheid, over hysterie, over hoe twee wetenschappers in de 16e eeuw allebei claimden de clitoris ontdekt te hebben en nog veel meer super interessante informatie over de clitoris.

Heb ik een rare vulva?

Boek review door tess: het clitorisboek Boek review door tess: het clitorisboek

Wat ik ook fijn vond, is dat het boek ook duidelijk ingaat op dat iedereen anders is. Er is niet één model vulva. Bij iedereen ziet het er anders uit en iedereen heeft ook een andere clitoris die ook weer anders werkt. Ik denk dat veel mensen zich wel eens druk maken over hun vulva en of die wel normaal of goed is. Dus meer aandacht voor het feit dat het nu eenmaal bij iedereen anders is en dat je echt goed bent zoals je bent is super fijn.

Vind je m’n kont zo te dik?

Het tweede deel van het clitorisboek deed me meer denken aan een soort seks zelfhulpboek. Het leek bijna alsof er al vanuit werd gegaan dat je issues hebt met je seksualiteit, klaarkomen of je lichaam. Ik heb het idee dat de bedoeling best wel goed is, maar toch kwam het, in elk geval bij mij, niet helemaal goed over. Als je voor het lezen nog geen issues had over de zichtbaarheid van je cellulitis tijdens het vrijen, vergeten haren (wie zegt dat we überhaupt zouden móeten scheren?) en hoe groot je billen lijken als je het op z’n hondjes doet, dan zijn dit misschien juist dingen waar je dan ineens over na gaat denken. Ook is het boek echt heteronormatief. Het gaat echt uit van een relatie tussen een man en een vrouw, waarbij de één een penis heeft en de ander een vulva.

Grappig?

Ik snap dat veel dingen soms gewoon grappig bedoeld zijn, maar misschien ligt het aan mijn soort humor of dat het met de vertaling niet helemaal lekker overkomt, maar vaak vind ik de ‘grapjes’ gewoon ook niet zo grappig. Zoiets als “Hoe moet ik hem buiten westen slaan als hij me weer handboeien voorstelt?” als voorbeeld van dingen waar je aan kan denken tijdens de seks en hoe dat niet helpt, vind ik persoonlijk niet oké.

Ongevraagd advies

Er worden veel adviezen gegeven over wat je allemaal zou kunnen doen of proberen om de seks (nog) fijner te maken en/of beter te kunnen ontspannen zodat je dan ook weer makkelijker tot een orgasme zou kunnen komen. Ik weet niet zo goed of het nu komt doordat ik het vervelend vind dat in een boek over de clitoris ik ongevraagd advies krijg over hoe ik beter/makkelijker klaar zou kunnen komen waarbij er duidelijk vanuit gegaan wordt dat ik dat advies ook echt nodig heb. Of dat het meer komt door het advies zelf en de toon er van. Maar nou ja, ik wil niet eerst de kamer opruimen voor ik ga seksen omdat ik dan beter zou kunnen focussen. Ik hoef ook niet te horen dat ik me op z’n minst op m’n gemak moet voelen bij iemand om er seks mee te kunnen hebben. Natuurlijk zijn het allemaal dingen die kúnnen werken. En ongetwijfeld ook echt zúllen werken voor veel mensen. Maar het hóeft niet. Je mag het ook anders doen als dat voor jou goed voelt. Dat miste ik een beetje.

Alle vrouwen vinden…

Boek review door tess: het clitorisboek Boek review door tess: het clitorisboek

Dat was denk ik mijn grootste bron van ergernis in het tweede deel van het clitorisboek. Teveel aannames of stelling waarvan het leek alsof ze voor iedereen gelden. “Vrouwen houden van penetratie (ja!), ook om wat ze vertegenwoordigt, het idee éen te zijn, elkaar te bezitten. […]is penetratie een daad van liefde..” Natuurlijk zijn er veel mensen (vrouwen) die dit zo voelen. Maar er zijn ook genoeg mensen voor wie dit niet zo voelt.

Ook het stukje dat gaat over de penis, of met name de onzekerheid van veel mannen over de lengte van de penis, viel me op. Er staat dat 55% van de mannen tevreden is over de maat van hun penis, terwijl 84% van de vrouwen er heel voldaan over is (ik neem aan over de lengte van de penis van hun partner). “Een andere studie leert ons dat als er bij vrouwen op wordt aangedrongen een gedetailleerdere mening over de penis te geven, zij zouden verklaren een ‘dikkere’ te verkiezen bij kortstondige avonturen, terwijl de maat op lange termijn er niets toe doet omdat ze het dan om zachtheid en gevoeligheid gaat.” Waar zijn de cijfers bij die laatste bewering dan gebleven, vraag ik me af. Gaat het dan ineens om 100% van de vrouwen? Ik weet dat dat in elk geval niet kan kloppen.

Streel m’n bloemblaadjes!

Er werd ook nog advies gegeven om te communiceren met je partner, aan te geven wat je fijn vindt of juist niet. Super goed. Ik werd er helemaal blij van. Er werden tips gegeven hoe je dat kon overbrengen, dat ik-boodschappen beter werken dan jij-boodschappen (dus niet: jij drukt altijd veel te hard op mijn clitoris! Maar: ik vind het fijn als je mijn clitoris wat zachter streelt.) Yay, goede communicatie tips zijn altijd handig.

Maar toen kwamen er nog meer tips, voor als je partner erg gevoelig is voor kritiek. Je zou dan gebruik kunnen maken van metaforen. En niet zomaar metaforen, nee, metaforen die passen bij de hobby van je hubby. Als je partner graag kookt, zou je moeten zeggen ‘dat het water sneller heet wordt als je er eerst zout in doet (voorspel) of dat je het prettig vind als hij bij het bereiden van de pizza met de kerstomaatjes (clitoris) begint.’ Of als hij van tuinieren houdt moet je zeggen dat ‘jouw bloemblaadje het fijn vind als haar bloemblaadjes worden gestreeld.’ Dus. Als iemand tegen mij over kerstomaatjes en pizza’s zou beginnen, zou ik écht niet door hebben dat die persoon wilde dat ik me meer op de clitoris zou moeten richten. Ik denk dat duidelijke communicatie juist super belangrijk is. Ja natuurlijk kan dat eng of moeilijk zijn, maar met rare subtiele hints kom je toch ook niet verder. En als je partner het niet kan hebben dat jij aangeeft wat je graag wilt tijdens de seks, zit er denk ik iets echt niet goed in de relatie. Maar dat is dan mijn mening he.

Hoe doet jouw clitoris het?

Wat ik wel weer erg tof vond om te lezen was hoe verschillende vrouwen hun clitoris zien. Hoe verschillende dingen voelen, hoe hun clitoris zich gedraagt. En daarbij de uitnodiging om zelf ook eens goed naar je eigen vulva en clitoris te kijken. Ik denk dat dit een super goed advies is als je dat nog niet gedaan hebt. Altijd handig om te weten hoe het er nu allemaal precies uitziet bij jezelf, lijkt me. (Maar hee, als je daar geen zin in hebt, vooral niet doen dus!)

Conclusie

Boek review door tess: het clitorisboek Boek review door tess: het clitorisboek

Het eerste deel van het clitorisboek vond ik echt super interessant en leuk. Hoewel het niet altijd even lekker wegleest, vond ik het wel echt heel erg tof om te lezen en om meer van de clitoris te leren. Het tweede deel bevat naar mijn zin teveel advies voor een boek over de clitoris. Het lijkt me niet nodig om er automatisch van uit te gaan dat als je een boek over de clitoris leest, je ook problemen hebt met je clitoris, orgasmes en seks met je (mannelijke) partner. Ook de toon en af en toe de stelligheid van het advies sprak mij niet aan. Maar ik kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die dit juist wel prettig vinden. Zoals alle zelfhulpboeken moet het maar net bij je passen natuurlijk. Ik denk dat ik gewoon sowieso niet zo’n fan ben van zelfhulpboeken en ik had het gewoon ook niet verwacht dat dit (gedeeltelijk) zo’n boek zou zijn. Maar zelfs voor het eerste deel alleen zou ik dit boek dus zeker kopen, want dat is gewoon echt heel tof.

Je kan Het Clitorisboek hier bestellen bij Bol.com voor 15 euro.

Het boek Kom je ook? waar je o.a. mijn orgasme in kan lezen, kan je hier bestellen bij bol.com voor 15 euro.

Tess

Tess heeft voordat ze TessTesst.nl begon bijna tien jaar in verschillende seksshops gewerkt en daar leerde ze superveel over alle soorten seksspeeltjes en zo groeide haar interesse voor seksspeeltjes nog verder.

Seksspeeltjes testen vind ze echt superleuk om te doen en ze hoopt dat het jou helpt om een seksspeeltje te kiezen die bij jou past. Maar ook hoopt ze door open en eerlijk te schrijven over sex toys, BDSM, kink en dus ook seks, dat ze een beetje meehelpt het taboe te doorbreken. Waarom zou dit een onderwerp moeten zijn waar we ons voor moeten schamen? Weg met die schaamte! De meeste mensen hebben seks, de meeste mensen masturberen, dus waarom zouden we dat onbesproken laten?

Tess maakt samen met Daphne de podcast Meet the Kinksters.

3 Reacties

 1. Wat een leuke review! Echt gelachen om en met veel verbazing gelezen over de bloemblaadjes!

  Antwoord
  • Dankjewel! En ja, het is op zich natuurlijk ook een kunst om met onbegrijpelijke metaforen te spreken. Maar ik denk niet dat je daar nu de orgamsekloof mee dicht 😉

   Antwoord
 2. Ik wilde dit boel kopen en ben blij dat je hier een review over gegeven hebt want nu sla ik het over. De meeste kennis heb ik al en dan besteed ik mijn geld liever aan een leuke sextoy!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.