Wat is nu echt bodysafe?

In mijn reviews zeg ik best wel vaak dat het seksspeeltje dat ik getest heb bodysafe is. Of dat het niet poreus is. Maar omdat hier toch nog best wel wat misverstanden over zijn en het vaak niet helemaal duidelijk is wat nu écht bodysafe is, leek het me interessant om hier nog eens een artikel over te schrijven.

Bodysafe, dat zal toch wel?

Veel mensen denken dat wanneer je sextoy gewoon in de winkel kan kopen, of bestellen, dat het dan heus wel oké zal zijn. Dat die toy dan best wel veilig genoeg zou zijn. Anders zou het niet te koop zijn. Toch? Nou. Nee dus. Er zijn nog steeds helemaal geen regels of wetten over materialen die gebruikt mogen worden voor sextoys. Veilige materialen zijn vaak ook wat duurdere materialen. Er worden nog steeds heel veel sextoys gemaakt en verkocht die gewoon echt niet veilig zijn voor jouw lichaam.

Poreuze materialen

Sextoys kunnen van allerlei materialen gemaakt worden. Sommige van die materialen zijn gewoon echt helemaal veilig. Maar andere materialen zijn poreus. Dat houdt in dat er van alles echt in die sextoy kan gaan zitten en er niet zomaar weer uitkomt. Jouw lichaamsvloeistoffen, glijmiddel, zeepresten, maar ook schimmels en bacteriën. En die schimmels en bacteriën kunnen daar ook prima in groeien. Wanneer je dat seksspeeltje dus voor de tweede (of derde, vierde, etc.) keer gebruikt, breng je die bacteriën zo in je lichaam. Dat is niet goed en zeker niet hygiënisch.

Giftige seksspeeltjes

Poreuze sextoys kan ik je dus zeker niet aanraden en deze speeltjes zijn ook zeker niet bodysafe te noemen. Maar behalve poreuze sextoys zijn er ook nog giftige sextoys. Deze speeltjes bevatten stoffen die echt schadelijk kunnen zijn voor je lichaam wanneer je ze inbrengt. Sommigen al gelijk en anderen pas als je ze vaker of langer gebruikt. Een zogenaamde ‘chemical burn’, dus een soort brandwond, is bijvoorbeeld iets wat je kan oplopen van deze materialen. En ja, dat is net zo pijnlijk als het klinkt.

Gewoon een condoom er omheen

Dan doe je er toch gewoon een condoom omheen, dan ben je alsnog beschermt! Dat is iets wat ik heel vaak hoor. Maar helaas werkt het niet zo simpel. Condooms zijn erg kwetsbaar en zijn zeker niet opgewassen tegen giftige materialen. Het zou dus kunnen helpen, maar de kans is ook aanwezig dat een condoom je ook niet gaat helpen in deze gevallen.

Wannabe bodysafe

Wat ook niet meehelpt, is dat er nog steeds best wel veel online sexshops zijn die bepaalde sextoys aanprijzen als bodysafe, terwijl dat dus zeker niet altijd klopt. Het gaat dan meestal om toys van niet-giftige materialen, die nog steeds wel poreus zijn. Of er staat dat een sextoy geen ftalaten (of weekmakers) bevat. Ftalaten zijn inderdaad niet veilig voor in je lichaam, maar dat een sextoy alleen geen ftalaten bevat, zegt verder niks over wat er wél in zit en of de toy poreus is.

Wat zijn veilige materialen?

Dus, wat nu dan? Wat ik je zou aanraden is om alleen sextoys te kopen en te gebruiken van echte veilige materialen. Welke materialen je dan kan kiezen:
– Siliconen (geen siliconenmix of blend)
– Glas
– ABS plastic
– Natuursteen (de meeste soorten)
– RVS
– Aluminium
– Hout (op de juiste manier bewerkt)
– Porselein (op de juiste manier bewerkt)

Irriterende glijmiddelen

Naast sextoys heb je ook nog glijmiddelen die niet zo goed kunnen zijn voor een vagina. Glijmiddelen die parabenen en glycerine bevatten, kunnen ook irritaties veroorzaken. Wanneer je dus van jezelf weet, of merkt, dat je na het gebruik van glijmiddel (ook het glijmiddel dat op condooms zit!) vaak last krijgt van irritaties, is dit ook iets waar je op kan gaan letten. Glijmiddel op siliconenbasis geeft sowieso minder snel irritaties. Maar er is ook zeker nog voldoende keus voor glijmiddelen op waterbasis.

Het gevaar van Lelo Hex condooms

En dan als laatste, nu het toch over onveilige seksproducten gaat, wil ik nog even wat zeggen over de Lelo Hex condoom. Dit is een redelijk nieuw condoom. Lelo is natuurlijk al jaren lang bekend van de luxe seksspeeltjes en nu hebben ze dus ook een condoom op de markt gebracht. Dit condoom bestaat uit allemaal kleine zeshoekjes. En het unique sellingpoint van deze Lelo Hex condoom is dus dat wanneer er een gaatje in zit, niet het hele condoom stuk gaat. Alleen in één zo’n zeshoekje zit dan maar een gaatje en verder scheurt het niet. Je ziet het niet, je merkt het niet. En dat lijkt mij dan dus verre van safe.

Onbeschermd zonder dat je het weet

Normaal als een condoom scheurt, dan zie je dat duidelijk. Dat is kut, maar je weet dan dus dat het tijd is om actie te ondernemen. Een SOA test, misschien de morningafterpil, een zwangerschapstest. Je weet wat je moet doen, want het is gewoon duidelijk. Wanneer je helemaal niet eens door hebt dat er een gaatje in je condoom zat, weet je dus ook niet dat je niet beschermd was. Super gevaarlijk dus.

Wat kies jij?

Helaas zijn er dus nog best wel veel niet veilige producten te koop en vaak is het dus best onduidelijk of lijkt iets misschien juist gewoon juist wel veilig. Let dus altijd goed op wat je koopt en denk goed na over wat jij wil voor jouw lichaam.

Alles echt bodysafe bij Yay Orgasms

Yay Orgasms Slider image couple womanizer 1024x400 300x117 - Wat is nu echt bodysafe?

Mede hier om zijn wij onze webshop Yay Orgasms begonnen. In onze online sexshop vind je alleen maar echte bodysafe producten, die zijn er namelijk genoeg. Dus vibrators, anaaltoys en dildo’s van niet poreuze en niet giftige materialen, glijmiddel dat niet irriterend voor de vagina en anus is en veilige condooms in verschillende maten met goed glijmiddel. De masturbators zijn helaas meestal wel poreus, omdat er gewoon nog bijna geen niet-poreuze masturbators zijn. Maar we hebben er wel op gelet dat ze in elk geval wel makkelijk schoon te maken zijn. Maar deze gaan dus niet eeuwig mee.

Bij Yay Orgasms kan je dus terecht als jij het ook belangrijk vind om gewoon een goede sextoy te kopen, die veilig is én goed functioneert. Je hoeft hier dus niet per toy te bekijken of het wel écht bodysafe is, want dat is het allemaal.

Je vind onze Yay Orgasms shop hier.